lauantai 16. heinäkuuta 2016

Pörrin ensimmäinen tokokoe

Tänään oli edessä jännä päivä, sillä Pörri korkkasi tokossa kisauransa. Sikäli oli varmat fiilikset, että meillä on kuitenkin jo 6 rally-starttia alla ja rally-tokokokeissa Pörri on aina ollut tosi luotettava kisakumppani ja tehnyt asiat just niin hyvin kuin olen ne sille opettanut. Sama tuttu meno jatkui myös tokokokeessa ja Pörrille hienosti ykköstulos 172 pisteellä ja sijoitus luokan toiseksi. Tuomarina oli MM-kisoissakin tuomaroinut Ralf Björklund, jonka arvostelulinja oli melko tiukka alemmissa luokissa. Kymppiä ei saanut oikeastaan kukaan mistään, vaikka hienoja suorituksia nähtiin.


Pörri oli kokeessa aika matalassa vireessä, sillä laskin sitä vähän paikkamakuuta varten ja Pörrin virettähän ei sitten enää saa juuri nostettua, kun sen kerran laskee. Yksilöliikkeissä Pörri oli siis normaalia enemmän kuutamolla ja tosi laiskanoloinen. Teki kuitenkin liikkeet ihan kivasti, vaikkei kovin reippaasti. Tässä video ja pisteet videon alla.Paikkamakuu 8
Pörri oli kolmen koiran ryhmässä reunimmaisena. Vieressä urossheltti. Kahdessa edellisessä paikkamakuuryhmässä (avo ja alo) oli yksi koira noussut ja mennyt toisen koiran luo ja tappeluhan niistä syntyi. Toivoin, että meidän paikkamakuussa pysyisi kaikki paikallaan, mutta eivät pysyneet! Pörrin vieressä ollut sheltti nousi melko varhaisessa vaiheessa ja meni viereisen koiran luokse. Onneksi ei tullut Pörrin luo, sillä tappelu olisi tullut satavarmasti. Suututti, että ihmiset tuo kokeisiin koiria, joilla on riski karata paikkamakuussa toisen koiran luo. Tämä on ainoa syy, miksi inhoan tokoa. Pörri makasi kuin betonipatsas, eikä ilmekään värähtänyt. Perusasentoon tarvitsi kaksi käskyä, mistä pistevähennys. Ilman tätä kaksoiskäskyä oltaisiin saatu 180 pistettä ja jaettu luokkavoitto.

Seuraaminen 8,5
Hyvin perusseuraaminen Pörriltä. Kontakti eli jonkin verran. Käännökset oli aika kökköjä. Täyskäännös levisi aika pahasti ja istumiset oli vähän hitaanpuoleisia. Paikan piti hyvin.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9,5
Meidän bravuuriliike. Maahanmeno hieman hidas ja loppuperusasento vähän etukeno.

Luoksetulo 8,5
Hyvin pörrimäinen luoksetulo. Tiputti taas raville lopussa ja tuli vinoon perusasentoon. Alan olla neuvoton, miten tämän korjaan.

Noutoesineen pitäminen 9
Pörrin paras pito. Piti hyvällä tasaisella otteella. Otti nätisti ja luovutus superhieno!

Kauko-ohjaus 8
Kun Pörri piti käskeä maahan, hallin oven ohi jyristeli juuri rekka kauhealla jytinällä ja Pörri jäi katsomaan rekkaa, joten vaati tuplakäskyn. Tekniikka kaukoissa kökkö, mutta eipä ainakaan liikkunut.

Estehyppy 9
Pörri oli ihan kuutamolla ja vire mateli pohjamudissa. Tosi laiska suoritus.

Kokonaisvaikutus 9
Tuomari kehui suoritusta hyväksi ja koiraa iloiseksi. Vähensi yhden pisteen todennäköisesti matalan vireen aiheuttamasta haahuilusta.


Miten tästä eteenpäin? No keskitytään nyt toistaiseksi avoimeen luokkaan. Ajattelin loppuvuodesta käydä vielä Pörrin kanssa parissa alokkaan kokeessa hakemassa kokemusta. Tuolle Pörrin kisavireelle pitää keksiä jotain ratkaisuja, jotta saan sen paremmaksi tuleviin kisoihin. Pitää enemmän ottaa paikkamakuita ihan treenien alkuun ja saada Pörrille vahva paikkis myös korkeaan vireeseen, jotta sillä säilyisi virettä myös yksilöliikkeisiin. Mutta nyt meillä alkoi loma!


13 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida tuota paikkamakuuta, kun oli mun koira joka lähti! En tosin halua puolustella sitä millään tavalla, sillä tietenkin liikkeen tulisi olla niin varma ettei se sieltä mihinkään lähde. Oli myös mun mielestä todella todella ärsyttävä juttu, ihan teidän muidenkin puolesta. Lähinnä ehkä sillä, että ei voi tietää kaikkien taustoja (onko aina lähtenyt, ei koskaan aiemmin tms.).

