tiistai 29. joulukuuta 2015

Sirke Viitasen koulutus osa 2

Ensimmäinen osa Sirken koulutuksesta löytyy täältä. Tämä on toinen osa, jossa käyn läpi meille annetut koulutusvinkit. Tämä video ei ole siis itse Sirken koulutuksesta, vaan käytiin Jannen kanssa tekemässä tällainen demonstraatiovideo neuvoista juuri ennen joululomalle siirtymistä.

Pörrillä on ollut ongelmia kierron kanssa. Kierto on opetettu sille sheippaamalla. Kun välimatkaa meidän ja tötterön välillä alettiin kasvattaa, tuli irtoamisongelma. Pörri irtosi törpölle kovin tahmeasti. Sen motivaatiota tötterölle menoon alettiin kasvattaa laittamalla lelu tötterön taakse. Nyt Pörrillä on hyvä motivaatio mennä tötterölle, mutta pelkään sen pian jäävän leluun kiinni ja käy kuten luoksetulon kanssa. Kysyin Sirkeltä neuvoa, että miten pääsen lelusta eroon ilman, että Pörri alkaa taas irrota jähmeästi tötterölle. Sirke neuvoi, että minun kannattaa mennä lähemmäs tötteröä, jolloin Pörrin on helpompi irrota tötterölle. Pikku hiljaa siirryn taas kauemmas tötteröstä.

Alokasluokan liikkeistä pahimmassa jamassa meillä on luoksetulo. Pörri lähtee yleensä hyvällä vauhdilla, mutta vauhti alkaa hiipua kesken matkan. Parhaimmillaan Pörri tulee laukalla noin 3 metrin päähän minusta, tiputtaa sitten raviin ja tulee sivulle. Pahimmillaan Pörri pysähtyy kesken matkan ja vain kyttää koska palkka lentää. Koska Pörri kyttää nimenomaan minulta lentävää palkkaa, kannattaa luoksetulossa suosia etäpalkkaa (katso video). Kun Pörri tietää palkan olevan muualla, sen ei tarvitse kytätä sitä minulta.  Koska Pörri hidastaa osin sen vuoksi, että se yrittää sihdata millilleen suoraan sivulle, vauhtia kannattaa erikseen hakea sivulle tuloon ja erikseen siihen, että Pörri juoksee lujaa minua kohti. Jälkimmäiseen auttaa se, että koiraa ei otetakkaan aina sivulle, vaan se kierrätetään ohjaajan takaa. Kierrätys kannattaa tehdä tarpeeksi selvin elein, jottei koiralle koskaan ole epäselvää, että pitääkö sen tulla sivulle vai kiertää takaa.

Sivulle tulojen nopeuttamiseksi Sirke neuvoi, että heittää koiralle namin ja sitten kutsuu sitä sivulle. Ensin koira kutsutaan sivulle siten, että se tulee ohjaajan takaa ja koira vaan stopataan sivulle. Pikku hiljaa kulmaa jyrkennetään ja lopulta koira tulee normaalisti edestä päin sivulle. Nopeuden aikaan saamiseksi ohjaaja tekee käsieleen, jolla ohjaa koiran sivulle. Otin näitä videon lopulle, mutta Pörri oli jo niin väsynyt, ettei se jaksanut tulla enää vauhdilla sivulle.


Kysyin myös kapulan nostoon vihjeitä, mutta en saanut demonstroitua Pörrin nosto-ongelmaa, koska se nosti kapulan tosi hyvin. Tuntuu, että ollaan vihdoin selätetty ongelma, että Pörri menisi tassut edellä kapulalle ja pökkisi sitä eteenpäin. Tähän on auttanut se, että ollaan vahvistettu paljon kapulan tuomista minulle ja palauttamista. Tarkoitukseni oli ottaa muutama toisto malliksi videolle, mutta olin onnistunut hälsäämään kameran ulkopuolella. Kameralle oli tallentunut vain yksi toisto, jossa juoksutin Pörriä putkesta kapula suussa. Koulutuksessa tehtiin myös tätä harjoitusta, mutta minulta meni vähän ohi, mikä sen pointti oli. Ilmeisesti pureskelun vähentäminen.

Koska vielä oli aikaa, kysyin tunnarista. Olen tunnarissa piilotellut paljon Pörrille omaa kapulaa. Oma kapula on välillä ollut tosi pahoissakin piiloissa esim. kengän sisällä eteisessä. Pörri etsii omaa selvästi hajuaistilla, sillä hirveä tuhina aina kuuluu, kun se etsii. Olen pari kertaa koittanut lisätä häiriökapulaa siten, että olen laittanut häiriökapulan oman viereen ja ajatellut naksutella Pörrille oikean nostamista. Pörri ei ole kuitenkaan tehnyt enää töitä nenällään, vaan on vain enempiä ajattelematta nostanut ensimmäisen kapulan.

Sirke neuvoi, että kun koiralle on aloitettu tunnarin opettaminen piilottamalla, ideasta ei kannata luopua, vaan tunnaria jatketaan edelleen samalla idealla: piilotetaan omaa, mutta lisätään myös häiriökapulat. Häiriökapulat laitetaan ensin koiran taakse ja koira lähetetään hakemaan piilotettua omaa. Sitten koiran rinnalle, aivan koiran eteen, hieman kauemmas koiran eteen jne. Häiriökapulat pysyvät koko ajan paikallaan, mutta koira siirtyy taaemmas ja oma lähemmäs häiriökapuloita eli koiran ja oman etäisyys pysyy suunnilleen samana, mutta oma tulee lähemmäs häiriökapuloita. Harjoitusta on hyvä tehdä esim. agilitykentällä. Jos mun selostus oli sekava, se toivottavasti selviää paremmin videolta. Jos näistä postauksista jäi jokin kohta epäselväksi niin kysykää vaan. Koitan selittää tarkemmin.

4 kommenttia:

  1. Tässä oli meillekin paljon hyviä vinkkejä, kiitos niistä! :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun jaksoit tehdä näin hyvät muistiinpanot :) Ja ihana iloinen Pörri!

    VastaaPoista