perjantai 2. kesäkuuta 2017

Voltin luustokuvat

Voltti kävi toukokuun lopussa Kankaanpäässä Kari Ventelän kuvattavana. Ikää Voltilla oli kuvaushetkellä vähän vaille 1 v ja 3 kk. Pörrin kuvat oli aikoinaan melko shokki, sillä Pörrin lonkat paljastuivat odotettua huonommaksi C/B. Tämän vuoksi halusin kuvauttaa Voltin melko nuorena ennen kuin sen kanssa aletaan harrastamaan mitään raskaampia juttuja, kuten agilitya tai aloittelemaan vetoharrastusta. Pörrin C-lonkasta arveltiin aikoinaan, että se olisi voinut vaurioitua kasvuvaiheessa tapaturman seurauksena. Voltin kanssa olen ollut paljon tarkempi kasvuvaiheessa, että se ei ole riekkunut päättömästi kavereiden kanssa, riehunut/juossut liukkailla alustoilla ulkona tai sisällä tai sille ei ole esim. heitelty palloa tai frisbeeta. Voltin pentuajan meidän asunto oli vuorattuna matoilla, ettei pentu liukastelisi. Voltin kanssa aloitettiin agility myös vasta yksi vuotiaana. Voltti on koko ikänsä liikkunut paljon metsissä ja sillä onkin mielestäni hyvä kropan hallinta. Asfaltilla lenkkeilyä on koitettu välttää ja suosia kaupunkiympäristöissä hiekkapolkuja.

Lenkeillä olen kiinnittänyt huomiota siihen, että Voltti ei juuri ikinä ravaa vapaana. Se nostaa laukan jo pienillä nopeuksilla. Toisinaan se menee myös jotain ravin ja laukan sekoitusta, jonka olen nimennyt pomppaloikaksi. Tällöin Voltin etupää menee jotain ravin kaltaista ja takapää tulee laukkaa perässä. Ystäväni sanoi metsälenkillä jo Voltin ollessa melko nuori pentu, että "oletko varma, että koirasi on takapäästään ihan terve". Tällöin ohitin aiheen olan kohtautuksella, mutta asia jäi kuitenkin muhimaan takaraivoon ja lenkillä olen tsekkaillut Voltin liikkeitä. Hihnassa olen huomannut, että Voltti kävelee usein jotenkin vinossa ja sen takajalat siirtyy sivusuunnassa, vaikka koira kävelisi suoraan. Takapää paikoillaan kaukoja Voltille on ollut vaikea opettaa, sillä sen takapää on jotenkin löysä. Eräs koira-alan ammattilainen myös huomasi, että Voltin vasemman jalan jalkaterä ts. tassu pääsee kävellessä kiertymään sekä sisään että ulospäin. Hän epäili, että Voltilla voisi olla vikaa polvessa tai sitten sillä on hyvin löysät lonkat.

Voltin kuvaaminen kesti pienen ikuisuuden. Kun Voltti vihdoin saatiin kuvattua, oli aika katsoa tuloksia ja jo eläinlääkärin ilmeestä näin, että nyt ei hyvin mennyt. Voltin lonkat olivat löysät, arvio D/D. Lisäksi eläinkääri näki lonkissa alkavia nivelrikkomuutoksia. Kyynärissä oli myös pieniä muutoksia ja eläinlääkäri arveli, että voivat tulla takaisin joko ykkösinä tai nollina. Selkä oli terve ja polvissa ei havaittu mitään. Myös olkapääkuvat näytti hyvältä. Kennelliitto lausui kuvat todella nopeasti ja tulokset tuli jo parin päivän päästä. Lonkat D/D, arthrosis lonkkanivelessä 2 kohtalainen (ts. nivelrikkomuutosten vakavuusaste 2 kohtalainen), kyynärät 0/0, polvet 0/0 ja selkä LTV0, VA0. Tässä vielä linkki koiranettiin.

Tässä Voltin kuvat ja vertailun vuoksi myös Pörrin kuvat.


Nyt tässä onkin sitten kuumeisesti mietitty, että miten tästä eteenpäin. Jannen kanssa keskusteltiin tietysti ensimmäiseksi Voltin agilityurasta ja päätettiin, että Voltin ura agilityn parissa jäi alkeiskurssin mittaiseksi. Löytyneiden muutosten vuoksi ei ole mitään järkeä jatkaa harrastusta. Nyt myös on helppo lopettaa, kun ei ole ehtinyt oikein aloittaakaan. Tokoa Voltti on tehnyt pikkupennusta saakka ja sitä me jatkamme edelleen, mutta olen konsultoinut kokeneempia tokoilijoita siitä, miten Voltin kanssa olisi paras treenata. Arkielämässä olen opettanut Voltin kulkemaan käskystä ravia ja se osaa jo tiputtaa käskystä laukalta raville. Olen myös vaihtanut sille kaulapannan sijaan valjaat, sillä Voltin hihnakävely on edelleen usein aika hasardia. Hihnakävelyyn koitetaan myös nyt kovasti panostaa ja päästä siinä rauhallisempaan mielentilaan. Voltilla aloitettiin myös nivelravinteet ja se syö nyt Nutrolinin Nivelmonitehoa.


