Pörri

Rotu: shetlanninlammaskoira
Sukupuoli: uros
Väri: tricolour
Synt. aika: 28.10.2013
Mitat: 45 cm/14,5 kg

Silmät pentuna: OK
Silmät 13.3.2018: Distichiasis
Lonkat: C/B
Kyynärät: 0/0
Selkä: LTV1

Tittelit: RTK1, RTK2, TK1, TK2

Ystäväni ja treenikaverini sanoin:"Pörriä on hirveän vaikea kuvailla. Se pitää kokea." 

Se, että Pörri on rodultaan shetlanninlammaskoira, antaa ihmisille tietyn mielikuvan, millainen koira Pörri pitäisi olla. Shelttimäisyys näkyy Pörrin tietyissä ilmeissä eleissä ja liikkeissä, mutta Pörri on hyvin kaukana perinteisestä sheltistä monessakin suhteessa. Jo sen koko ja ulkomuoto ovat epäshelttimäiset luonteesta puhumattakaan.

Jo 3 viikkoisena Pörristä huomasi, että se on melkoinen sisupussi. Viimeistään tämä kävi ilmi 7 viikon iässä, kun Pörri muutti meille. Pörri ei ole koskaan toiminut kuin pentu- tai koirankoulutusoppaiden koirat. Sen sielunelämä on paljon monimutkaisempaa ja vaikeammin ennustettavaa. Tämän takia kaikki koulutusoppaat ova saaneet kerätä pölyä kirjahyllyssä rauhassa ja parhaimmat koulutusmenetelmät olen oppinut käytännön kautta. Pörriä ymmärtääkseen pitää oikeasti tutustua siihen, eikä vain olettaa sen toimivan tietyllä tapaa.

Olen kuvaillut Pörriä usein sanoilla: itsepäinen, itsenäinen, röyhkeä, ilkikurinen, rohkea, äänekäs ja tempperamenttinen. Tästä voisi joku ajatella, että hirveä koira. Kuitenkin ne ominaisuudet, jotka tekevät siitä monen kouluttajan käteen haastavan, tekevät siitä niin mahtavan koiran. Kun Pörriä on oppinut ymmärtämään ja kouluttamaan oikein, sen ominaisuudet saa käännettyä vahvuuksiksi. Juuri ne ominaisuudet tekevät Pörristä Pörrin. Persoonan isolla P:llä.

Pörri 7 vk 5 pv.
Pörri on ihmisiä kohtaan sosiaalinen, mutta sen sisäpiiriin on vaikea päästä. Pörri näyttää siltä, että se tykkäisi ihmisistä, mutta oikeastaan syvällä sisimmässään ei juuri välitä kenestäkään. Aitoa kiintymystä se osoittaa vain erittäin harvoille ja valituille. Jopa minulla ja Jannella meni miltei vuosi, että pääsimme Pörrin sisäpiiriin. Ainoastaan Pörrin sisäpiiriin kuuluvien ihmisten mielipiteillä on sille jotain merkitystä. Yleensä Pörri on ihmisten kaveri niin kauan, kun se hyötyy kaveruudesta jotain. Kun hyöty loppuu, Pörrin kiinnostus katoaa. Pörrillä ei ole mielestäni kovinkaan paljon miellyttämisen halua. Se ei koe tarvetta olla kenellekään mieliksi, ellei se itse hyödy tilanteesta.

Pentuna oli raastavaa huomata, miten paljon enemmän minä rakastin Pörriä kuin Pörri minua ja se kyllä osasi käyttää tätä asemaansa häikäilemättä hyväkseen. Pörrin ollessa nuori, tulin usein sen kanssa lenkiltä itku kurkussa kotiin. Päästin sen kotiovella irti ja sanoin sille, että "Mene. Mene muualle, jos minä kerran en ole sinulle yhtään sen arvokkaampi kuin kukaan muu." Aina se kuitenkin kotiin tuli. Pörrin luottamusta ja kiintymystä ei ole saanut ilmaisesksi eikä sitä ole voinut ottaa. Se on pitänyt ansaita. Kiintymys meidän välille on syntynyt pikku hiljaa ajan kanssa ja se vahvistuu koko ajan.

Pörri on ahne ruualle ja tykkää leikkiä, mikä tekee siitä ylipäätänsä mahdollisen kouluttaa. Pörri myös palkkaantuu paljon jo ihan itse tekemisestä. Pörrin motivointi on kuitenkin taiteilua veitsen terällä. Jos Pörriltä vaatii liikaa tai harjoitukset ovat sen mielestä tylsiä ja yksitoikoisia, se helposti lyö hanskat tiskiin ja lähtee menemään. Taas jos siltä ei vaadi tarpeeksi tai sitä ei haasta tarpeeksi vaativilla tehtävillä, sen motivaatio alkaa rapistua. Kriteerien ylläpito on Pörrin kanssa erittäin tärkeää, sillä Pörri pyrkii aina menemään sieltä, mistä aita on matalin. Se ei koskaan paikkaile ohjaajan virheitä, mikä tekee siitä haastavan, mutta opettavaisen. Kisoissa Pörri on kuitenkin ollut kiva, sillä se tekee asiat niin hyvin kuin sille ne on opettanut. Se myös palkkaantuu nykyään hyvin sosiaalisesti ja jaksaa työskennellä ilman palkkaa. Kaiken perusta on kuitenkin ollut hyvä pohjatyö, eikä näitäkään asioita ole saanut sen kanssa ilmaiseksi, vaikka sillä jonkin verran laumaviettiä onkin.

Pörri 11 vk 1 pv.

Pörri on hyvin älykäs ja se hoksaa monet asiat erittäin nopeasti. Sheipatessa olen huomannut, että Pörri kykenee muodostamaan hyvin monimutkaisia ajatusketjuja ja toimintamalleja. Pörrille saa esimerkiksi nopeasti huomaamattaan opetettua tehtävän, jossa sen pitää maata pää maassa, nousta seisomaan, peruuttaa metri, kävellä eteenpäin, kääntää nurinperin oleva ämpäri oikeinpäin vasemmalla etutassulla ja työntää pää ämpäriin, vaikka oikeasti alkupäinen tehtävä oli laittaa pää ämpäriin. Olen hyödyntänyt Pörrin hyvää ongelmanratkaisukykyä ja älykkyyttä paljon sen kouluttamisessa ja olen Pörrin kohdalla huomannut, että sitä on paljon helpompaa kouluttaa positiivisesti vahvistamalla kuin rankaisemalla vääristä asioista, sillä oikeastaan mikään rangaistus ei ole sille riittävän kova, jotta se muistaisi sen vielä huomennakin. Pörrin kanssa on huomattavasti helpompaa saada lisättyä toivottua käytöstä kuin poistettua epätoivottua käytöstä. Näiden seikkojen takia olen hakeutunut Pörrin kanssa erityisesti sellaisten kouluttajien oppeihin, joiden opetusmenetelmät perustuvat koiran aktiivisuuten ja positiiviseen vahvistamiseen.

Pörrin kanssa eläminen vaatii huumorintajua, pitkää pinnaa, ongelmanratkaisukykyä ja hyvää pelisilmää. Pörri ei ole onneksi ihan niin kova kuin antaa ymmärtää. Pörrin kovan ulkokuoren alla on herkkä sielu ja lämmin sydän. Ollakseen onnellinen ja käyttäytyäkseen hyvin, Pörri tarvitsee rajoja ja rakkautta. Ikä on hieman tasoittanut suurimpia särmiä ja Pörristä on kasvanut tasapainoinen ja yleisesti ottaen aika kelvollisesti käyttäytyvä nuorimies, joka ei mielestäni turhia kukkoile. Pörri menee aina tilanteisiin ennakkoluulottomasti häntä tötteröllä. Se ei hätkähdä mitään eikä paineistu tai jäykistele. Pörri iloinen koira, joka saa usein muut hyvälle tuulelle hassuilla tempauksillaan. Se rakastaa olla maailman napa ja huomion keskipiste.

Varmaan tärkein opetus, jonka Pörriltä olen oppinut on se, että jokainen meistä on yksilö. Vaikka koira olisi tietyn rotuinen, se ei tarkoita sitä, että se olisi tietynlainen. Olen Pörrille kiitollinen siitä, että se ei ole koskaan ottanut itseensä, vaikka olen ollut aloitteleva koiraharrastaja ja toiminut usein hyvin epäloogisesti. Se on antanut minulle anteeksi vähintään yhtä monta kertaa kuin minä sille ja se on kouluttanut minua vähintään yhtä paljon kuin minä sitä. Pörri on huippukoira ja olen hyvin kiitollinen, että se on tullut minun elämääni. Monen muun koiran kanssa olisi päässyt paljon helpommalla, mutta kenenkään muun kanssa tämä oppimatka ei olisi yhtä mielenkiintoinen.

Pörrin vanhemmat 

Äiti SVARZEKOKS ICE FLOWER "Nuppu"Isä LIZMARK MARCHAND D'OR "Bobby"2 kommenttia:

 1. Tiedän tunteen, kun tuntuu, että voisi vaan heittää hanskat tiskiin, kun koira ei tunnu välittävän. Ensimmäinen oma shelttini, Puntti, oli aivan samanlainen tapaus. Tuntui välillä, että koiraan ei saanut mitään kontaktia. Koira ei kerrassaan välittänyt. Puntti teki töitä, jos sitä huvitti, ja usein sitä ei huvittanut.

  Onneksi olette Pörrin kanssa saaneet yhteistyönogelmanne kondikseen, niin mekin Puntin kanssa saimme :) Muistan hyvin, kun minulle oli aina kehuttu miten helppoja ja tottelevaisia sheltit ovat, Puntti ei ollut.

  Nyt ajan myötä, kun Puntti on siirtynyt sateenkaarisillalle, olen vaihtanut sheltistä bortsuun. Kotina temmeltää tällä hetkellä kaksi bortsua, ja ihan perus sellaista. Nyt joskus olen ajatellut, että vaikka Puntti olikin erikoinen ja hankala koira, se oli silti elämäni koira. Ainutlaatuinen.

  Pörri on muuten aivan ihana nimi :)
  Terveiset Pörrille (ja Voltille)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon mukavasta kommentista ja terkkuja teillekin! :)

   Poista