torstai 14. toukokuuta 2015

Kesän treenisuunnitelmia

Hui edellinen treenipostaus on ihan kivikaudelta. Tässähän on viime viikkojen aikana ehtinyt tapahtumaan vaikka ja mitä. Aloitetaan rally-tokosta. Hain Pörrin kanssa TamSKin rally-tokon valmennusryhmän kouluttamaan tehoryhmään. Tehoryhmään valitaan useiden hakijoiden joukosta kahdeksan potentiaalisinta koirakkoa. Jäätiinkin aluksi ulos ryhmästä, mikä oli enemmän kuin odotettavissa, sillä oltiin varmaan kaikista hakijoista vähiten rally-kokemusta omaava pari. Yksi ryhmään valittu joutui kuitenkin perumaan osallistumisensa ja peruutuspaikkaa tarjottiin meille. Huisia! Luulin, ettei ryhmään edes otettaisi näin aloittelijoita, mutta ilmeisesti meidän kehittymispotentiaaliin uskotaan vahvasti.

Ensimmäiset tehotreenit oli viime viikolla Kangasalla. Paikka oli uusi ja treenikaverit uusia. Pörri ei osannut yhtään asennoitua treenimoodiin ja koko puolitoistatuntinen meni lähinnä hengailuun ja treenikavereiden kanssa tutustumiseen. Mietin kovasti, että mikä meillä meni pieleen ja miksi treenimoodia ei löytynyt. Ensimmäinen selvä ongelma oli se, että Pörri ei ole oppinut treenaamaan hihnassa. Hihnassa käydään lenkillä ja hengaillaan. Hommia tehdään vapaana. Erityisesti seuraaminen oli ongelmallista ja tajusin, että Pörri ei ole seurannut hihnassa ulkona sitten tokon alkeiskurssin. Viikon aikana harjoittelinkin Pörrin kanssa hihnaseuraamista.

Tänään meillä oli toiset tehotreenit Eteläpuistossa. Taas uusi paikka, mutta tällä kertaa Pörri oli jo heti alusta alkaen treenimoodissa ja teki tosi kivasti töitä. Harjoiteltiin putkea, hyppyä, käytösruutua ja lisäksi tehtiin yksi vanha kisarata. Tällä kertaa tuli ensimmäistä kertaa rataa tehdessä sellainen olo, että hanskasin jollain tasolla niitä kylttejä. Enää ei tarvitse koko ajan miettiä, että missä kohtaa kylttitelinettä tehtävä pitikään suorittaa tai pitikö se kylttiteline jäädä oikealle vai vasemmalle. Osa kylteistä on edelleen kammottavan samankaltaisia ja joudun tankkaamaan koko kyltin ennen kuin tajuan, mitä siinä piti tehdä. Kouluttaja kommentoikin, että koira tekee hyvin, mutta ohjaajasta näkee, että ohjaaja on kokematon rally-tokoilija. Voisi viikonloppuna poiketa Ikeasta ostamassa servettitelineitä ja tulostaa alokasluokan kyltit, että pääsisi itse omatoimisestikin vähän treenailemaan pientä radanpätkää.

Agilityn osalta meidän treenit meni mönkään, sillä Jannen ja Pörrin agility osui samalle päivälle kuin mun ja Pörrin paragility. Jouduin sitten luopumaan meidän paragilityn ryhmäpaikasta. Milli onneksi tarjosi meille lauantaina mahdollisuutta päästä aksaamaan ja hurautettiin Kangasalle Iskelän kentälle. Tein Pörrin kanssa eteenlähetystä/irtoamistreeniä, sillä ne ovat oleellisessa osassa paragilityssä. Eteenlähetystä on Pörrin kanssa tehty aika vähän, eikä se vielä osaa eteen-käskyä. Lisäksi tehtiin keinua, keppejä ja rengasta. Pörrillä on ollut keinussa ongelma, että se tulee keinulle ihan hirveällä vauhdilla ja vetäisee lentokeinun. Teinkin Pörrille pientä muistuttelutreeniä, että keinulle kannattaisi mennä järkevällä vauhdilla.

Aksailujen jälkeen tokoiltiin vielä loputkin virrat pois koirista. Pörrin keskittyminen ja tokomotivaatio on kasvanut viime aikoina tosi paljon, mistä olen ihan hirveän onnellinen. Huomaa, että treeneistäkin on jotain hyötyä, kun Pörri oppii niissä jotakin eikä vain häslää. Tehtiin vähän ruutua. Tällä hetkellä ollaan ruudun opetuksessa siinä vaiheessa, että yritän saada Pörrin ymmärtämään, että mikä se ruutu oikein on. Seuraavaksi ajattelin vahvistaa paikkaa enemmän kohti takareunaa, sillä Pörri on tupannut ilman kosketusalustaa jäädä turhan lähelle etureunaa. Muuten viime aikoina on työstetty paljon seuraamista ja se on mennyt paljon eteenpäin. Noudossa meillä on kamala kapulaongelma, josta pyritään pääsemään eroon. Matalassa vireessä Pörri nostaa kapulan nätisti, mutta korkeassa vireessä se tykkää juosta kapulalle tassut edellä ja pökkiä kapulaa monta metriä ennen kuin ottaa sen suuhunsa. Tästä yritetään päästä nyt eroon siten, että opetetaan Pörri kiertämään kapulan taakse ja nappaamaan kapula suuhun paluumatkalla.

Tokoon meille ei ole kesäksi ryhmäpaikkaa, mutta jos joku sopiva tokokurssi tulee niin sinne voisi mennä. Syksyllä jatketaan sitten taas ohjatuissa tokoissa. Ihan tokottomaksi ei tämäkään kesä jää, sillä huomenna olisi vuorossa Christa Enqvist-Pukkilan tokokoulutus, jonne mulla on kuunteluoppilaspaikka. Heinäkuussa on vuorossa shelttien tokoleiri, jota odotan ihan hurjan paljon. Nyt kuitenkin nukkumaan, että jaksaa huomenna olla pirteänä kasilta kuuntelemassa Christaa.


4 kommenttia:

 1. Pian huomaatte ku oottekin jo yhtä rally-toko-höperöitä ku mekin! huippu laji :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole oikein vielä syttynyt rally-tokolle, mutta luulen, että innostutaan siitä Pörrin kanssa molemmat enemmän, kunhan saadaan lisää kokemusta ja päästään lajiin sisään. :)

   Poista
 2. Mä odotan jo postausta shelttien tokoleiristä!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk mulle tulee kohta kauheet paineet, että pitää kirjoittaa joku sikahyvä postaus sieltä. :D

   Poista