lauantai 7. helmikuuta 2015

Liikkeestä seisomisen opettaminen

Taisin viime vuoden puolella teille luvata, että teen postausta siitä, miten olen Pörrille opettanut liikkeestä seisomisen. Liikkeestä seisominen alkaa olla kohta Pörrillä valmis liike. Häiriötreeniä pitäisi vielä saada paljon lisää, sillä tällä hetkellä ollaan treenattu paljolti vain olkkarissa.

Keräsin videoon kolme erilaista tapaa, joilla Pörrille on opetettu liikkeestä seisomista. Tavat ovat siinä järjestyksessä, missä olen niitä Pörrille käyttänyt.

1. Käsiapu
Käsiapu (tai vartaloapu) on varmaan yleisin tapa alkaa opettaa liikkeestä seisomista. Pallon heittäminen on yksi hyvä tapa lähteä liikkeelle. Pikkuhiljaa käsiapua lähdetään häivyttämään. Kun koira kävelee sivulla eli seuraa, voi käsiavun tilalle ottaa pääavun eli vihjesanan kanssa samalla hetkellä kääntää kevyesti päätä koiraa kohti. Lopulta poistaa tämänkin avun.

2. Sheippaaminen
Pörriltä on ollut todella vaikea häivyttää yhtään mitään vartalo-/käsiapuja, koska Pörrillä on ilmiömäinen kyky lukea mun kroppaa ja kroppa-avut ovat sille aina vahvempia kuin sanalliset avut. Se onkin yksi syy, miksi rakastan sheippaamista. Kun käsiavun häivyttäminen ei toiminut, lähdin uudella tekniikalla liikkeelle ja aloin sheipata liikkeestä seisomista. Sheippaamalla sain lopulta Pörrin oppimaan liikkeen.

3. Luopuminen
Tämä hauska keino opittiin tällä viikolla tokon valkkuryhmässä. Nyt, kun Pörri on oppinut liikkeen, luopumisharjottelun avulla seisomiseen saa kivaa napakkuutta ja terävyyttä ja samalla pääsee muistuttamaan siitä, että tassun liikautuskin on väärin.

Seisomisliikkeessä pysymistä pitää vielä harjoitella paljon. Meidän tokokouluttaja sanoi, että seisominen alkaa olla hyvällä tasolla siinä vaiheessa, kun vinkupallon tms. saa heitettyä koiran jalkojen välistä. Pörri ei vielä ihan tähän kykene, mutta kovasti harjoitellaan. Toinen pysymisharjoittelutapa näkyy videolla. Kun koira on halutussa asennossa (seiso - istu - maahan), koiran eteen voidaan laittaa nami, jolloin koira saadaan paremmin fokusoitumaan eteenpäin. Koiraa voidaan kevyesti kädellä yrittää horjuttaa asennostaan. Esim. herkästi lonkalleen menevää koiraa työnnetään lonkalle ja kun koira työnnöstä huolimatta pysyy paikallaan, eikä käänny lonkalle, koira vapautetaan namille. Näin koiralle selviää, että ei ole sama asia olla oikeassa makuuasennossa kuin lonkalla ja koira oppii keskittymään oikean asennon ylläpitämiseen.

Jäävissä liikkeissä olisi suotavaa, että koira fokusoituisi koko ajan eteenpäin. Korkeammissa luokissa ohjaaja kulkee koiran takana. Jos koira tällöin katsoo ohjaajan päin tulee uhkatilanne, että koira kääntyy ohjaajaa kohti tai siirtää tassuaan. Fokusoitumista voi harjoitella myös namikikalla. Jätetään koira haluttuun asentoon, laitetaan nami koiran eteen, kävellään koiran taakse ja kun koira katsoo namia, vapautetaan koira namille.

Oletteko te kokeilleet näitä keinoja? Mikä teidän mielestä on paras tapa opettaa liikkeestä seisominen?


2 kommenttia:

  1. Kiva video! Ite olen säätänyt kyseisen liikkeen kanssa niin paljon että on oikein ihme että se toimii :D Priya on opetettu vaikka millä tavalla. Pääosin valeheitolla, terävyyttä pikkuisella pompulla ja paikalla pysyminen luopumisharjoituksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tuntuu, että tämä ensimmäisen harrastuskoiran kouluttaminen on pelkkää säätämistä. Kaikki kouluttajat neuvoo vähän eri juttuja ja itse on ihan pihalla, mitä pitäis tehdä milloinkin. Toisen koiran kohdalla alkaa ehkä olla jo pieni käsitys, miten kannattaisi toimia.

      Poista