sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Rally-toko- ja tokokuulumisia

Viime treenipostauksesta onkin jo taas aikaa. Tässä välissä on tapahtunut vaikka mitä, joten nyt seuraa melkoinen kilometripostaus kolmen viime viikon treeneistä. Aloitetaanpa rally-tokon tehotreeneistä, jotka pidettiin 28.5. Kouluttaja oli minulle täysin uusi, mutta todella kiva. Kouluttajan mielestä Pörrin vire laskee, jos palkkaan sitä kesken radan namilla. Pörri kuulemma vastaa sosiaaliseen palkkaan todella hyvin ja kouluttaja rohkaisi minua jättämään välipalkkaukset namilla pois. Tehtiinkin meidän ihkaensimmäinen kokonainen rata ilman välipalkkausta ja vasta lopussa jättipotti räjähti. Rata meni todella hyvin ja kouluttaja kehui, että Pörri piristyi silminnähden mun kehuista. Radan jälkeen treenikaverit tulivat kehumaan hienoa suoritusta. Tämä lämmitti suuresti mieltä ja itselle tuntui, että meistä saattaa ehkä sittenkin tulla jotain.

Keskiviikkona 3.6. aloitettiin Piia Karisen opeissa tokokurssi alo-avo-tasoisille koirakoille. Todellisuudessa kurssin koirat ovat kaikki aika nuoria ja Pörri on ihan kokeneemmasta päästä. Ensimmäisen kerran teemana oli sosiaalinen palkkaus. Ensin virettä nostattava sosiaalinen palkka, josta palkkiona lelu ja sen jälkeen virettä tasaava rauhallinen sosiaalinen palkkaus, josta loppupalkkana nami. Piia kehui, että Pörri vastaa hienosti sosiaaliseen palkkaan ja niinhän se tekee <3. Huvittaa, että vielä alkuvuodesta Pörri pelkäsi mua, jos innostuin liikaa. Nykyään se lähtee sosiaaliseen palkkaan kivasti mukaan, mutta vielä toivoisin, että se reagoisi hieman eri tavalla. Haluaisin saada sille iloisemman ja innostuneemman ilmeen ja tietysti hieman vähemmän haukkumista.

Torstaina 5.6. oli taas rally-tokon tehotreenit, joissa treenattiin avon käännöksiä. Kyltit oli mulle täysin uusia, mutta selvittiin niistä aika hyvin, sillä käännökset on Pörrillä vahvoja, sillä ollaan niin paljon hinkattu tekniikkaa. Avokäännösten lisäksi tutustuttiin ylempien luokkien käännöksiin, joissa koiran seuraamispuoli vaihtuu. Pörri ei oikein ymmärtänyt, että seurata voi myös oikealla puolella, koska ei ole sitä vielä harjoiteltu.

Viikonloppuna käytiin treenailemassa itsekseen lähikentällä ja mulla oli ensimmäistä kertaa jopa omat kyltit mukana. Ihan kaikkia aloluokan kylttejä mulla ei ole vielä tulostettuna, kun ei ole tarpeeksi muovitaskuja, mutta olen sillä tavalla arponut kyltit, että niistä saa kuitenkin ihan kivoja alle 10 kyltin pituisia ratoja koostettua. Tein muutaman erilaisen ratapätkän ja annoin Pörrille palkan aina siinä vaiheessa, kun se teki oikein hyvin hommia. Meinasi ihan liikutuksen kyyneleet valua poskille, kun Pörri teki välillä niin kivasti hommia. 


Tiistaina 9.6. meillä oli taas Piian tokokurssia. Harjoiteltiin luopumista sekä nameilla että leluilla. Leluista luopuminen oli minulle ihan uutta, sillä Pörrin kanssa ei ole tarvinnut leluista luopumista juuri opetella. Enemmänkin on opeteltu sitä, miten se olisi kiinnostuneempi leluista. Lopuksi vielä kuolleelle lelulle lähetystä. Kentällä oli paljon muuta häiriötä ja Pörrillä ei ihan pysynyt ajatus kasassa.

Keskiviikkona 10.6. oli poikien aksavuoro. Menin taas hengailemaan mukaan. Jannen ollessa tutustumassa rataan, tein Pörrin kanssa odotusalueella vähän rally-tokoa. Oi että se asenne <3. En ole nähnyt Pörriltä varmaan koskaan aikasemmin niin intensiivistä keskittymistä. Meinasin haljeta onnesta. Ollaan koko Pörrin elämän ajan painittu motivaatio- ja keskittymisongelmien kanssa ja kun Pörri kerrankin tekee näin hienosti töitä, se onnistumisen tunne on ihan mahtava. Näiden pienten hetkien takia sitä jaksaa aina treenata. Poikien aksatkin menivät oikein kivasti, sillä Pörrin keskittynyt mielentila jatkui radalle asti.

