sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Tacolle ensimmäinen kisakirja

Eilen oli jännä päivä, sillä Taco pääsi vihdoin ja viimein korkkaamaan virallisen kisauransa kypsässä reilun 2 vuoden iässä. Pörrin kanssa aloitettiin kisaura jo alle 2-vuotiaana ja Voltin kanssa olisi aloitettu myös, jos terveys olisi sen sallinnut. Tacon kanssa menikin sitten vähän vanhempaan. Kun Taco tuli minulle vajaan 8 kuukauden iässä, jouduin (tai ennemminkin pääsin) aloittamaan sen kanssa harrastamisen aika tyhjältä pöydältä. Taco on varsin nopea oppimaan asioita, mutta kokonaisuuksien tekeminen sen kanssa on ollut vaikeaa. Taco on kiihkeä, vilkas ja ilmaisee tunnetilansa herkästi. Palkattomissa kokonaisuuksissa Taco on kiihtynyt palkattomuudesta, koska sitä on nuorena jouduttu paljon sitouttamaan tekemiseen palkan avulla. Kiihtyminen taas on purkautunut puremisena ja ääntelynä. Tacon sitkeys maastolajeissa on osoittanut, että Taco on työhaluinen ja sinnikäs, kunhan sen motivaatio ja mielentila vaan on kunnossa. Koska tokossa kokonaisuustreenit on edelleen Tacolle haastavia, päätin lähteä kokeilemaan kisaamista rally-tokon parissa. Taco ei ollut nähnytkään rally-tokokylttejä, kun ilmoitin sen ensimmäisiin kisoihin. Aika pienellä määrällä lajitreeniä mentiin kisoihin, mutta toko ja pk-tottiksen pohjat antoivat vahvat pohjat liikkeisiin ja pienellä viilauksella sain Tacon jo aika kivalle mallille. Nyt meidän rallyn treenaus jatkuu säännöllisemmin, sillä Taco pääsi Pörrin paikalle rally-tokon tehoryhmään.


Tuomarina kisoissa oli Maria Riski, joka taitaa olla sen verran tuore tuomari, ettei ole tuomaroinut vielä silloin, kun Pörrin kanssa rallya kisattiin. Rata vaikutti haastavalta, sillä rata oli maksimipituinen ja siellä oli mm. juoksuosuudella käännös ja ehdoton inhokkikylttini 1 askel seiso, 2 askelta istu ja 3 askelta maahan. Inhokkikyttiäni lukuun ottamatta muita uusia kylttejä ei ollut. Spiraalia tai pujottelua ei ollut ollenkaan, mikä oli ihan kiva. Tacon vilkkeläliikkeinen pylly meinasi aiheuttaa vähän harmaita hiuksia, sillä Taco iskee pyllyn heti maahan, jos vähänkään hidastan. Osalle kylteistä jouduin stoppaamaan jo kauemmas kuin olin ajatellut, koska huomasin, että Taco istui jo. Ainoat virheet tuli kylteiltä 5 ja 15. Kyltin 4 ja 5 välisellä siirtymäosuudella Taco meinasi alkaa rapsuttamaan itseään ja melkein istui. Kyltillä 15 jouduin antamaan tosi selkeän käsitargetin Tacolle, sillä en ehtinyt häivyttämään sitä ennen kisoja. Luulin, että siitä saisi kympin, mutta tuomari rokotti onneksi vain yhden pisteen. Noin muuten pieniä kauneusvirheitä sattui kyltillä 3, jossa Taco aivasti ja pudotti sen vuoksi kontaktin, kyltillä 4, jossa Taco vilkaisi yleisöön, kyltillä 7, jossa juoksun käännös levisi sekä kyltillä 12, jossa jouduin antamaan Tacolle tuplakäskyn maahan. Tuomari ei onneksi näistä rokottanut, joten kokonaissaaliiksi saatiin 98 pistettä.


Palkintosijaa saatiin jännittää aivan viimeiseen saakka, sillä yksi koira oli tehnyt 100 pistettä ja yksi koira meitä nopeammalla ajalla 98 pistettä. Myös viimeinen koira teki 98 pistettä, mutta Taco oli muutaman sekunnin nopeampi ja nappasi näin palkintopallisijan ja kassillisen palkintoja. Kiva aloitus kaiken kaikkiaan kisauralle ja nyt on hirveä kuume rallytella lisää Tacon kanssa.

Koira on kuin ohjaajansa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti