sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Rally-tokoleirin 2. päivä, luento: Kisaamisen ABC

Kisaamisen ABC (Krista Karhu)

Kisamaiset harjoitukset
Harjoittele sitä, että olet outo. Mene treenaamaan jonnekin, missä olet epävarma. Krista esimerkiksi menee treenaamaan koiran kanssa johonkin sellaiseen paikkaan, jonne periaatteessa ei saisi mennä treenaamaan -> ohjaaja kuikuilee olan taakse peloissaan ja jännittää tuleeko joku häätämään tai sanomaan jotain. Koiraa pitää näissä harjoituksissa palkita todella hyvin, jotta koira oppii, että jännittynyt ja epävarma ohjaaja ei ole paha juttu.

Asenne on tärkein
Jos asenne puuttuu, ei treenata. Koiralla voi olla kipuja tai se voi väsynyt, jolloin on reilua antaa koiran levätä. Jos koira sen sijaan katselee lintuja tms., älä luovuta! Harjoittele sitä, että saat itsesi ja koirasi treenifiilikseen, sillä koe saattaa osua juuri sellaiselle päivälle, jolloin teitä kumpaakaan ei kiinnostaisi tehdä mitään.

Millä tahansa palkkaat koiraa, iloitse aidosti koiran kanssa. Kisakehässä sinulla ei ole muuta kuin itsesi. Ohjaajan aitous on todella tärkeää. Älä esitä ylipirteää, sillä koira huomaa, jos et ole aito. Hyvä ohjaaja antaa koiralle riittävästi tilaa, jotta koira voi loistaa. Ohjaajan ei kuulu jatkuvasti pelastella koiraa. Koirankin pitää ottaa vastuuta suorituksen onnistumisesta.

Hyvälle harrastuskoiralle on tärkeää, että koiralla on hyvä itsetunto ja itseluottamus. Rennot tarjoa mitä vaan –temppuiluhetket parantavat koiran itsetuntoa (koira tuntee onnistuvansa) ja koiran ja ohjaajan välistä suhdetta. Temppuhetkien idea on, että ohjaajalla on herkkuja ja naksutin. Ohjaaja alkaa naksutella koiralle jotain ja pikkuhiljaa naksuttelusta muodostuu temppu. Pörri rakastaa tällaista naksuttelua ja olen naksutellut sille esim. tempun, jossa Pörrin pitää kääntää ämpäri oikein päin ja laittaa pää ämpäriin. Temppuja ei tarvitse nimetä mitenkään. Temppuhetki lopetetaan jollakin selvällä tavalla.

Koiran pitää tietää, että se saa tehdä virheitä, sillä koira oppii myös virheiden kautta. Negatiivinen palaute ei saa olla pois asenteesta! Koiran pitää osata ottaa palautetta vastaan. Koira ei saa passivoitua tai tuntea olevansa uhattu negatiivisesta palautteesta, vaan palaute pitää enemmänkin olla koiralle kimmoke muuttaa käytöstään. Koiran pitää yrittää onnistua, ei vältellä rangaistusta. Koiraa voidaan palkita korjauksista vain, kun koiralle halutaan ajaa sisään ajatusta siitä, että koira pitää yrittää korjata käytöstään. Tämän jälkeen korjauksista ei palkita kuin kehuilla, sillä korjaus ei ole yhtä arvokas kuin kerrasta oikein. Jos koira tulee epävarmaksi, kun se ei saa palkkaa, EI ASIAA KISOIHIN! Palkattomuutta on harjoiteltava ennen kisoja riittävästi, jottei näin käy. Muista, ettei superpalkkaa voi tulla joka hetki. Muuten sen arvo laskee, eikä se ole enää superpalkka. Pidä erikseen kehut ja sanat, joista seuraa palkka. Näin koira ei turhaudu, vaikka palkkasanan jälkeen ei tulekkaan palkkaa.

Harjoittele myös luopumista. Koira saa mennä palkalle vain luvalla.

Yliosaaminen
Ennen kisaamista koiraa valmistellaan kaikkiin mahdollisiin tapahtumiin ja treeniä jatketaan koko koiran kisauran ajan. Koiralle tehdään paljon ylivaikeita harjoituksia esim. tokossa tunnarikapulat voidaan laittaa kiinni toisiinsa tai päällekkäin. Rallyssa voidaan tehdä ylipitkiä ratoja. Koira treenataan yli sen osaamistason, jota kisoissa vaaditaan. Tällöin kisat tuntuvat helpoilta ja koiran motivaatio kestää paremmin palkattomuutta. Koira myös selviää kisoissa paremmin yllättävistä tilanteista.

Kesto
Ennen kuin kestoa voidaan alkaa treenata, pitää koiran motivaatio olla kunnossa. Kestoharjoituksia ei saa aloittaa liian aikaisin, sillä muuten koiran motivaatio voi laskea. Kestoa harjoitellaan pienissä paloissa. Esimerkiksi perusasentoharjoituksia voidaan tehdä siten, että koiraa palkataan epäsäännöllisin väliajoin 1 s, 2 s, 4 s, 1 s, 3 s, 5 s, 1 s, 2 s, 6 s, 2 s… Kisoihin ei ole mitään asiaa ennen kuin kesto on kunnossa!

Jos ympäristö on vaikea tai kyseessä on uusi paikka, tehdään aina tavallista helpompi treeni ja koiraa palkataan hyvin. Tarkoituksena osoittaa koiralle, ettei uudessa/vaikeassa paikassa ole mitään outoa vaan uusissa/vaikeissa paikoissa on kivaa.

Kisavarmuus
Kisavarmuus syntyy pienistä asioista. Tee treeneistä kisojen kaltaisia. Ota kisarutiinit osaksi treenirutiineja. Käy treenailemassa kisaympäristössä ja isoissa häiriöissä. Opeta koiralle odottamista, sillä odottaminen on suuri osa kisapäivää. Koira ei saisi turhaan kuluttaa energiaansa ennen suoritusta.

Ennen kisoja ja kisoissa
1-2 viikkoa ennen kisoja treenit suunnitellaan siten, että koira saa kokea paljon onnistumisia (itsetunto kohdillaan kisoissa). Muutamassa päivässä ei voi opettaa uutta, mutta voi pilata monta asiaa.

Ohjaaja valmistautuu henkisesti. Omaa jännittämistä kannattaa miettiä. Miksi minä jännitän? Pelkääkö mokaamista? Mikä on pahinta, mitä kisoissa voi tapahtua? Suhteuta tämä tavalliseen elämään. Mitä väliä sillä on, jos koira epäonnistuu peräkylän pikkukisoissa, mutta onnistuu SM-kisoissa? Miten paha juttu epäonnistuminen oikeastaan on? Huomioi, että jännittäessä ääni muuttuu korkeammaksi. Jos jännität paljon, koira ei välttämättä enää tunnista käskyjä.

Kisoihin mennään oma ihannesuoritus mielessä. Ihannesuoritus suhteutetaan koiran osaamistasoon. Kisoihin suoritustavoite, ei tulostavoite. Toko ja rally-toko ovat arvostelulajeja, joten tarkkojen tulostavoitteiden asettaminen on hullua. Kisasuorituksen aikana mene kyltti kerrallaan tai oikeastaan tehtävä kerrallaan. Keskity! Keskittymistä pitää harjoitella, sillä kupla ei saa puhjeta kisoissa. Ole kisoissa valikoivan tarkkaavainen eli keskity suorituksen kannalta oleellisiin asioihin. Keskity yhteen asiaan kerrallaan, äläkä sählää. Huolehdi, että teillä molemmilla on kisoissa sopiva vireystila ja itseluottamus.

Ei kisaamaan ennen kuin koira on oikeasti valmis! Kerää ennen kisaamista tarpeeksi kokemusta ja lajiosaamista siten, että perustekniikat ovat automatisoituneet.

”On turha kiiruhtaa, jos ei tiedä, minne on menossa. Eihän sitä edes tiedä, milloin on perillä.”
- Nalle Puh -

Ihana Tikka


Ohjaajan liikkuminen (Tiia Hämäläinen)

Ohjaaja on kartturi, joka parhaimpansa mukaan auttaa koiraa. Ohjaajan pitää tietää, mitä tekee. Ohjaajan liikkuminen pitää olla suoraviivaista ja askeleet pitää olla kunnollisia. Ei tepastelua!

Alokasluokassa katsotaan sormien läpi lähes mitä vaan. Tämä ei tarkoita, että rally-toko olisi helppo tai löysä laji. Liian isot käännökset ovat 10 p virheitä. Käännökset pitää olla tiivitä ja yhtäaikaisia. Spiraalissa ja pujottelussa tämä ei päde. Niissä saa tehdä isoja kaarroksia myös ylemmissä luokissa. Avoimen luokan jälkeen pitkäaikaisista käsimerkeistä aletaan sakottaa. Kumartelusta sakotetaan jo avoimessa luokassa. Omia suorituksia kannattaa videoida tai pyytää kaveria katsomaan ja arviomaan, miten paljon ohjaaja kumartelee.


Käytösruudun saa uusia vain, jos häiriö on täysin kohtuuton. Radalta karkaava juoksenteleva koira ei ole kohtuuton häiriö. Jos karkaava koira tulee käytösruudussa makaavan koiran luokse eli koira tulee fyysisesti käytösruutuun, ruudun saa uusia.

2 kommenttia:

  1. Kävipä mulla hyvä tuuri, kun löysin blogisi! Mulla on 3kk walesinspringerspanieli ja kyseessä on ensimmäinen koirani. Arvatenki olen vähän pihalla, koulutuksen osalta varsinkin. :D Hirmu hyviä vinkkejä löysin täältä joilla lähteä tuota mun sesseä kasvattamaan :) Jatka samaan malliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! Mukava kuulla, että blogista on iloa. :) Onnea sinulle pennusta ja mukavia puuhastelu- ja koulutushetkiä teille!

      Poista