maanantai 18. toukokuuta 2015

Eteentulon opettaminen

Tulostelin ja rakentelin tänään rally-tokokylttejä ja tein jopa pienen radan olkkariin. Ennen kuin päästiin suorittamaan yhtäkään kylttiä totesin, ettei Pörri osaa vieläkään eteentuloa. Hetken pohdin, että milloinkahan olen aikonut sen sille opettaa ja päätin, että tänään tartutaan oikeasti härkää sarvista. Saatiin ensimmäiseltä rally-tokon tehokurssikerralta yksi uusi vinkki eteentulon opettamiseen ja se näkyy videon lopussa. Rally-tokossa koiran voi ehdollistaa käsimerkkeihin, mikä helpottaa asioiden opettamista.

Itse olen kokenut, että tokopohjalta rallyyn ponnistavalle koiralle vaikeinta on sellaiset liikkeet, joissa koiran pitää tulla ohjaajan eteen. Pk-puolen koirilla on omat vaikeutensa, sillä usein pk-eteentulo on rallymaailmaan hieman turhan tiivis. Pk-koiran kanssa pääsee kuitenkin varmaan helpommalla kuin pelkän tokokoiran kanssa, kun koiralle on iskostunut päähän, että se voi joskus tulla ohjaajan eteen. Pörrille eteentulo ja edessä oleminen on ollut todella vaikeita hahmottaa. Se ei useinkaan tiedä menisikö eteeni vai sivulle ja sitten se jää epäuskoisen näköisenä johonkin puoliväliin.

Tepastellessani ympäri olkkaria keksin yhtäkkiä aivan nerokkaan tavan, miten opetan Pörrille siirtymisen sivulta eteen ja takaisin. Hetken jouduin etsimään, missä meidän rakas laatikko luurasi. Opetin aikoinaan Pörrille perusasennon laatikon avulla, mutta viime ajat laatikko on saanut pölyttyä kaapin perällä. Tokoa varten Pörri on opetettu kiertämään laatikkoa vain vastapäivään eli toisin sanoen siirtymään edestä sivulle. Nyt tehtävänä oli tehdä juuri päinvastoin eli Pörrin piti pyöriä laatikkoa myötäpäivään. Onneksi on koira, jolle on sheipattu paljon. Suht pienellä sheippaamisella sain Pörrin kiertämään laatikkoa epätavalliseen suuntaan. Näissä videolla näkyvissä harjoituksissa huomaa hyvin sen, ettei Pörri vieläkään hahmota, että missä asemassa sen pitää olla suhteessa muhun ja se yrittää tarjota ties mitä asentoa. Itse olen myös sen verran nipo, että haluan Pörrin olevan luotisuorassa eikä vinossa mihinkään suuntaan. Jos tätä laatikkojuttua nyt tekee Pörrille päivittäin niin uskon sen oppivan sivulta eteentulemisen melko nopeasti. Väännettiin Pörrin kanssa tunti näitä eteentuloja tänään ja huomaa, että koira on tehnyt aivotyötä, sillä Pörri on nukkunut koko illan ihan taju kankaalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti