keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Pojat tarjoaa

Vedetään Millin kanssa pentukurssia ja meillä oli teemana opettaa pentu menemään laatikkoon/reunalliseen astiaan. Harjoituksella voidaan totuttaa pentua erilaisiin alustoihin (pahvi, metalli, muovi, lasi) sekä parannetaan pennun motorista kehitystä ja kehon hahmottamista. Koska ryhmään piti saada hyvä esimerkkivideo niin päätin tehdä harjoitusta pitkästä aikaa myös poikien kanssa. Tässä ensin Pörrin video ja sitten Voltin video.Videoista huomaa hyvin poikien erot. Siinä missä Pörrin taktiikka on säädä kaikkea mahdollista, niin joku onnistuu, Voltti harkitsee tarkasti jokaisen siirtonsa. Voltti on jotenkin tavattoman suloinen  omassa harkitsevaisuudessaan. Vaikka saan Pörrille opetettua uuden asian paljon nopeammin, on Voltin oppiminen jotenkin mielenkiintoisempaa. Voltti pohtii koko ajan sitä, mistä palkkio voisi tulla, kun Pörri pohtii, että mistä se on ennenkin aina tullut. Voltti uskaltaa rohkeammin kokeilla tarjota myös sellaisia käytöksiä, joita se ei ole ikinä ennen tarjonnut. Pörri tarjoaa usein sellaista, josta se on ennenkin saanut palkkion.

Huomasin laatikkotemppua naksutellessani myös sen, että Voltti hahmottaa huonosti oikean takajalkansa. Se liikuttaa vasempaa jalkaansa aktiivisemmin ja oikea tulee perässä. Olen jo aiemmin aavistellut, ettei Voltti ihan hoksaa, että takajalkoja on kaksi. Sen takajalat liikkuu usein yhtenä pakettina ja esimerkiksi sen istuessa saattaa oikea jalka sojottaa minne sattuu. Päätin nostaa hieman kriteeriä ja naksuttelin Voltille, että se menee laatikkoon raaja kerrallaan ja tulee sieltä myös pois raaja kerrallaan. Etutassut Voltti nosteli nätisti, mutta takajalat tuli useimmiten ulos yhtenä pakettina tai sitten oikea jalka jäi kokonaan laatikkoon. Pitää naksutella Voltille nyt näitä laatikkohommia ja jotain takajalkatargettia, että se oppisi paremmin hahmottamaan molemmat takajalkansa.

Voltin tarjoamisesta voisi sanoa, että se on mennyt paljon eteenpäin. Enää se ei jäädy passiiviseen pönöttämiseen, vaikka se ei ihan heti keksisi oikeaa vaihtoehtoa. Nykyään se kokeilee montaa eri juttua lannistumatta. Vaikka sen tempo on usein aika hidas ja harkitsevainen, se on kuitenkin mieleltään aktiivinen. 

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiset pätkät 😊 Puolipalloilla saisi varmasti opetettua takajalkoja ja niiden erotteluja. Hätätapauksessa halkaistut tennispallot toimii hyvin. Meillä myös selkeä ero takajaloissa. Näin 6kk treenaamisen jälkeen alkaa jalat olla samalla viivalla. Nuoremmalla siis vasen jalka heikompi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko puolipalloilla sitä, että lattialla on vierekkäin kaksi puolipalloa ja koiran pitää laittaa toinen takajalka toiselle ja toinen toiselle?

   Poista
 2. Itellä sheltti 3,5v ja haaveilen bortsusta. Miten sun mielestä bordercollie sopii perheeseen jossa lähinnä höntsäharrastetaan toko/rt noin kerran viikossa ja silloin tällöin temppu/arkitottis juttuja..eli kevyttä puuhastelua säännöllisesti lenkkien lisäksi. Tuntuu monilla olevan ehdotonta se että bortsun kanssa harrastetaan tosissaan usein viikossa tavoitteellisesti ja kokeet mielessä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en osaa kommentoida. Bordercollieita on todella erilaisia yksilöitä. Osa elää onnellisina kotikoirina ja osalla alkaa ilmetä erilaisia häiriökäytöksiä (varjojen jahtaamista tms.), ellei koiralle tarjota riittävästi aktiviteettia. Kannattaa ottaa kasvattajiin yhteyttä ja kysellä. :)

   Poista