Torstaina 11.6. oli sitten rally-tokon tehotreenien vuoro. Jokainen sai valita kaksi liikettä, joita haluaa treenata. Valitsin mulle ja Pörrille teemoiksi oikean puolen seuraaminen ja hyppy. Olen ollut vähän hukassa, että mitä kautta oikean puolen seuraamista kannattaisi lähteä rakentamaan. Kouluttaja oli sitä mieltä, että oikean puolen seuraaminen kannattaa rakentaa kontaktin ja perusasennon kautta aivan kuin vasemman puolen seuraaminenkin. Pörrihän ei osaa tulla oikealle perusasentoon edes namin kanssa houkutellen, joten o-seuraamisen rakentaminen kannattaa lähteä ihan kontaktista. Toisin sanoen siis pyydän Pörrin istumaan, siirryn sen vasemmalle puolelle, odotan että se ottaa kontaktia ja palkkaan. Kun Pörri on saatu aivopestyä pois tokomoodista ja siitä, että oikealla seuraaminen on täysin luonnotonta, voi alkaa tehdä perusasentoja laatikon avulla. Vasta, kun kontakti ja perusasento on saatu tarpeeksi vahvoiksi, voidaan lähteä liikkeelle. Hyppyssä Pörri oli hyvin rally-tokomoodissa ja sen kanssa ei ollut mitään ongelmia.

Eilen käytiin lähikentällä treenaamassa rally-tokoa. Puistossa oli myös kaksi nuorta miestä heittelemässä frisbeegolffia ja juomassa olusia. Miehet toimivat välillä meille yleisönä ja katselivat penkiltä istuen meidän suorituksia. He olivat kiinnostuneita, että tehtiinkö me agilitya. Eivät kuulemma olleet koskaan kuulleetkaan rally-tokosta ja heidän mielestään laji näytti oikein hauskalta. Treenien lopuksi miehet olisivat halunneet rapsutella Pörriä, mutta Pörri vain käveli nokka pystyssä ohi. Pörristä on nyt iän myötä tullut selvästi välinpitämättömämpi vieraita ihmisiä kohtaan ja se on paljon enemmän mun ja Jannen perään, mikä ei ole kyllä muuta kuin suuri plussa. Harmi vain poikien kannalta, sillä he olivat niin kivasti meidän treenihengessä mukana.

Mutta sananen itse treeneistä. Tein meille 5-9 kylttiä pitkiä ratoja, joita ei ollut tarkoitus tehdä loppuun asti, vaan tarkoitus oli harjoitella palkattomuutta radalla ja palkata Pörri jättipotilla siinä vaiheessa, kun se tekee hyvin hommia. Palkkoja tuli esim. heti lähtökyltiltä, kun Pörri piti hyvin konktia, ensimmäiseltä kyltiltä, kun Pörri meni extranopeasti maahan, neljänneltä kyltiltä, kun Pörri teki hyvän käännöksen, kesken spiraalin ja pujottelun, kun Pörri seurasi oikein kivasti. Toivon, että tämmöinen epäsäännöllinen palkkaaminen parantaisi Pörrin motivaatiota ja intoa. Todella hienosti Pörri teki hommia, vaikka frisbeekiekot lensivät välillä meidän ohi ja yli. Pörri myös palkkaantui hienosti ja leikki kuin raivohullu. Tätä asennetta lisää <3. Tehtiin lopuksi vielä pätkiä seuraamista. Pörri seurasi todella hyvin. Olisi pitänyt saada ihan videolle asti. Lopuksi villiä leikkiä ja Pörri oli ihan sippi. Se makasi lelu vierellään keskellä kentää, kun keräsin tavarat pois. Jälkeenpäin ajateltuna olisi voinut tehdä lyhyemmän treenin. En yhtään hoksannut, että miten väsynyt Pörri oli.

Ensi viikko onkin sitten juhannusviikko. Tiistai-torstai välillä meillä pyörii vielä treenit ihan normaalisti, mutta juhannus pidetään sitten ihan totaalitaukoa kaikesta harrastuksiin liittyvästä, sillä juhannusta seuraavalla viikolla meillä on tiedossa kauan odotettu Koirakoutsin rally-tokoleiri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti