Meillä oli 20. joulukuuta nuorten koirien tokoringin ensimmäinen koulutus. Kouluttajana meillä oli Sirke Viitanen. Jokaiselle koulutettavalle oli varattu omaa henkilökohtaista aikaa 30 minuuttia. Tämän jälkeen oli vielä yhteistreenit, joissa tehtiin mm. kehään tuloa, kehääntulotarkastuksia, paikkamakuu, paikkaistuminen sekä häiriötreeniä. Koirakoiden järjestys oli siten, että aamupäivästä oli ensin vanhat rinkiläiset ja iltapäivällä oli uudet rinkiläiset.
Kokosin tähän postaukseen muiden settien aikana tulleita neuvoja. Seuraavaan osaan kokoan meille tulleet neuvot. Päivän aikana tuli monia hyviä yleisiä huomioita. Tykkäsin siitä, että Sirke korosti sitä, että asiat olisi hyvä aina koittaa ratkaista hyvällä. Erityisesti tämä korostuu häiriöherkän (ja haukkuvan) koiran kanssa. Jos koira jää toistuvasti kiinni häiriöön ja aina ohjaaja nappaa koiraa kaulapannasta kiinni ja puhuttelee, ohjaajasta tulee koiralle ikävä asia, jonka kanssa ei ole kiva tehdä töitä. Sen sijaan että ollaan koiralle ikäviä, annetaan koiralle mahdollisuus tehdä jotain kivaa ohjaajan kanssa. Jos koira ei käytä tätä mahdollisuutta, herätellään se esim. "hei haloo". Eli siis koira katsoo muualle, eikä keskity tekemiseen ohjaajan kanssa. Ohjaaja pyytää koiralta jotain kivaa yksinkertaista temppua. Esim. mulla ja Pörrillä on käsitargetti eli Pörrin pitää koskea nenällään mun käteen. Kun koiraa yllätetään kivoilla jutuilla, ohjaajasta tulee mielenkiintoisempi ja koira motivoituu paremmin työskentelemään ohjaajansa kanssa.
Koiraa voidaan kieltää epätoivotusta toiminnasta vain jos se on tarpeeksi epäsäännöllistä. Jos kieltäminen on jatkuvaa, se vaikuttaa koiran ja ohjaajan suhteeseen. Jos koira esim. vilkuilee koko ajan ympärilleen, huomautetaan vain kaikista räikeimmistä virheistä. Kannattaa myös miettiä, miten suuri ongelma häiriöiden vilkuilu on. Jos vilkuilu ei vaikuta koiran liikkeiden suorittamiseen, onko siitä edes haittaa. Jos koira koko ajan pohtii, en saa katsoa häiriötä, en saa katsoa häiriötä, se on itseasiassa kiinni häiriössä. Sirke neuvoi myös tarkkailemaan koiran reaktiota kieltämiseen. Jos koira alkaa tehdä kieltämisen jälkeen jähmeästi, sitä ei tulisi kieltää ollenkaan, vaan käyttää muita keinoja.
Yleisesti kannattaa huomioida, että mitä kuumempi koira, sitä vähemmän se yleensä ajattelee ja mitä korkeammassa vireessä koira on, sitä huonommin se oppii. Jos koira ei ole ohjaajan hallinnassa, sen kanssa ei kannata edes miettiä kisoja, sillä ohjaaja alkaa jännittää koiraa ja kytätä sen liikkeitä. Koiralla ei ole kivaa ja se tuntee olonsa ikäväksi. Kannattaa myös välttää palkkaamasta pelkästä kontaktista, sillä ohjaaja ei välttämättä tiedä, mikä koiran mielentila on. Ohjaaja voi palkita koiran siitä, että se miettii jotain muuta kuin ohjaajan kanssa työskentelemistä.
Eteenlähetys:
Eteenlähetyksessä ei ole tärkeintä se, että koira etenee suoraan, vaan se että koira päätyy ympyrään. Jos koira kääntyessään liikkuu paljon sivusuunnassa, se voi kääntyä ympyrästä ulos. Jos koira kääntyessään liikkuu vasemmalle, sen olisi edetessään hyvä mennä hieman oikealle jne.