  Mutta! Vuosi sitten Rudi alkoi yllättäen lähteä paikkamakuusta kisoissa (kahdessa meni koiran luo), joten jäätiin heti lomailemaan kisoista ihan vain paikkista treenaamaan, enemmän ja vähemmän. Vuoden aikana liikettä tulikin treenailtua melkoisesti erilaisissa paikoissa/häiriöissä/erilaisten koirien kanssa eikä Rudi enää pitkään aikaan näyttänyt merkkejä siitä, että olisi siitä mihinkään lähdössä. Mitään korjattavaa liikkeeseen en löytänyt moneen kuukauteen - satunnaista nuuskutusta lukuunottamatta. Siksi pitkään pohdittuani koin uskaltavani ilmoittautua melko luottavaisin mielin kokeeseen. Aikaimoisena yllätyksenä tuo siis tuli, vaikka hetkeä ennen paikkamakuuta alkoikin jännittämään, että "entäs jos..". Näin kuitenkin kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tuo oli ärsyttävä juttu nimenomaan muiden puolesta, sillä karkaava koira ei vain pilaa omaa suoritustaan vaan saattaa tuhota toisen koiran koko kisauran. Tiedän jopa maajoukkuetasolla kisanneita koiria, joiden kisaura on meinannut aikoinaan päättyä siihen, että alemmissa luokissa joku koira on tullut niiden päälle. Sinun onneksi koirasi on muille ystävällinen, eikä mene tappelumielialalla moikkaamaan. Meitä edellisen paikkamakuuryhmän mies, jonka koira joutui kultsun hyökkäyksen kohteeksi, oli omasta tapauksestaan aivan rikki ja harmistuneena pohti, että paikkamakuun korjaaminen (ts. luottamuksen takaisin saaminen) sillä koiralla voi viedä kuukausia. Eihän sitä omastakaan koirasta aivan 100 % varma voi olla, sillä mitä tahansa voi aina tapahtua, mutta kaikkeen olen koittanut varautua ja paikkiksen olen koittanut niin varmaksi rakentaa kuin vain omat taidot riittää.

   Poista
  2. Sanoinkin/tarkoitinkin juuri sitä, että lähtö pilaa nimenomaan muiden suorituksen. Jos tarkoitit tuota "myös teidän muidenkin puolesta" -kohtaa niin huonosti ilmaistuna tarkoitin sitä, että itseä ärsytti nimenomaan se etten ollut vuoden järjettömällä treenauksellakaan saanut kitkettyä lähtöä, jonka takia pilattiin muiden liike. Kun vuosi sitten Rudi lähti päätin mikäli enää menen kisoihin, menen vasta voidessani taas luottaa sen pysymiseen. En halunnut saman toistuvan, koska en halua pilata muiden liikettä enkä toisille traumoja, tietenkään. Toki kuten sanoit 100% varma ei voi olla, mutta halusin olla todella varma. Enkä usko kenenkään (enää) tuovan kisoihin koiraa, joka 100% varmasti lähtee.

   Juu kuulinkin siitä, kun pohti sitä. Aloin siitä juuri panikoimaan meidän vuoroa, kun Rudilla kuitenkin oli taustaa lähtemisestä. Toki onni on ettei Rudi ole lähtenyt vihaisena vaan kiltisti. Tietenkään se ei ole siltikään hyväksyttävää, enkä sitä Rudilta tietenkään hyväksynyt. Siksi eilen aloinkin tosissaan miettimään mitä tuon kanssa teen, kun näinkin suuri treenimäärä, monet onnistuneet toistot ja luotto osaamiseen kaatui toistamiseen kisoissa.. Sillä en tietenkään halua tuon enää koskaan toistuvan.

   Haluan vielä mainita, että en millään pahalla tullut sanomaan, en halua riitaa enkä edelleenkään halua puolustella tapahtunutta mitenkään, koska en tapahtunutta itsekään hyväksy. Se on väärin erityisesti teitä muita kohtaan. Halusin kisoissa antaa Rudille toisen mahdollisuuden, joka jälkeenpäin ajateltuna oli virhe. Luotin liikaa pysymiseen, kun treneissä ei koskaan ollut mitään ongelmia lähdön suhteen. Halusin kai vain mainita, että itse olin todella yrittänyt tehdä järjettömän työn paikkamakuun suhteen ettei sama toistuisi. Silti pääsi käymään näin, josta olen oikeasti pahoillani.

   Edellisestä viestistä unohtui (vilpittömästi) onnitella ykköstuloksesta ja pahoitella hurjasti paikkamakuusta, vaikka Pörri pysyi todella hienosti siellä kaikesta huolimatta. :)

   Poista
 2. Onnea!:)

  Tuo paikkamakuu harmittaa ihan hirveesti. Elsan kans ku oltiin ekassa kokeessa niin viereinen sheltti lähti rähisten Elsan päälle. Sen jälkeen meni varmaan vuosi että Elsa pystyi jäämään paikkamakuussa rauhassa maaten muiden koirien kans ja vielki kisois lähtee mun luo heti jos joku koira nousee. En tiedä saanko koskaan sitä luottamaan että siellä on turvallista maata, tosin enhän mä voi sellaista Elsalle luvata, kun näitä lähtijöitä tuodaan kokeisiin. Yks koira voi todellakin pilata toisen koiran koeuran täysin. Ei sellaista traumaa niin vain pyyhitä pehmeen koiran päästä. Täytyy vähän alkaa taas miettimään et jättäiskö tokouran tähän. Nyt kun ollaan rallyssä voittajaluokassa niin oon monesti miettinyt et onkohan siel yleistä et joku koira tulee käytösruutuun..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rt:n käytösruudussa tilanne on onneksi vähän edes parempi, sillä seisot itse koirasi lähellä koko ruudun ajan ja itse ainakin syöksyisin samantien väliin ja seuraan aina muutenkin ratakoiran liikkeitä käytösruudun lähellä. Silti tilannetta ei tietenkään aina pysty pelastamaan ja ennakoimaan. Ja niin ku sanoit pehmeä koira ei paljoa ahdistelua tarvitse niin jo jää traumat :/
   Mutta omasta kokemuksesta en ole nähnyt tilanteita jossa ratakoira karkaisi käytösruutuun, kuullut tapauksia kyllä muutamia.

   Poista
  2. Rally on tosiaan siitä helpompi, että omistaja saa olla koiran lähellä. Luulen, että rallyssa karkaamisriski on myös pienempi, sillä rataa suorittava koira kuitenkin pääosin keskittyy hommiin ohjaajan kanssa toisin kuin tokon paikkiksessa, jossa vain möllötetään paikallaan.

   Jos Pörriä kohti tulisi rataa suorittava koira rally-kisoissa nostaisin Pörrin syliin, jos koira olisi pieni ja jos se olisi iso, huutaisin sille perkelettä niin että halli raikaisi :D Pörrille oma henkilökohtainen tila on arvokas ja sen huumori ei kestä irtokoiria.

   Poista
  3. Totta tuo, että rallyssä saa olla siinä vieressä ja ratkaista jotenkin tilanteen. Pitää koittaa etukäteen miettiä miten siinä sitten toimisi, jos joku koira karkaisi sieltä radalta. Mä taas en voisi huutaa sille koiralle, koska Elsa luulisi et huutaisin sille. Pitää vain toivoa ettei niitä tilanteita tule, en ole ainakaan vielä kuullut, että jotain tällaista olisi tapahtunut.

   Poista
  4. Joo munkin käsityksen mukaan on todella harvinaista. Tokossa valitettavasti paljon yleisempää. Toivotaan, että teidän kokeissa ei ainakaan karkulaisia tulisi :)

   Poista
 3. Niin hei upee suoritus, onneks olkoon!

  VastaaPoista
 4. Onnea hurjasti! :) oon niin samaa mieltä tosta paikkiksesta. Ärsyttävää ja vastuutonta tuoda kokeeseen koira, joka ei pysy paikkiksessa. Se on jo arkielämän kannalta mielestäni niin tärkeä taito, että kaikkien koirien pitäisi pysyä paikoillaan. 1min paikallaolo on todella lyhyt aika. Paikkiksesta kyllä saa varman kun siihen vaan panostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Koepaikalla yksi ihminen totesi, että hänelle kokenut pitkänlinjan pk-harrastaja oli sanonut, että ainoa tokoliike, joka oikeasti mittaa koiran tottelevaisuutta, on paikallaolo. Saman kommentin olen itsekin kuullut. :)

   Poista
 5. Mielettömästi onnea hienosta tokokisauran korkkauksesta!

  Mietin tota paikkamakuuta (luin edelliset kommentit myös), kun usein kuulee, että joku nousi ja lähti toisten luo. Meillähän moinen oman pikku poliisini mielessä tarkoittaa sitä, ettei siihen nousseeseen koiraan enää luoteta ja piste! Ihan vain treeneistä kokemusta ja vaikka omani onkin pysynyt, niin on ottanut nousijat sitten vihollisikseen nousemisesta eteenpäin. Tämän jaarittelun jälkeen piti siis kysymäni, että miten reagoi nousseen koiran ohjaaja? Itse jos omani lähtisi, niin aivan sama miten loppu suorituksen ja pisteiden kävisi, niin sanoisin sille hyvin painokkaan uuden läskyn tai jos se tuntuu myöhäiseltä, niin kutsuisin luokse. Luulisi jommankumman toimivan, jos omistaja vain reagoi nopeasti? Eli itselle on tullut mielikuva tarinoisata sellaisista jähmettyneistä ohjaajista, jotka eivät myöskään ajoissa puutu tilanteeseen? En nyt puhu siis nimenomaan teidän kokeen ohjaajasta vaan yleisesti.

  VastaaPoista