Suuri kysymys on, että aiheuttaako löysät lonkat tai nivelrikkomuutokset kipuja Voltille ja sitä yritetään selvittää kesän aikana, sillä Voltilla on kipukäytökseen viittaavaa. Eläinlääkärin mukaan noin pienet nivelrikkomuutokset eivät pitäisi aiheuttaa kipuja, mutta vaikka itse lonkka ei oireilisi, niiden huono asento tai sen vaihtelu voi aiheuttaa kipuilua muualle kroppaan. Omilta tuttaviltani olen saanut suosituksia viedä Volttia niin fysioterapeutille, osteopaatille, akupunktioon, kraniosakraaliterapiaan kuin ortopedillekin. Koitetaan kesäkuun aikana päätyä ainakin jollekin edeltä mainituista. Tuntuu vain, että joka paikkaan on ihan hirveät jonot.

Sanomattakin on selvää, että mieli on ollut viime aikoina maassa. Paljon olen päässä pyöritellyt ajatuksia siitä, että mitä olisi voinut tehdä toisin tai olisiko siitä ollut apua. Nyt vain toivotaan Voltille paljon kivuttomia vuosia ja hyvää elämää. Siitä aion pitää huolen, että Voltti saa elää koiran elämää, tehdä niitä juttuja mistä pitää ja olla onnellinen. 

25 kommenttia:

 1. Et olisi mitään voinut tehdä toisin. Kävi vain huono geneettinen säkä, ja sille et voi itse mitään. Olen paljon pyöritellyt tätä samaa ajatusta päässäni ja vihdoin päässyt siitä eroon. Olet huippuhyvä omistaja koirallesi joten tsemppiä!! t. Raija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vähän pienentää omantunnontuskia, että myös Voltin siskolla on kuvattu D/D lonkat. Sattui vaan huono tuuri tämän pentueen geeniarpajaisissa, sillä molempien vanhempien aiempien pentueiden kuvatut pennut ovat olleet terveitä.

   Poista
  2. Meillä (Serica's Bamir) myös vanhempien aiemmat pennut oli terveitä (tosin c-lonkkaa taisi jollakin olla). Mutta vanhempien suvusta tai sisaruksissa oli jollakin d-lonkkaa. Sukutaulussa 4 polvessa d-lonkkainen. Lonkkaindeksitkin oli hyvät.

   Poista
 2. Voi ei miten harmillisia uutisia Voltille :( Onneksi koiraurheilussa on lajeja mistä valita, jotta voi löytää sen mikä ei koiraa kuormita liikaa. Toivotaan Voltille monia kivuttomia vuosia ja tsemppiä omistajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Rally ja nosework on ainakin kokeiltavien listalla. Kaveri ehdotti koiratanssin HTM:ää.

   Poista
 3. Voi hitto :( Tiedän tunteen vähän turhankin hyvin ja oikeasti harmi teidän puolesta.

  Osaan toivottavasti kuitenkin sen verran lohduttaa, että mulla on miljoona vinkkiä jaettavana lisäravinteiden, liikunnan ja tsempin kannalta. Mulle voi laittaa mieluiten vaikka facessakin viestiä (Katja Gabriella Pietiläinen).

  Meillähän siis Ruu 6v, ranteissa nivelrikko (tapaturma), lonkat C/C.

  Ja Lelli 3v, muutoin terve mutta lonkat C/C, ja lantio ei ole luutunut normaalisti (suhteellisen olemat luumöntti).

