keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Merkin kiertäminen

Uusissa säännöissä avoimessa luokassa tulee uusi hauska liike nimeltä:

Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon 

Käskyt: kierrä [– oikea/vasen + KM] [– tänne] (– sivulle) 

Suoritusohje: Ohjaaja seisoo koira perusasennossa rintamasuunta kohti noin 10 metrin päässä sijaitsevaa merkkiä. Ohjaaja lähettää koiran kohti merkkiä (esim. kartio, jonka korkeus on noin 15–40 cm). Koiran tulee kiertää merkki ja palata ohjaajan luo perusasentoon. Koira saa luoksetulossa tulla joko suoraan sivulle tai tulla ensin eteen istumaan. 

Arvosteluohje: Arvostelussa painotetaan koiran halukkuutta noudattaa käskyjä, koiran tempoa ja suoraviivaista liikkumista. Koira voi kiertää merkin myötä- tai vastapäivään. Jos koiralle annetaan luoksetulokutsu, korkein mahdollinen arvosana on 8. Jos koira kääntyy merkille saavuttuaan, eikä ole sitä kiertänyt, korkein mahdollinen arvosana on 5. Liike hylätään, jos koira kääntyy ennenkuin se on saavuttanut merkin, jos kolmas ”kierrä” käsky tai toinen luoksetulokutsu annetaan. Jos koiraa joudutaan ohjaamaan, voi käsimerkin yhdistää lisäkäskyyn. Kun koiran tempoa arvostellaan, tulee rodunomaisuus ottaa huomioon.

Merkin kiertoa voi lähteä opettamaan houkuttelemalla tai sheippaamalla. Itse aloitin sen opettamisen houkuttelemalla, sillä käsiavulla oli helppo saada aksakoira tajuamaan idea. Valitettavasti Pörri jäi taas kiinni käsiapuuni. Päätinkin opettaa merkin kierron ihan uudestaan alusta lähtien sheippaamalla. Suosittelen sheippaamisen käyttöä, sillä sen avulla koira oikeasti ymmärtää, mitä sen pitää tehdä. Vasta sheippaamalla olen saanut merkin kiertoon sellaisen liikeradan kuin tahdon. Nyt liikkettä pitäisi viedä ulos, sillä sisätiloissa en voi liukkaan lattian vuoksi palkata lelulla ja vauhti kärsii. Merkin kierron sheippaamisesta löytyy jo joitakin hyviä blogipostauksia. Tässä esim. yksi. Vielä pitää miettiä sopivaa käskysanaa. Käytänkö vanhaa vai otanko käyttöön kokonaan uuden käskysanan. 

Avoimen luokan liike on pohjana EVL:ssä uutena tulevalle liikkeelle: Merkin kiertäminen ja ohjattu noutaminen esteen yli hypäten. Merkin kiertämistä kannattaakin lähteä opettamaan siten, että heti miettii, mikä suorituksessa on EVL:n kannalta oleellista. Oleellisinta on se, että merkin kiertämisen pitää olla vahva. Koira kokee liikeessä houkutuksena sekä matkan varrella olevat hypyt että kapulat ja silti sen pitää juosta täyttä päätä suorinta reittiä 20 m päässä olevalle merkkikartiolle ja kiertää se. Koska sekä avoimen luokan että EVL:n suorituksissa ei saa käyttää käsimerkkiä, kannattaa koira opettaa bongailemaan merkkikartioiden sijainteja kentältä. Tämä on myös yksi syy sheippaamisen puolesta, sillä sheippaamalla minun mielestäni koira paremmin ymmärtää, että idea on kiertää juuri tötteröä, eikä vain tehdä jotain kunniakierrosta jossakin.

Tehtiin Pörrin kanssa eilen tämmöistä kartion bongailuharjoitusta, josta video alla. Ideana siis, että Pörri itsenäisesti hakeutuisi kiertämään kaukanakin olevaa merkkikartiota. Kokeiltiin eilen ihan ensimmäisiä kertoja näin pitkiä välimatkoja minun ja kartion välillä. Mielestäni Pörri suoritui tehtävästä osaamistasoonsa nähden hienosti, vaikka välillä se vähän epäröi, että noinko kaukana olevaa merkkiä pitää kiertää.




Tässä vielä koottuna tärkeimmät ohjeet, joita olen merkin kierron opettamiseen saanut eri kouluttajilta:

- merkin kierron tulee olla EVL:ää varten todella vahva, joten opetukseen kannattaa panostaa!
- jos koiralla taipumus haukkua, kannattaa suosia namipalkkaa, kunnes saadaan tarpeeksi paljon haukuttomia suorituksia ja voidaan lähteä hakemaan vauhtia lelulla (muuten haukkumisesta tulee helposti tapa)
- huolehdi, että liikerata on tarpeeksi läheltä merkkiä, mutta koira ei saa osua merkkiin (itse olen hyödyntänyt kapeaa tilaa)
- käskysanaksi kannattaa valita sellainen sana, jolla koiran ei ole tarkoitus kiertää mitään muuta kuin merkkiä ts. puiden ja siivekkeiden kiertämiselle oma käskysana!
- merkki kannattaa opettaa kiertämään myötäpäivää (vasemmalta oikealle) erityisesti niillä koirilla, jotka tulevat perusasentoon ohjaajan selän takaa

6 kommenttia:

  1. Ihana Pörri! <3 Ootko muuten huomannut että se peitsaa, että ei vaan ois selkä jumissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin peitsaa joo. Pörri on peitsannut todella paljon aina ihan nuoresta saakka. Pentuna se oli hyvin voimakkaasti takakorkea, mikä kuulemani mukaan altistaa peitsaamiselle. Takakorkeus on kasvun myötä hieman tasoittunut, mutta Pörri on edelleen takakorkea. Luulen, että sen rakenne altistaa sen herkästi jumiutumiselle, sillä hieronnan jälkeen sen peitsaaminen aina vähenee. Nyt taas, kun edellisestä hieronnasta on pitkä aika, peitsaaminen tuollaisessa hidastahtisessa liikkumisessa on yleistä. Mennään alkukesästä osteopaatille ja tutkitutetaan Pörrin kroppaa ja liikkumista tarkemmin.

      Poista
    2. pääasia että ite tiedostatte sen, Nessa kerran peitsasi ja en mää sitä itse huomannut ollenkaan ennen kuin mulle siitä yksi tuttu huomautti. Nyt on ollut niin päin että tuttujen koiria on peitsanneet ja ne ei ole itse sitä huomanneet ennenkuin siitä on sanonut, jotenkin sitä sokeutuu omalle koiralleen.

      Poista
  2. Great article. I will be facing a few of these issues as well..

    VastaaPoista
  3. Hei osaatko sanoa, miten saisin yhteyden ylläpitoon blogiin, jonka olet linkannut? Merkin kiertämisen opettaminen sheippaamalla. Blogia saa lukea näköjään vain blogiin kutsutut.

    VastaaPoista
  4. Hei osaatko sanoa, miten saisin yhteyden ylläpitoon blogiin, jonka olet linkannut? Merkin kiertämisen opettaminen sheippaamalla. Blogia saa lukea näköjään vain blogiin kutsutut.

    VastaaPoista