maanantai 4. huhtikuuta 2016

Oili Huotarin tokokoulutus

Oltiin Pörrin kanssa koirakkopaikalla Oilin koulutuksessa. Saatiin kunnia aloittaa koko 9 tuntinen tokorupeama. Olin valinnut meille teemaksi kisatreenin. Oili halusi nähdä meiltä neljän liikkeen kisatreenin ja otettiinkin Pörrin kanssa liikkeiksi luoksetulo, hyppy, kapulan pito ja kaukokäskyt. Kisatreeni oli kokonaisuutena selvästi meidän paras. Pörrin vire oli hyvinkin juuri sitä, mitä minä siltä kisoissa toivoisin. Se teki innokkaasti ja vauhdikkaasti. Nyt myös näkee, että meidän liikkeiden väleihin on tullut ruutinia ja sekä kehäänmeno että liikkeiden välit onnistuivat hyvin. Treenaaminen siis kannattaa. Tällä kertaa ongelmat olivatkin siis puhtaasti liikkeissä, enkä ihmettele sitä yhtään, sillä ollaan treenattu tokon alokasluokan liikkeitä viime aikoina luvattoman vähän. Pääosin ollaan treeneissä keskitytty avoimen luokan liikkeisiin sekä rally-tokon että tavallisen tokon puolella. Oili kommentoi meidän kisamaiseen, että piti siitä paljon ja kokonaisuus oli kivannäköinen. Koira oli aktiivinen ohjaajaa kohtaan ja sillä oli kiva asenne.

Luoksetulossa näkyi meidän vanha ongelma eli Pörri hidasti voimakkaasti perusasentoon tullessa ja tiputti raville lopussa. Alunperin tämä ongelma johtui lelujen kyttäysongelmasta. Oili kommentoi, että nyt ongelma ei enää johdu siitä vaan heikosta perusasennosta. Perusasennon arvo on päässyt rapistumaan ja Pörri tulee perusasentoon, kun ehtii. Oili myös kommentoi, ettei Pörri ole perusasennossa minulle auki. Tämän kuulemma huomaa sen korvista. Jos se perusasennossa ollessaan kääntää korviaan ulkopuolelta tulevan äänen suuntaan, keskittyy se ääneen eikä minuun. Tehtiinkin harjoitusta, jossa Oili naksautti naksuttimella aina, kun Pörri oli Oilin mielestä auki minulle ja minä palkkasin namilla. Kriteeri perusasennossa tulisikin siis kontaktin lisäksi olla se, että Pörri on aidosti läsnä sivulla. Olen nyt taas palannut myös vanhaan käytäntöön, että tuuppaan Pörrin aina pois sivulta, jos se alkaa katsella muualle. Kuten Oilikin sanoi, perusasennossa oleminen on koiralle oikeus, ei velvollisuus ja asenne pitää työstää sen mukaiseksi. Toinen vinkki, joka saatiin oli, että Pörriä estetään hihnalla pääsemästä sivulle, kun minä pyydän. Vasta, kun se kunnolla haluaa tulla sivulle, se päästetään vapaaksi. Oilin mukaan aktiivisempi perusasento tulee parantamaan myös Pörrin seuraamista.

Kapulan pito oli aivan liian innokas. Parempi toki näin päin kuin toisin päin, mutta tässä näkyy treenaamattomuus. Kun kapulan pitoa ei ole viime aikoina treenattu, se ei mennyt enää niin hyvin kuin olisi voinut toivoa. Pitokin oli levoton ja Pörri heilutti päätään ja taisi pureskella kapulaakin. Pitää ottaa pitotreenit ennen kisoja tehotreeniin sekä alkaa pitää kiinni siitä, ettei Pörrillä ole lupaa tarttua kapulaan kuin käskystä.

Kaukoista Oililla ei ollu mitään kommentoitavaa ja minun mielestä ne oli täydelliset. <3 Pörri oli skarppi, vaihdot olivat nopeat, Pörri teki ne juuri oikealla tekniikalla ja takatassut pysyivät paikoillaan kuin liimatut. Ensimmäiset täydellisesti onnistuneet kisatreenikaukot. Huippua.

Hypystä Oili kommentoi, että se oli tosi hyvä ja tässä Pörri tuli innokkaasti ja nopeasti sivullekin. Olihan se varmasti täyden kympin hyppy.

Itse kisamaiseen treeniin Oili kommentoi, että ennen kisoja kannattaisi tehdä kisatreeni 5-6 edeltävänä viikkona. Eli ensin katsotaan kalenterista päivä, jolloin mennään kisaamaan. Jos kisapäivä on esimerkiksi sunnuntai, tehdään kisatreeni 5-6 edeltävänä sunnuntaina, jolloin oikeat kisat ovat vain jatkumoa tälle. Jokaisen kisatreenin jälkeen ohjaaja tekee yhteenvedon, mitkä asiat vaativat vielä treeniä ja treenaa näitä asioita koiran kanssa viikon aikana. Taas viikonloppuna tehdään kisatreeni ja katsotaan, miten treeni on vaikuttanut ja mitä asioita vielä pitää hioa kuntoon ennen varsinaisia kisoja. Riittävällä kisatreenillä sekä ohjaaja että koira saavat suoritusvarmuutta ja lisäksi ohjaaja ehtii hioa ongelmakohdat kuntoon.

Meille siis kotiläksyksi:
- Perusasennolle arvoa ja asennetta: peruasento on koiran oikeus ei valvollisuus
- Kapulan pito tehotreeniin ennen kisoja
- Paljon kisamaista treeniä ennen ensimmäistä kisastarttia

Tässä video Oilin koulutuksesta. Videolla on ensin meidän kisatreeni ja tämän jälkeen Oilin kommentteja siihen. Loppuun liitin pätkän seuraamista ja Oilin kommentit meidän seuraamiseen.


Muiden seteissä tuli esiin paljon tuttua asiaa, mutta myös joitakin uusia juttuja. Tässä asioita, joita kirjoitin itselleni muistiin:

Nouto
- Nouto ei toimi, jos kapula on koiralle se the juttu. Kapulan pitää olla vain väline saavuttaa jotain kivempaa.
- Hyvään noutoon tarvitaan vahva pito ja vahva sivulletulo.

Kaukot
- Kaukoissa kannattaa tehdä vaihtoja pitkällä viiveellä, sillä näin tehnyt kaukot ovat koiralle vaikeammat. Nopeassa tahdissa tehty käskytys pitää koiran skarppina, eikä koiralla ole aikaa miettiä muuta.
- Oleellista ei ole nopeus, vaan oikea tekniikka. Kisoissa saa yleisesti parempia pisteitä hitaista, mutta hyvin suoritetuista kaukoista kuin nopeista, joissa on epätarkkuuksia tekniikassa.

Tunnari
- Oikea vire on tärkeä.
- Tunnari kannattaa opettaa koiralle ensin matalassa vireessä ja myöhemmin virettä voi tarvittaessa nostaa, sillä vireen nostaminen on helpompaa kuin sen laskeminen.

Ruutu
- Oilille ruutu on se, että koira seisoo ruudussa eikä vain juokse ruutuun ja takaisin.

Eteenlähetys
-  Eteenlähetykseen kannattaa tehdä pohjat jo pienelle pennulle. Pennulle eteenlähetyksen pohjia voi tehdä esimerkiksi niin, että otetaan kaksi läpinäkyvää pientä rasiaa ja laitetaan niihin herkkuja. Pentua juoksutetaan rasioiden välillä. Näin koira oppii jo pentuna etenemään poispäin ohjaajasta ilman, että edessä on selvä kohde. Samaa alkeistreeniä voi tehdä myös leluilla.

Kierto/kierto-hyppy-nouto
- Tällä hetkellä riittää, että koira kiertää. Tulevaisuudessa kierron arvostelu tiukkenee, kun koirista tulee taitavampia ja kierron tiiveydestä tulee tärkeä kriteeri arvostelussa. Tämän vuoksi jokaisen kannattaa pyrkiä mahdollisimman tiiviiseen kiertoon.
- Kiertoa kannattaa opettaa jo pennulle. Ensin kartion taakse laitetaan lelu tai ruokaa, jotta koiralle saadaan kova motivaatio irrota ohjaajasta ja edetä tötterölle. Vasta tämän jälkeen voidaan alkaa nillittää tiiveydestä.
- Kohteiden bongaaminen on tärkeää erityisesti kierto-hyppy-noudossa. Koira ei saa bongata vain etummaisia kohteita, vaan sen pitää osata bongata myös takaa kohteita.
- Jos koira on kapulahullu, kierto-hyppy-noudossa kannattaa koiraa kierrättää kapulakujan läpi. Esim. viisi kapulaa molemmin puolin kujaa.

Pennun koulutus
- Kun koira on töissä, koira pitää opettaa olla huomioimatta muita. Koiraa ei saa totuttaa siihen, että se pääsee moikkaamaan ihmisiä.
- Virettä on myöhemmin helpompi nostaa kuin laskea. Jos pentua nostattaa paljon esimerkiksi luoksetulossa, saattaa myöhemmin luoksetulossa tulla ääntelyonglmia.
- Paikallaan pysyminen kannattaa opettaa pennulle luopumisen kautta.
- 5 kk ikäisellä pennulla alkaa olla kroppa sen verran kehittynyt, että sen ikäiselle koiralle voi alkaa tehdä horjutustreeniä eli esim. koira makaa ja sitä koitetaan tuupata lonkalle.
- Pennulle aktiivisuutta ohjaajaa kohtaan. Esim. ohjaaja kääntää selän ja palkitsee pennun, kun se tulee ohjaajan etupuolelle ja katsoo silmiin.
- Jo pentu kannattaa opettaa ponnistelemaan palkalle
- Suhteen luomisen kannalta on tärkeää, että ohjaaja puuhastelee pennun kanssa myös ilman nameja ja leluja. Pentu saa esimerkiksi kiipeillä ohjaajan jalkoiden yli ja ali.

Muuta yleistä
- Jos koira joutuu kuuntelemaan, se ei voi nostattaa kierroksia hullunlailla.
- Koira ei saisi mennä tilaan "joo joo kyllä mä tiedän", vaan koiran pitäisi olla koko ajan skarppina
- Koiran tekemisen suhteen pitää tehdä koiralle selväksi, että sen tekeminen on ohjaajalle tärkeää. Jos kaikki on koiralle harmaata, vauhti ja motivaatio katoaa. Tämän vuoksi on oleellista olla musta-valkoinen
- Ääntelyherkälle koiralle, joka mielellään huutaa turhautuessaan, ei mielellään sheippaamista, jos ohjaaja ei ole taitava. Koirille, jotka eivät kestä turhaumaa, saattaa sopia paremmin muut koulutustyylit.
- Sheippaamisen kanssa kannattaa pitää järki päässä ja vetää rajat sille, milloin koiralla on oikeus tarjota ja milloin ei. Muuten koirasta saattaa tulla hyperaktiivinen adhd, joka ei pysty enää olla paikallaan. Näiden koirien "korjaaminen" on erittäin hankalaa.

Kokonaisuutena koulutuksesta voisin sanoa, että minulle se antoi paljon itseluottamusta. Oli hieno tehdä onnistunut kisatreeni ja saada Oililta postiivista palautetta. Oili tuli vielä jälkeenpäin kehumaan Pörriä. Pörri on kyllä super <3 Saatiin muutenkin Oililta hyvät vinkit, miten jatkamme eteenpäin ja oli hyvä juttu, että Oili läksytti mua kunnolla tuosta kapulanpidosta ja heikoista sivulletuloista, jotta saisin vihdoin aikaiseksi tehdä molemmille asioille jotain.

8 kommenttia:

 1. Miten ajattelit tehotreenata kapulanpitoa? Meillä nimittäin (yllättäen :D) sama ongelma, eli liika innokkuus, enkä oikein keksi miten lähtisin asiaa korjaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pörrille on opetettu kapulanpito ja nouto tarjoamisen kautta ja Pörri on saanut ottaa kapulan, kun haluaa. Sillä on tosi suuri motivaatio kapulaan ja se tykkää noutoliikkeestä. Nyt nämä molemmat asiat pitäisi viedä astetta eteenpäin siten, että Pörri ei saa tehdä kumpaakaan ilman lupaa eli toiminnot saa suorittaa vain ja ainoastaan käskystä. Oili neuvoi kieltämään, jos koittaa ottaa kapulan suuhunsa. Toinen keino on negatiivinen rankaisu eli kapula menee piiloon (palkkion mahdollisuus poistuu), jos koira yrittää ottaa kapulan ilman lupaa. Tavoite on, että kapulan voi viedä koiran kuonon eteen ilman, että se yrittää ottaa sitä ennen lupaa.

   Tein sunnuntaina Pörrille sellaista harjoitusta, että vein kapulaa sen lähelle ja kehuin, jos se ei yrittänyt ottaa kapulaa. Jos se yritti ottaa sen, laitoin kapulan piiloon. Välillä annoin luvan ottaa kapulan ja se otti sen tosi mielellään. Jos alkaa käydä niin, ettei koira ota kapulaa käskystä, Oili neuvoi laittamaan pakolla kapulan koiran suuhun. Ite tekisin varmaan samoin, sillä Pörri on ennestään tottunut siihen, että sille laitetaan kapula suuhun, jos se ei ota sitä. En tiedä, miten asia opetettaisiin jotenkin positiivisesti.

   Poista
  2. Mulla on käytössä oma vihjeensä sille, että saa tarjota toimintoja. Sanallisen vihjeen lisäksi meillä on pienestä pitäen toiminut vihjeenä myös mun oma asento (lonkalla seisominen vs. tokoseiväs), joka kertoo, haluanko koiran hakevan itse oikeaa toimintoa vai tarjoavan sivulletuloa ja kuuntelevan ohjeitani. Näin olen saanut Teolle ärsykekontrollin toimimaan niin, että olen siihen tyytyväinen :) Meillä käytössä on vain positiivinen vahvistaminen ja satunnaisesti negatiivinen rankaisu.
   Kikin kanssa sama homma, mutta se on joutunut olemaan mun treenikaverina kun olen vasta etsinyt itseäni kouluttajana ja oivaltanut asioita, joten ei ole vielä läheskään samassa pisteessä (mitä tulee ärsykekontrolliin ja mielentilaan) kuin pikkuveikkansa. Meidän treenaaminen menee pitkälti epämääräisesti tehtyjen pohjien paikkailuun...

   Mitä noutoon tulee, niin meilläkin on ensin opetettu tarjoamisen kautta ja myöhemmin harjoiteltu myös sitä, että kapulan saa ottaa vasta luvan kanssa. Eli saan vaikka painaa kapulaa kuonoa vasten ilman, että sen hetkisessä toiminnossa tapahtuu muutosta (esim. perusasennossa). Kun pitää kriteerin ensin minimissä, eli kapulan riittävän kaukana kuonosta ja vahvistetiheyden korkeana, tähän päästään ilman, että joudutaan oikomaan kieltämällä(/huomauttamalla). Jos virhe ehtii tapahtua, niin kapula piiloon.
   Se, ettei kapulaa saa ottaa ilman lupaa, ei tietenkään tarkoita, etteikö sitä tulisi ottaa heti luvan tultua. Mikä pätee mihin tahansa tokotemppuun. Tähän päästään kun ärsykekontrolli on kunnossa eli koira on oikeasti oppinut vihjeen, enkä itse usko siihen tarvittavan pakotteita.

   Itse tykkään tehdä paljonkin erilaisia (positiivisia) harjoituksia aiheeseen liittyen, mutta ehkä kommenttini on jo tarpeeksi pitkä :D Se on taas nää mieleiset aihealueet...

   Poista
  3. Kyllä tänne saa kommentoida ihan niin paljon kuin haluaa ja ihan mistä asiasta vaan. Otan ilolla vastaan kaikki kommentit ja kivaa, jos tänne syntyy keskustelua, ettei ole vain pelkkää mun omaa ajatusvirtaa. :)

   Mä olen miettinyt paljon tuota, että pitäisikö Pörrillä olla joku erityinen vihje sille, että koska se voi alkaa tarjota, mutta en ole kokenut sitä tarpeelliseksi, sillä Pörri yleensä aika hyvin hahmottaa, milloin sen odotetaan tarjoavan ja milloin tarjoaminen ei ole kannattavaa. Eilen se tosin hairahtui tarjoamaan kuole-temppua agilityssa, kun Janne jutteli kouluttajan kanssa radan jälkeen. :D Periaatteessa Pörri saa tarjota aina, kun se ei ole käskyn alla. Pörrille tämä toimii, koska se on sen verran laiskanpulskea, ettei siitä saa hyperaktiivista tekemälläkään. Pitää miettiä tätä asiaa uudelleen sitten seuraavan koiran kohdalla. Kiitos vinkeistä!

   Tuolla koulutuksessa tuli taas huomattua, miten mustavalkoisuus aina tarkoittaa sitä, että huonosta kielletään/ohotellaan/oijoijtellaan. Ihan kuin muulla tavoin ei voisi olla mustavalkoinen. Uskon, että jos Pörrille tulee jostain syystä vaihe, ettei se halua käskystä ottaa kapulaa suuhunsa, saan parempia tuloksia negatiivisella rankaisulla (kapula menee piiloon) kuin että tunkisin kapulan Pörrin suuhun. Ainakin käsitargetissa on tosi hyvin toiminut se, että jos Pörri ei tule käsitargettiin, laitan käden piiloon ja otan uudelleen esiin. Yleensä Pörri aina tullut toisella kertaa tosi vauhdilla ja innolla käsitergettiin.

   Poista
 2. Teidän kaukot oli kyllä tosi hienot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Teidän seuraaminen näytti tosi hyvältä lauantaina. Näkee, että olet tehnyt sen eteen paljon töitä. :)

   Poista
 3. Nyt kun sain videonkin katsottua niin te ootte kyllä kehittyneet taas hurjasti! Ihastelin tossa taannoin kentän laidallakin, kuinka hienosti Pörri nykyään on sun kanssa ja vastaa sun kehuihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Viime aikoina on ollut palkitsevaa huomata, että Pörrin kanssa tehty työ on alkanut kantaa hedelmää. Nykyään Pörriä on myös mukava kehua, kun tietää, ettei vastaukseksi enää tulee kammottavaa haukkukonserttoa. :) Vois taas kevään tullen mennä yhdessä treenaamaan, kun kentät alkaa olla kuvia ja sulia. Harmittaa, kun en nähnyt sun ja Teon kisatreeniä silloin Koutsilla. Olis kiva päästä näkemään, miten paljon te olette kehittyneet. :)

   Poista