Eteenlähetyksessä koiraa lähetetään aluksi esim. lelulle. Aika pian harjoittelun alkamisesta saa jo lisätä häiriöleluja ja -törppöjä. Vasta tämän jälkeen aletaan häivyttää kohdelelua.
Tunnari:
Opeta koira itse säätelemään virettä siten, että se osaa itse rauhoittua, kun se tulee kapuloille. Aluksi koiralle voidaan laittaa esim. nami ennen kapuloita. Koiraa voidaan myös rauhoitella, jos se ei muuten hoksaa. Voidaan tehdä vaikeita tunnareita, jolloin koira joutuu itse laskemaan virettä, jotta pystyy tekemään tarkempaa työtä. Treeneissä olisi hyvä tehdä koiralle sen verran hankalia tunnareita, että se joutuu treeneissä etsimään usein kapulaa kauemmin kuin kokeessa. Koiraa voidaan myös palkata pelkästä haistelusta, jotta se jaksaa haistella pitkään.
Kaukot:
Maasta-istu: palkka olisi hyvä antaa koiralle leuan alle. Kun koiran kuono siirtyy alaspäin, koiran paino siirtyy taaemmas, eikä se istu niin etupainoisesti. Jos koira palkataan aina pään päälle, koira alkaa helposti jättää ns. pomppuvaraa, eikä nouse loppuun saakka ylös asti.
Nopea reagointi käskyyn ja paikallaan pysyminen opetellaan erikseen.
Ruutu:
Ruudussa ensimmäinen toisto pitäisi aina olla sairaan helppo, ei ns. osaamisen testaus. Kokeessa koiralla on käytössä vain yksi toisto ja sen pitäisi onnistua. Sen vuoksi koiralle kannattaa rakentaa ensimmäiseen toistoon hyvä itseluottamus ja onnistumisen fiilis. Vasta ensimmäisen toiston jälkeen aloitetaan hinkkaaminen. Loppuun tehdään vielä yksi helppo toisto, jotta koiralle jää harjoituksesta kiva mieli.
Kiertohyppynouto:
Jos koira ei osaa päästää kapuloista irti, kannattaa miettiä, onko järkevää antaa koiran katsoa kapuloiden vientiä.
Seuraaminen:
Jos koira katsoo muualle, ota puujalka-askel. Puujalka-askeleessa ohjaajan vasen jalkaterä kääntyy sen verran vasemmalle, että tiputtaessaan kontaktin koira meinaa kompastua. Koira alkaa ajatella, että sen pitää pysyä skarppina, jotta se ei kompastu. Puujalka-askeleen etu on se, että palaute ei tule koiran mielestä sinulta vaan jostain muualta.
Käännöksissä kannattaa miettiä omaa askellustaan siten, että onko kannattavaa kääntää aina ensin koiran puoleinen jalka. Osalle koirista tämä ei ole paras keino, mutta monille on. Koiraa voi auttaa käännöksissä siten, että vilkaisee ennen käännöstä nopeasti siihen suuntaan, minne hetken päästä on kääntymässä. Häiriöharjoittelussa voi tehdä siten, että naksauttaa koiralle juuri ennen häiriötä ja antaa palkan häiriön jälkeen. Samaa voi hyödyntää myös käännöksissä, jos ne ovat väljiä. Naksu ennen käännöstä ja palkka käännöksen jälkeen.
Yleisesti harjoituksissa kannattaa huomioida, että 4 harjoitusta 5 harjoituksesta onnistuu (ylläpitää motivaatiota) ja 1/5 harjoituksista epäonnistuu (koira kehittyy). Jos suhdeluku on jotain muuta, harjoitusten vaikeustasoa tulee muuttaa. Aloittelevalle koiralle pitää huolehtia, että harjoitukset eivät ole liian vaikeita. Taitavalle koiralle pitää keksiä tarpeeksi haastavia harjoituksia, jotta hyvä osaamistaso saadaan säilytettyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti