torstai 31. maaliskuuta 2016

Treenivinkkejä seuraamiseen

Meillä oli Riitan treeneissä tällä viikolla teemana seuraaminen. Saatiin jo ennen pääsiäistä tehtäväksi valita joku seuraamisen osa-alue, joka vaatii erityisesti treeniä. Meillähän koko seuraaminen on hajoillut viime aikoina, mutta valitsin kehitettäväksi osa-alueeksi sen mielestäni oleellisimman eli kontaktin. Meidän ryhmästä myös toinen koirakko otti osa-alueekseen kontaktin ja kaksi muuta koirakkoa otti asenteen. Saatiin viikon aikana itse miettiä, miten lähtisimme osa-aluetta treenaamaan.

Ensimmäiseksi otettiin vuoroon koirakko, jolla oli teemana kontakti.  Ohjaaja teki koiran kanssa kolme lyhyttä pätkää seuraamista. Koira piti perusasennossa hyvin kontaktin, oli innoikkaan näköinen ja hyvällä asenteella, mutta kun ohjaaja lähti liikkeelle, koiran asenne laski ja pää nyökkäsi. Seuraaminen parantui tämän "dropin" jälkeen, mutta se ei missään vaiheessa yltänyt sille tasolle, missä se oli perusasennossa (kts. kuva). Tällainen kahden ensimmäisen askeleen droppausongelma on hyvin yleinen. Myös Pörrillä on ollut sitä aina epäsäännöllisen säännöllisesti. Pörrin droppausongelma näkyy esimerkiksi oheisessa tammikuun rally-tokokisavideossa.


Riitta painotti sitä, että koiraa pitäisi muistaa aina säännöllisesti koko sen elämän palkita jo seuraamisen ensimmäisestä askeleesta, ettei droppausongelmaa pääse syntymään. Jos aina tekee useamman askeleen pätkiä, arvoa syntyy seuraamisen muihin kohtiin, mutta ensimmäisten askeleiden arvo laskee. Jos koiran mieliala laskee kahden ensimmäisen askeleen aikana, sen seuraaminen jää usein huonommaksi kuin jos se seurasi alusta asti hyvin. Eli toisin sanoen droppausongelman selättäminen parantaa koko seuraamista. Tämän vuoksi ongelmaan puuttuminen on tärkeää.

Miten ongelmasta sitten pääsee eroon? Yksinkertaisesti lisäämällä ensimmäisten askeleiden arvoa. Riitta muistutti meitä siitä, että kahden ensimmäisen askeleen sisälle mahtuu lukematon määrä eri palkkauskohtia. Usein ihmiset luontaisesti sortuu palkkaamaan ensimmäisestä askeleesta aina samassa kohtaa. Tällöin tämän paikan arvon kasvaa, mutta droppausongelma voi siirtyä tapahtuvaksi joko ennen tätä paikkaa tai sen jälkeen. Sen vuoksi palkkapisteet pitäisi olla tasaisesti askeleen eri vaiheissa, jotta saadaan vahvistettua koko askel.

Pörrillä olen viime aikoina palkannut sitä aika paljon ensimmäisestä askeleesta, jotta saisin droppausongelmaa vähennettyä ja Riitta sanoi, että sen huomasi meidän seuraamisesta. Ensimmäisen askeleen palkkaamisen lisäksi olen huomannut erityisesti rally-tokossa, että varsin oleellinen palkkahetki on sellainen, että kun koiran kanssa on jo tehty monta pätkää seuraamista ja sen mieli alkaa olla "plaah taas tätä", palkaakin sen jo heti perusasentoon silloin, kun on sanonut seuraamissanan ja tehnyt painonsiirron ottaakseen ensimmäisen askeleen. Kun tähän hetkeen saa arvoa, paranee helposti koko ensimmäisten askeleiden arvo.

Meidän nykyisen seuraamisen taso näkyy hyvin maaliskuun kisamaisten treenien videolta (video alla). Siinä Pörri lähtee kivasti liikkeelle, mutta kontakti katoaa heti ensimmäiseen häiriöön (sininen törppö). Toisen kerran se tippuu oikealle käännöksessä. Toisessa liikkeelle lähdössä Pörri jää kiinni katsomon häiriöön ja droppaa. Hidas käynti on hyvä, sillä siinä Pörrillä on kaikista vahvin kontakti. Taas Pörri lähtee hyvin liikkeelle, mutta kontakti tippuu muutaman askeleen jälkeen häiriöön (seinä). Kohti yleisöä ja etäpalkkaa liikkuminen on Pörrille ihan liikaa ja seuraaminen hajoaa aika pahasti.



