maanantai 11. tammikuuta 2016

Arvonnan voittaja ja vastaukset teidän esittämiin kysymyksiin

Suuri kiitos kaikille kysymyksistä! Näitä tulin paljon enemmän kuin osasin villeissä kuvitelmissani ajatella. Kiitos siitä teille!

Arvonnan voitti Anna. Olen ollut jo Annaan yhteydessä. Onnittelut vielä Annalle!


Mikä on kivointa koiraharrastuksessa?
M: Parhaita hetkiä ovat huikeat onnistumiset ja molemmin puolinen hyvä fiilis. Myös treenikaverit ja itse yhdessä tekeminen koiran kanssa on kivaa.
J: Kivointa (lue parhainta) koiraharrastuksessa on kyllä olleet ne hetket, kun itseltä tai koiralta alkaa sujua jokin pidempään harjoiteltu asia, jolla on oleellinen vaikutus koirakon suorittamiseen.

Mikä on parasta Pörrissä?
M: Tosi vaikea kysymys. Pörri on persoonana täysin omaa laatuaan.
J: Pörrin persoona.

Onko lajia, joka kiinnostaa, mutta et ole syystä tai toisesta päässyt kokeilemaan?
M: Pk-puolelta kiinnostaa kovasti haku. Pörrillä ei ole pk-oikeuksia, joten ei ole sitten päästy kokeilemaan hakua.
J: En nyt yhtäkkiä osaa nimetä mitään yhtä tiettyä lajia. Esim rekikoira-, paimennus- tai jotain pk-juttuja voisin kuvitella itseni mahdollisesti kokeilevan.

Paras koiraharrastuslaji?
M: Toko!
J: Agility



Onko Pörri ollut sellainen koira mistä haaveilitte hankkiessanne sitä?
M: Pörri on ollut aika erilainen. Se on ollut paljon kovempi, röyhkeämpi, itsenäisempi ja itsepäisempi. Loppujen lopuksi nämä ominaisuudet ovat olleet paljolti vain hyödyksi.
J: Pörri on ollut aika erilainen sheltti, verrattuna siihen millainen kuva muiden shelttien kautta tuli, mutta hyvällä tavalla. Pörri on rohkeampi, itsenäisempi, kookkaampi ja kovapäisempi kuin muut rotutoverinsa. En tosin näe näitä ominaisuuksia heikkoutena vaan ennemminkin vahvuutena.

Mikä koirarotu on sellainen, mikä kiehtoo, mutta ette sitä syystä tai toisesta kuitenkaan tahdo?
M: Belgianpaimenkoira, siperianhysky, porokoira, kelpie, tsekinpaimenkoira...
J: Ensimmäisenä kyllä tulee mieleen siperianhysky (tässäkin on mielestäni enemmän kuitenkin kyse voimisesta kuin tahtomisesta)

Onko (sitten joskus) tulevan koiran rotu edelleen sheltti, vai vaihtuuko rotu?
M: Seuraava koira tulee todennäköisesti muun rotuinen, mutta eiköhän meille vielä toinen shelttikin joskus tule.

Miksi juuri Pörri, mikä sai valitsemaan juuri tämän kasvattajan ja koiran?
M: Pörrin kasvattajalla sattui olemaan vapaana yksi trikkipoika. Käytiin katsomassa pentuja ja tykättiin tosi paljon Pörrin äidistä. Kasvattaja vaikutti mukavalta ja pennut oli rohkeita ja reippaita, joten maksettiin meidän omahyväisestä ärripurrista varausmaksu ja niin Pörri muutti meille jouluna 2013.



Millon Pörri saa koira-kaverin sinne kotiin vai onko sellaista koskaan tulossa?
M: Koko ajan on hankintalistalla, mutta varteenotettavia pentueita syntyy niin vähän.

Ja hassu kun olen niin kaipaan lisää kakkapäivitystä, kuinkas nyt menee? Edistystä vai takapakkia?
M: Haha. Vain toinen koiraihminen voi ymmärtää kakkapostauksia. Edistystä on tapahtunut, sillä Pörri ei ole kakannut sisälle viimeisen kakkapäivityksen jälkeen.

Tulevaisuutenne haaveet/unelmat/toiveet?
M: Koirarintamalla yksi suuri haave on päästä kisaamaan joihinkin arvokisoihin esim. SM-kisoihin ja koittaa kestääkö oma pää. Suuri toive on tietenkin, että Pörri pysyy terveenä ja pystyy elämään harrastuskoiran elämää pitkään. Lisäksi toivon sitä toista koiraa.

J: Suurin toive on tietysti, että Pörri pysyy terveenä mahdollisimman pitkään sekä henkisesti että fyysisesti. Harrastusrintamalla olisi tietysti hienoa saada Pörrille joskus AVA-titteli. Tulevaisuus näyttää, onko meillä siihen rahkeita koirakkona.

Millaista elämänne olisi kahdestaan, ilman Pörriä? Onko hankala kuvitella semmoista tilannetta?
M: Tekisin enemmän töitä, mulla olis vähemmän kavereita, liikkuisin vähemmän ulkona. Mun elämä olis paljon tylsempää ja ikävämpää. Pörri tuo niin paljon piristystä jokaiseen päivään.

J: Tällä hetkellä on kyllä aika vaikea enää kuvitella elämää ilman Pörriä. Varmasti tulisi vietettyä huomattavasti enemmän aikaa kotona sohvan nurkassa, eikä ulkoiltua (kävelyn muodossa) niin paljoa.


Aina välillä blogissa vihjataan, että teillä olisi tarvetta toisellekin koiralle. Onko näissä suunnitelmissa ollut mitään muutosta? Onko suunnitelma ihan vain ajatuksen tasolla vai onko sen eteen tehty jo jotain? (rotu valittu, kasvattaja valittu, pentu valittu!?)
M: Kyllä tän asian eteen on tehty paljon taustatyötä ja ollaan oltu kahteen pentueeseen jonossakin. Ollaan tultu jonoon sen verran myöhäisessä vaiheessa, että meille ei ole riittänyt pentua. Pari potentiaalista pentuetta on kiikarissa ja olen ollut kasvattajiin yhteydessä. Nämä molemmat pentueet ovat eri rotua, joten rotua ei ole valittu. Enemmän etsin meille sopivaa yksilöä. Olen myös pohtinut tuontikoiran hankkimista.

Onko rotu siis aussie vai etsitkö sopivia yhdistelmiä myös muista roduista?
M: Rotua ei ole päätetty. Aussie on varteenotettava vaihtoehto, mutta etsin sopivia yhdistelmiä myös muista roduista.

Me ainakin ollaan saatu jos jokin laista palautetta ihmisiltä. Mikä on oudoin asia, mitä Pörristä on sanottu? Mikäs taas paras?
M: Oudoin käymäni keskustelu oli varmaan se, kun yhden satunnaisen ohikulkijan kanssa väittelin siitä, että onko Pörri sekarotuinen vai ei. Ko. henkilö oli vakaasti sitä mieltä, että mulle on myyty sekarotuinen koira puhdasrotuisena. Parasta on treenikamujen ja kouluttajien kommentit "sairaan makee koira sulla", "Pörrissä on kyllä todella paljon potentiaalia", "Pörri on harvinaisen sitkeä koira sheltiksi", "Makein sheltti, mitä oon koskaan nähnyt" yms.

Saako Pörri joululahjan? Jos saa niin minkä? (lupaan olla kertomatta sitä sille!) Mielipide lemmikkien joululahjoista?
M: Kyllä saa. Mun mielestä lemmikkien pitää ehdottomasti saada joululahjoja. Tänä jouluna Pörri sai lahjaksi sekä syötäviä herkkuja että uusia leluja.



Miksi kisaatte? Onko se motivoiva päämäärä treeneihin vai onko tittelit mielessä vai jotain ihan muuta?
M: Hmmm. Vaikea kysymys. Kai se on jotenkin itsensä voittamista. Ja saa konkreettista tulosta siitä, että osaa kouluttaa koiraa.

