tiistai 18. marraskuuta 2014

Tuplatokot

Meillä on Pörrin kanssa nyt varsinaista tehotokoilua, kun on ohjatut treenit sekä maanantaisin että tiistaisin. Maanantaisin tokoillaan Koirakoutsilla ja tiistaina Tamskilla. Viime viikolla olin itse työmatkalla tiistaista keskiviikkoon ja Janne kävi tuuraamassa minua Pörrin kanssa Tamskin tokoissa. Tällä viikkolla ehdinkin sitten itse kumpiinkin tokoihin. Yllättävän vähän on mitään uutta tarttunut treeneistä mukaan, mutta muutamia hyviä neuvoja olen laittanut korvan taakse.


- Taukokäyttäytymistä kannattaa ja jopa pitää harjoitella
Kokeessa tuomari saattaa selitellä ummet ja lammet ja koiran pitää pysyä hiljaa ja lähellä omistajaansa. Kannattaa luoda itselleen omaan mieleen tietyt selvät kriteerit, miten koiran tulee käyttäytyä tauon aikana. Pörrillä haasteena on pysyä hiljaa, koska pikkusähikäisellä on treeni-intoa 10 koiran edestä ja Pörrin mielestä se pitää kertoa kaikille. Pörrille onkin nyt kriteerinä makailla paikoillaan ja olla hiljaa. Saa haistella maata, kääntyä lonkalle, katsella ympärillä tapahtuvia asioita yms.

- Mieti kummalla jalalla lähdet liikkeelle
Pörrin kanssa on hinkattu seuraamista ja perusasentoa niin paljon, että sille tuli yhdessä vaiheessa vaikeuksia jäädä paikoilleen, jos lähdin viereltä liikkeelle. Tähän on auttanut paljon se, että seuraamisessa lähden liikkeelle vasemmalla jalalla ja jos Pörrin on tarkoitus jäädä paikoilleen, lähden oikealla jalalla.

- Leikkimistyylillä on suuri vaikutus koiran leikki-intoon
Pörrin on vahvasti saalisviettinen koira, kuten paimenkoirat useimmiten on. Saalisviettiä kannattaa käyttää hyödyksi leikkimisessä. Ei siis tarjota koiralle lelua vaan mielummin liikutaan lelun kanssa poispäin koirasta, jolloin saalisvietti herää.


- Tuumaustaukojen aika on ohi
Jos koira on energinen häsläri (kuten Pörri), se kannattaa pitää kiireisenä. Ei jätetä koiralle miettimistaukoja käskyjen väliin, vaan heti välittömästi palkan loputtua uusi käsky. Muuten koira keksii kyllä itse aktiviteettia (haukkuminen, maan haistelu yms.)

- Ajoitus kuntoon
Käsky, kehu, palkka. Aina tässä järjestyksessä ja koskaan ei päällekkäin. Vasta kehun jälkeen kaivetaan taskua, ei kehun aikana. Fiksu omistaja olisi tietysti tauon aikana ottanut namit/lelut valmiiksi helposti saataville.

Kuvat kesältä ja kuvista kiitos Lauralle!

2 kommenttia: