torstai 10. syyskuuta 2015

Miten koiran hankinta vaikutti liikuntatottumuksiini?

Kohta on kulunut viisi vuotta siitä, kun aloin kerätä ylös kaikki liikuntani Endomondo-nimiseen nettipalveluun. Toki aineisto ei ole ihan täysin aukotonta, sillä aina välillä unohtuu merkitä joku lenkki ylös tai puhelimen akku on illalla jo niin tyhjä, etten enää saa dataa iltalenkistä. Seuraavassa tulee melko syväluotaavaa analyysia mun liikkumisesta. Sori kaikille ei-insinööreille!

Vuosi 2011 oli itselleni ennen kaikkea hiihtovuosi, sillä hiihdin talven aikana yhteensä 535 km. Ostin v. 2011 kesällä myös maastopyörän, joten maastopyöräilykilometrejä kertyi useita satoja. Yhteensä liikuttuja kilometrejä tuli 3086 km, joka on paras tulos seurantavuosien aikana. Vuonna 2012 liikuin hyvin samalla tapaa, mutta hiihtokausi jäi surkeaksi ja siten koko vuoden km-saldo hieman edellistä heikommaksi. Joulukuussa aloin kärsiä akillesjänneongelmista ja jouduin loppuvuoden viettämään levossa. Vuosi 2013 meni enemmän ja vähemmän pahojen akillesjänneongelmien kanssa painiessa. Talvella huhkin paljon salilla, mutta sitten ongelmaksi tulivat kyynärpäät, olkapäät ja polvi. Jouduin viettämään kesän ja syksyn enimmäkseen levossa. Tämän vuoden aikana söin tulehduskipulääkkeitä ja kortisonia enemmän kuin aiemmin elämässäni yhteensä.

Pörri muutti meille joulukuussa 2013. Pörrin ollessa pieni pystyin kävelemään ilman lääkkeitä noin kilometrin yhtäjaksoisesti. Pahin akuuttitulehdus oli akillesjänteissä ohi, mutta ultraäänitutkimus paljasti, että jänteet ovat pahasti turmeltuneet tulehduksista. Ne olivat hauraat ja niiden pinta oli rosoinen. Jänteet olivat myös normaalia paksummat. Kevään ja kesän aikana aloin kuntoutua ja kesällä pystyin kävelemään jo 4-5 km ilman särkylääkkeitä yhtäjaksoisesti. Kävelin vuoden aikana enemmän kuin ikinä elämässäni 762 km.

Vuodesta 2015 on tulossa selvästi liikunnallisempi vuosi kuin kahdesta edellisestä vuodesta. Tälle on kaksi selkeää syytä: akillesjänteeni ovat olleet tänä vuonna selvästi paremmat kuin vuosina 2013-2014 ja toinen selkeä syy on Pörri. Ilman Pörriä en todellakaan olisi kävellyt tänä vuonna jo 1063 kilometriä (eli keskimäärin 4,2 km joka päivä!).

Liikkumiseni v. 2011-2015 kilometreissä mitattuna.Kun tarkastellaan kuljettujen kilometrien sijaan liikuntasuoritusten yhteiskestoa huomataan, että itseasiassa olen tänä vuonna liikkunut jo saman verran kuin vuonna 2012 yhteensä. Koska vuotta on jäljellä vielä useita kuukausia, tulen tänä vuonna liikkumaan todennäköisesti enemmän kuin huippuvuonna 2011.

Liikkumiseni v. 2011-2015 kestolla mitattuna.

Kalorinkulutus on kolmas mittari, jonka mukaan tietoja saa ulos Endomondon ilmaisversiossa. Laitoin sen myös tähän, sillä se korreloi parhaiten liikunnan rasittavuuden kanssa. Vaikka olen tänäkin vuonna liikkunut paljon, liikunta on ollut selvästi kevyempää kuin ennen sairastumistani. Ennen liikuntani koostui paljolti aika raskaista lajeista: hiihdosta, juoksusta, maastopyöräilystä ja salitreenistä. Nykyään harrastan (terveyssyistä) paljon vähemmän hikoiluttavaa ja hengästyttävää liikuntaa ja enemmän rauhallisia liikuntamuotoja.

Liikkumiseni v. 2011-2015 kalorin kulutuksen perusteella.


Mutta yhteenvetona, miten koiran hankinta on vaikuttanut liikuntatottumuksiini? Oheisen aineiston perusteella ei voi vetää täysin suoria johtopäätöksiä, sillä terveysongelmani vaikuttavat edelleen paljon arkipäiväiseen elämääni ja erityisesti liikkumiseeni. Yksi selvä vaikutus on kuitenkin lajikirjon supistuminen. Ennen liikuntani koostui todella monesta eri lajista: juoksu, hiihto, pyöräily, sauvakävely, tavallinen kävely, kuntosalitreeni, sulkapallo, uiminen ja pilates... Pörrin tulon jälkeen en ole harrastanut oikeastaan mitään sellaista liikuntaa, johon en voisi ottaa Pörriä mukaan. Pyöräilykilometrit ovat tulleet puhtaasti hyötyliikunnasta: työ- ja asiointimatkoista. Kävelylenkit ovat 100 % lenkillä käyntiä Pörrin kanssa. Näiden lisäksi ollaan Jannen kanssa joogattu säännöllisen epäsäännöllisesti kotona (tätä ei muuten näy graafeissa).

Toinen suuri näkyvä muutos on kävelyn lisääntyminen. En ole koskaan aiemmin ollut mikään kävelijäihminen, vaan yleensä olen aina juossut tai pyöräillyt. Mielestäni käveleminen on ollut tylsää. Pörrin myötä käveleminen on muuttunut yhdeksi lempiliikuntalajeistani. On kiva, kun enää ei tarvitse mennä ikinä yksin lenkille. Koiran myötä tulee liikuttua myös silloin, kun itseä ei huvittaisi (myöhäinen ilta, aikainen aamu, vesisade, pimeys, kovat pakkaset..) Veikkaan, että ilman Pörriä tämän vuoden liikuntasaldo jäisi paljon pienemmäksi.

2 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintonen postaus, sää keksit hyviä aiheita postata! Miten oot laskenu kaikki kilometrit, ootko hyödyntäny jtn luurisovellusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mulla on puhelimessa sellainen Endomondo, joka gps:n avulla mittaa matkoja. :)

      Poista