perjantai 18. tammikuuta 2019

Pörrin sairasloma jatkuu

Luulin, että Pörrin tilanne olisi ollut jo menossa parempaan päin marraskuussa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Marraskuussa siis Taco hyppäsi auton takakontista suoraan Pörrin päähän, kun olin ottamassa koiria pois autosta. Oltiin jo palattu normaaliin elämään, kun yhtenä iltana makailin lattialla ja Pörri tuli siihen kiehnäämään. Taco tuli myös ja koirat alkoivat leikkiä omaa suosikkileikkiään, missä Taco läpsii Pörriä tassulla naamaan ja Pörri leikkipuree Tacoa päähän. Yhtäkkiä Pörri sai kipushokin. Se alkoi huutaa ja häntä koipien välissä juoksi Jannen syliin, jossa tärisi paniikissa. Seuraavina päivinä Pörri oli selvästi normaalia vaisumpi ja vein sen eläinlääkäriin. Eläinlääkärissä Pörri tutkittiin ja taivutettaessa päätä vasemmalle Pörri sai taas kipushokin. Se huusi ja tärisi. Pörrille pistettiin nopeasti kipulääkettä ja nukutusainetta ja koira vietiin röntgeniin. Kuvissa ei näkynyt mitään poikkeavaa, joten lääkäri epäili, että Pörrillä olisi vanhasta tapaturmasta johtuen hermopinne kaularangassa ja määräsi Pörrille gabapenttiiniä ja lepoa treenaamisesta.

Tässä vielä eläinlääkärin lausunto:

Pörri on yleistutkimuksessa reipas. Silmät ja korvat siistit, hampaat siistit, limakalvot normaalit, sydän ja hengitysäänet normaalit, ei aristusta vatsaontelon palpaatiossa, aristaa lanneselän palpaatiota, erittäin voimakas aristus kaularangan taivutuksessa vasemmalle.
 

Pörri rauhoitettiin ja sen kaula- ja rintarnagasta otettiin röntgenkuvat. Kuvissa ei todeta selkeitä muutoksia. Nikamat normaaleja, nikamaväleissä ei kaventumista. Kaikki muutokset kaularangassa eivät näy röntgenkuvissa, vaan vaativat varjoaine-CT tai magneettikuvauksia.

Aloitetaan Pörrille nyt hermokipulääke gabapentiini. Gabapetiini saavuttaa täyden tehonsa kahdessa viikossa. Se voi myös aiheuttaa väsymystä ansimmäisen kahden viikon ajan. Lääkitystä ei saa lopettaa yhtäkkiä.
 

Lisäksi Pörrin kaulaan kohdistuvia rasituksia tulee välttää neljän viikon ajan. Kevyttä lenkkeilyä saa tehdä, ei toisten koirien kanssa leikkimistä tai seuraamistreenejä. Käytetään valjaita, ei pantoja.


Pörri on syönyt gabanttiiniä nyt reilun viikon ja on hieman piristynyt. Ulkona se on pirteä, mutta sisätiloissa edelleen vaisu, eikä lähellekään oma itsensä. Minä en ole todellakaan Pörrin suosiossa tällä hetkellä. Kaksi kipushokkia minun läheisyydessäni pienen ajan sisällä sai aikaan sen, että Pörri välttelee tällä hetkellä sekä minua että Tacoa. Olen ollut tilanteesta tosi surullinen.

Juuri, kun jalkaepisodista toivuttiin, piti tulla uusi tapaturma, josta näyttäisi seuraavan taas pitkä sairasloma. Luulen, että Pörri ei toivu tästä vaivasta vielä 4 viikonkaan saikulla, vaan treenitauko tulee kestämään pitkälle kevääseen. Pörrin kanssa oli tarkoitus kisailla sekä rallyssa että tokossa tässä heti alkuvuodesta, mutta nyt en ole enää varma, että kisaako Pörri enää koskaan. Tärkeämpää kuin kisaaminen on kuitenkin se, että Pörri olisi normaali oma itsensä. Rassaa katsella sitä, kun se hiippailee häntä koipien välissä ja näyttää surkealta. Toivottavasti gabantiini saavuttaisi pian täyden tehonsa ja parantaisi Pörrin vointia, jotta Pörri saisi taas luottamusta minun ja Tacon suhteen ja huomaisi, ettei meidän läheisyydessä tapahtuneet ikävät asiat olleet meidän tahallisesti aiheuttamia. Pörri ei ole mikään pehmeä koira, joten sillä on täytynyt olla todella kovia kipuja, kun se reagoi noin voimakkaasti. Ikävöin sitä, että Pörri kulkee häntä tötteröllä reippaana ja punkee syliin, joten toivottavasti Pörri paranee vielä.

10 kommenttia:

  1. Voi ei kuinka kurja kuulla että pieni on kipeä! Toivottavasti hän paranee pian <3

    VastaaPoista
  2. Osteopaatille pikimmiten! Meillä oli hermopinne lanneselässä ja eläinlääkärin "häkkilepoa ja kipulääkettä" (söi kolmea, joista yksi gabapentiini) -ohjeilla koira olisi kuopattu jo aikaa sitten. Oli pahimmillaan lähes jalaton ja huusi vaan kivusta heti kun selkään tuli yhtään mutkaa, esim. portaissa ja koipea nosteassa. Ei sitä tarvitse odotella viikkoja että pinne siitä ehkä laukeaa, osteopaatti tekee sen heti. Niitäkin on kyllä erilaisia joten ihan jokainen ei ehkä osaa auttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osteopaattia tulin minäkin ehdottamaan. Meillä oli kesän monien kolhujen takia lantio kierossa, polvi väärässä asennossa ja koira kipeä. Pelkästään lepäämällä eivät olisi oikeassa asennossa vieläkään (kevennettyä lenkkeilyä ja treenaamista toki tarvittiin asennon korjaamisen lisäksi).

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä! Nyt on Pörrille osteopaattiaika varattu :)

      Poista
    3. Kirjoitathan sitten mitä siellä selvisi. Toivottavasti se on joku joka on hyvä, ettei tule hukkareissu sen takia :) Kiinnostaa kovasti nyt tämä juttu, on niin samankaltainen kuin meidän. Olen niin ikuisesti kiitollinen meidän osteopaatille, ja onneksi pidin aikoinaan pääni ja menin (välimatkaa on 250km/suunta) vaikka eläinlääkärikin oli vähän "no voithan sä käydä jos haluat".

      Poista
    4. Markus Laiokselle varasin, kun hänelle sai aikoja tänne Tampereelle. Jos ei toimi, niin pitää varmaan koittaa tavoitella Kaiperlaa.

      Poista
    5. Ja muitakin saa suositella. Varsinkin, jos heille saa aikoja helpommin kuin Kaiperlalle.

      Poista
  3. Voi ei :( tsemppiä sekä sulle että Pörrille! Toivotaan, että osteopaatti osaa auttaa, olen kuullut niiden pystyvän ihan ihmeisiin näissä rankajutuissa ja meilläkin vanhan tapaturman seurauksena vinoutunut lantio korjaantui jo parilla osteopaatin käsittelykerralla :)

    VastaaPoista
  4. Teillä on niin kauhean huonoa tuuria :( Toivottavasti Pörri toipuu!

    VastaaPoista