  Suosittelen myös lämpimästi luettavaksi tätä > http://www.adlibris.com/fi/kirja/koiran-nivelvaivat-ja-niiden-hoitaminen-9789518845471


  NIIIN paljon tsemppiä teille ja laita oikeesti viestiä facessa jos haluat vertaistukea ja vinkkejä kokemuksineen. Aina parempi, jos saa ideoita peilattua jonkun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirjasuosituksesta ja kivasta viestistä! Pitää poiketa tänään töistä lähtiessä kirjakauppaan tai laittaa kirja tilaukseen, jos ei muuten löydy. Laitoin sulle kaveripyyntöä Facebookissa niin voidaan jutella lisää. :)

   Poista
 4. Paljon tsemppiä teille <3 On kyllä lottovoitto, mikäli koira osoittautuu luustoltaan täysin terveeksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eiköhän joskus se tervekin koira osu kohdalle :) toivottavasti ei ole muuta vikaa sitten

   Poista
 5. Tsemppiä Voitolle ja kotiväelle! Toivotaan pitkää ikää ja iloisia vuosia. Muistan kun itse iloitsin luustokuvien lottovoitosta. Muutamaa kuukautta myöhemmin olisin saattanut ottaa suurempia aakkosia tai numeroita mieluummin kuin viheliään sairauden joka meidän kohtaloksi päätyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :( Niin ne tilanteet saattaa yhtäkkiä muuttua

   Poista
 6. Voi surku :( Tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
 7. Voi ei miten kurjaa! Tsemppiä jatkoon, toivottavasti sopivat tukihoidot löytyvät ja Voltti saa viettää monta oireetonta vuotta onnellista koiranelämää :)

  VastaaPoista
 8. Voi harmi! Itsellekin oli shokki kun kuuli Ruutin tulokset eli D-lonkat matalilla maljoilla ja löysät. Nivelrikkoa ei ollut ja vuoden päästä tilanne oli sama. Ei koko ikänä ole oireilleet, söi aktiivikautena nivelravinteita, laadukasta ruokaa, pidettiin hoikkana ja kävi kerran kuussa osteopaatilla. Tehtiin agilitya säästeliäästi kerta viikkoon ja välillä kynsivammat toi taukoja. Mutta nivelrikon alun kanssa en uskaltaisi tehdä agilitya ja kerran lonkat on saattanut näkyä ulospäin.

  Parempi kuitenkin pitää hyvässä lihaskunnossa kuin ihan pumpulissa. Se on perinnöllistä eikä itse pysty vaikuttamaan. Gavalla taas oli priimaa se on pennusta lähtien tehnyt kauheita pomppuja ja leikkinyt samankokoisten kavereiden kanssa. Lenkit oli alkuun ihan lyhyitä ja agilityssa teki pentuna paljon helpompia juttuja kuin osa tekee.

  Toisaalta lonkat saattaa olla oireettomina läpi elämän, kun taas epilepsiaan koira voidaan joutua lopettaa. Tai ocd leikata..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollutkaan huomannut, että Ruutilla on D/D lonkat :( Koiranettiä selaillessani olen huomannut, että moni D/D lonkkainen on tehnyt melko mittavan harrastusuran. Toivottavasti meillekin suodaan monta oireetonta vuotta. :)

   Poista
 9. Eiköhän molempien koiriesi lonkat ole ihan geenien sanelemaa, joten itsesyytöksille ei kyllä ole mitään syytä. Pörrin isällähän on huonot indeksit ja jälkeläisissä on huonolonkkaisia. Näköjään Voltin sisaruksellakin D-lonkat. Harmin paikka, mutta elämä jatkuu ja silleen. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 10. Pörrin isä on kyllä jättänyt jälkeensä paljon huonoja lonkkia :( Pörri on ollut yksi ensimmäisistä kuvatuista jälkeläisistä ja samoihin aikoihin tuli monta muutakin huonolonkkaista jälkeläistä esiin. Tosiaan Voltin siskolla on myös D/D lonkat, mutta ei nivelrikkomuutoksia, kuten Voltilla.

  VastaaPoista
 11. Ettehän tenyt mitään kuolemantuoiota ole saaneet. Koira on muutakin kuin numeroita ja kirjaimia. Kolme tärkeintä asiaa on luonne, luonne ja luonne!

  Mulla on B/C ja C/D lonkkaiset koirat (jälkimisellä kyynärät 1/1). Harrastetaan todella paljon, mutta lajit on valikoituneet realiteettien mukaan (haaveissa olleet PK-lajit jäi..). Molemmilla on nyt BH, RTK4, toinen kisaa tokossa AVOssa ja toinen EVL:ssä. Rallytoko on hyvä siitä, että liikkeet tehdään molemmilla puolilla seuraten, kroppa rasittuu tasapuolisesti.

  Teidän suunnitelmat ehkä nyt muuttuivat pakon sanelemina, mutta lajeja on paljon, kyllä sieltä joukosta teille sopivat löytyvät! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Voltin tilanne on kuitenkin hieman huolestuttava, kun jo 1 vuotiaana on kohtalainen nivelrikko ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Voltti oireilee lonkkiaan. :(

   Poista
 12. Oireettomia vuosia ja ääretön määrä rapsuja Voltille ♥

  VastaaPoista