Pörrin suurimpia ongelmia tällä hetkellä ovat käännökset ja häiriöt. Se lankeaa seuraamisessa ihan kaikenlaisiin häiriöihin todella helposti. Riitan mielestä Pörrin seuraaminen näyttää hetkittäin oikein hyvältä ja Pörri työskentelee kivan voimakkaasti ollakseen sheltti. Meidän seuraamisesta kuulemma näkee, että olen tehnyt sille arvoa, mutta nyt Pörrille pitäisi teroittaa ajatusta siitä, ettei se voi langeta ihan jokaiseen mahdolliseen häiriöön. Riitta suosittelikin meille ihan överihäiriöitä eli esimerkiksi Milli houkuttelee Pörriä luokseen kesken seuraamisen. Riitta oli satavarma, että Pörri menee tällaiseen häiriöön niin pahasti, että sille voi kunnolla huomauttaa aivopieruilusta. Kun Pörrille saadaan ronskeilla överihäiriöillä teroitettua se, ettei ole ok aivopieruilla, pitäisi helpompiinkin häiriöihin lankeaminen vähentyä.

Käännöksiin Riitta antoi sellaisen neuvon, että (naksu ennen käännöstä ja) palkka KÄÄNNÖKSESSÄ. Nyt Pörrille on tehty paljon sellaista, että naksu ennen käännöstä ja palkka käännöksen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan ole toiminut Pörrille riittävän hyvin, koska sen motto on "mulle heti kaikki nyt". Käännöksille pitää nyt saada lisäarvoa. Kotona otinkin sellaista treeniä, että pommitin sitä käännöksissä melko sarjatulena namilla. Katsotaan alkaako tämä tehota.

Tunnin aikana tuli hyvin esiin se, että jossain määrin kontakti ja asenne ovat yhteydessä toisiinsa, eivät kuitenkaan yksi yhteen. Hyvällä asenteella seuraava koira voi silti tiputtaa kontaktia tai hyvin kontaktia pitävä koira voi olla turhan matalassa vireessä. Asennetta treenavien koirakoiden kohdalla tuli selvästi esille lelupalkan arvo. Hyvä raivokas lelupalkka parantaa monilla koirilla asennetta suhteessa namipalkkaan tai pikkusievään leikkimiseen. Muilla keinoin asennetta voi hakea esimerkiksi kierrättämällä koiran jonkun kohteen ympäri tai juoksuttamalla putken läpi ja ottamalla koiran tästä seuraamaan. 

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus ja hyviä vinkkejä meillekin, kiitos! :) Ei teidän ryhmässä sattunut olemaan ketään, jonka ongelma on liiallinen edistäminen ja keuliminen seuraamisessa? Siihen nimittäin uudet vinkit olisi meillä hakusessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän ryhmän koirista jokainen on hieman matalavireinen, joten edistämis- ja keulimisongelmia ei hirveästi ole. Pörri on edistänyt välillä rallyssa. Se kestää hyvin rajumpaakin palautetta, joten olen ihan vain hihnapakotteella huomauttanut sille. Olen myös erikseen vahvistanut oikeaa paikkaa erilaisilla harjoitteilla, joissa koira joutuu aktiivisesti työskentelemään pitääkseen oikean paikkansa. Esim. vauhti kasvaa tasaisesti, vauhti laskee tasaisesti, seuruuttanut ympyrän kaarta, mutkitellut tai tehnyt erittäin hidasta seuraamista. Kaverin koiralla edistäminen lähti jo perusasennosta, joten heidän edistämisongelman ratkominen lähti liikkeelle siitä, että perusasento opetettiin uudelleen taaemmas. Yhdelle koiralle tehtiin yhdessä koulutuksessa äkkipysähdyksiä, jolloin koira itse tajusi, että se valuu liian eteen seuraamisessa.

      Poista
    2. Kiitos! Olipa tässäkin monia hyviä pointteja!

      Poista