Haluaisitko kokeilla jotain uutta harrastusta Pörrin kanssa, mikä se olisi?
M: Nosework voisi olla Pörrin laji, mutta aika ei taida riittää mihinkään uuteen harrastukseen nyt.

Mitä asioita muuttaisitte Pörrissä ja mitä ette missään nimessä muuttaisi?
M: Pörri on paras juuri tuollaisena <3 Mutta en nyt pahakseni pitäisi, jos se haukkuisi vähemmän ja osaisi leikkiä vähän ystävällisemmin pienien ja arkojen koirien kanssa. Pörrissä on vähän sellaista koulukiusaaja-tyyppiä ja se tulee parhaiten toimeen sellaisten koirien kanssa, jotka osaavat pitää sille kuria ja ilmoittaa selvästi, mikä käytös on ok ja mikä ei. Kiltit koirat se jyrää alleen. 

Missään nimessä en muuttaisi Pörrin iloisuutta, sosiaalisuutta, asennetta moneen asiaan, tekemisen meninkiä, hellyydenkipeyttä jne.

J: Joissain tilanteissa Pörri voisi opetella tottelemaan hiljaa-käskyä, eikä vain ilkikurisesti jatkaa haukkumista. Onneksi näissä tilanteissa Pörrin haukkumisesta ei onneksi ole ollut haittaa kuin omassa päässäni.

En missään nimessä haluaisi muuttaa Pörriä persoonana, koska sitten Pörri ei olisi enää Pörri.

Oletko suunnitellut tulevasi ensi kesänä shelttien tokoleirille turkuun? :)
M: Olen miettinyt asiaa, mutta en osaa vielä sanoa varmaksi. Katsotaan, mikä on fiilis keväällä.

Mikä on parasta Pörrissä? :)
M: Parasta Pörrissä on, että se on aika turbomalli sheltistä. Lisäks rakastan sitä, että se on niin hellyydenkipeä sylikoira. <3



Mitkä ovat koiran omistamisen parhaat ja pahimmat puolet?
M: Parasta on koira itse, kaikki koiran mukana tulevat kaverit ja uudet tuttavuudet ja puuhastelu koiran kanssa. Ikävimpiä puolia ovat ripulikakat olkkarin pörrömatolla ja aamuherätykset viikonloppuisin. Onneksi olen saanut tehtyä Jannen kanssa diilin, että ulkoilutan Pörrin aina arkiaamuisin ja Janne hoitaa viikonlopun aamulenkitykset.

Onko Pörrillä vakuutuksia, ja mitä ajattelette koiran vakuutuksista?
M: Pörrillä ei ole vakuutusta, mutta meillä on säästössä erillisellä tilillä rahaa eläinlääkärikäyntejä varten. Vakuutukset on varmaan ihan hyödyllisiä sellaisille, joilla ei ole muuten liikkumavaraa omassa taloustilanteessa.

Miltäs teidän ensi vuoden kalenteri näyttää? Onko teillä jo suunnitelmia ensi vuodeksi? :)
M: Meidän vuosi toivottavasti alkaa RTK1-tittelillä, sillä kisataan kolmannen kerran rallyn alokasluokassa loppiaisena. Sen jälkeen rally jääkin varmaan joksikin aikaa tauolle ja panostamme enemmän tokoiluun. Tokossa olisi kiva korkata kisaura ja metsästää vähintään yksi ykköstulos alokasluokasta. Agilityn puolella tavoitteena lienee saada kepit ja A-este kuntoon. Treenien ulkopuolella yritetään nähdä paljon koirakavereita, käydä paljon metsälenkeillä nollaamassa aivoja sekä pyhittää myös sohvalla löhöyspäiviä.

Milloin Pörrin kanssa olisi tarkoitus startata viralliset agility-kilpailut?
M: Jos Pörri mitataan maksiksi, sen kanssa ei tulla kisaamaan koskaan. Mitään aikataulua kisaamiselle ei ole laadittu, vaan katotaan fiiliksen mukaan.

Oletteko olleet tyytyväisiä rotuvalintaanne (shelttiin) vai ottaisitteko eri rotuisen koiran, jos voisitte mennä ajassa taakse päin?
M: Kyllä sheltti on ollut hyvä ensimmäinen koira. Jos minulla nyt tällä hetkellä ei olisi koiraa, mutta olisin hankkimassa koiran, ottaisin varmaan jonkun aktiivisemman rodun edustajan, jolla olisi pk-oikeudet.


Millainen Pörri olisi jos se olisi ihminen? Millaisia te olisitte jos olisitte koiria?
M: Jos itse olisin koira niin olisin aika laiska, mutta rakastaisin naksuttelua. Nukkuisin paljon ja olisin perso herkuille. Lenkillä löntystelisin omien hajujen perässä. Olisin aika kiltti ja pehmeä. Kiipeisin paljon syliin rapsuteltavaksi ja tunkisin itseni vaivihkaa omistajan jalkopäähän nukkumaan öisin.

J: Pörri yrittäisi ihmisenä varmasti esittää sellaista machoilevaa vauhtihirmua. Pörri yrittäisi olla porukan kovin jätkä ja kaikessa tekemisessä mahdollisimman kova vauhti olisi tärkeintä. Tosipaikan tullen menisi kuitenkin pupu pöksyyn ja tulisi äitiä ikävä. Samoin kun kukaan ei ole näkemässä, Pörri röhnöttäisi kotona sohvalla tekemättä mitään.

Jos olisin itse koira, tykkäisin varmasti paljon vauhtia vaativasta harrastuksesta (kuten agilitysta tai valjakkourheilusta). Tykkäisin myös lenkkeillä mahdollisimman paljon metsässä. Olisin kiltti ja miellyttämisenhaluinen sekä tykkäisin, että minua rapsuteltaisiin mahdollisimman paljon.

Mistä tulee blogin nimi Kaaponkujalla?
M: Meidän asuinpaikasta.

Mietittekö hankkiessanne koiraa muitakin rotuja kuin shetlanninlammaskoiraa?
M: Joo alunperin ajateltiin australianpaimenkoiraa, mutta sheltti kuulosti paremmin ensimmäiseksi koiraksi sopivalta, joten päädyttiin siihen.


Mielipiteenne labradorinnoutajista?
M: Kivoja koiria. :) Tykkään ja voisin joskus kuvitella omistavani, jos minulla olisi antaa koiralle rodunomaista työtä.

J: Vaatisi pientä tutustumista rotuun, että pystyisin muodostamaan kunnollisen mielipiteen. Tämän hetkinen kokemus rajoittuu lähinnä kuviin ja tässä meidän lähellä asustelevaan vanhaan Ilona-rouvaan. Ihan veikeän oloisilta kavereilta ainakin niiden perusteella vaikuttanut.

Mielipiteenne koiran pukemisesta vaatteisiin "ihan huviksi"?
M: Mun puolesta saa pukea, jos pukeminen ei haittaa koiraa itseään. Oli Pörrilläkin koko joulun rusetti kaulassa, että se näytäisi söpömmältä.

Miksi juuri sheltti? 

M: Sheltti meille tuli vähän vahingossa. Vaikutti sopivan kokoiselta ja harrastuksiin sopivalta ja kehuttiin sopivan ensimmäiseksi koiraksi.

Teidän tulevaisuuden tavoitteet?
M: Tulevaisuuden tavoitteita taisi tulla jo ylempänä. Pörrille tietysti suurimpana tavoitteena mielessä kummittelee se TVA-arvo.


4 kommenttia:

  1. Hyviä vastauksia, olipa kiva lukea. Ihania kuvia!

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Pitäis ulkoiluttaa kameraa vähän useamminkin. :)

      Poista
  3. Hienoja kuvia! Sut on haastettu http://villatossu.blogspot.fi/

    VastaaPoista