tiistai 16. syyskuuta 2014

Seuraamisen teemakoulutus

Heti ensimmäisen kerran jälkeen pitää sanoa, että enpä ole hetkeen osannut yhtä fiksusti käyttää 70 euroa. Ilmoitin itseni ja Pörrin Koirakoutsin seuraamisen teemakoulutukseen, joka kestää yhteensä 3,5 h. Tänään oli ensimmäinen 1,5 tunnin kurssikerta, joka sisälsi 0,5 tunnin luennon ja 1 tunnin käytännönharjoituksia. Mentiin kurssille yhdessä Millin ja Priyan kanssa. Milli ehtikin jo kirjoitella blogissaan tarkemmin ensimmäisen kerran sisällöstä. Kannattaa lukea Millin postaus täältä.

Osa ensimmäisellä kerralla esiin tulleista asioista oli tuttua, mutta paljon tuli uutta. Oli kiva huomata, että paljon ollaan tehty asioita Pörrin kanssa oikein, mutta tuli todettua, että joitakin asioita on tehty myös väärin. Yksi väärin tehdyistä asioista on seuraamisen opettaminen imuttamalla. Jos joku harrastaa sitä niin lopettakaa välittömästi! Imutin Pörriä aika kauan ja nyt ollaan monta viikkoa harjoiteltu eroon käden seuraamisesta. Pörri lähtee siis liikkeelle ilman namiavustetta, mutta seuratessa ei katsokkaan minua kasvoihin vaan käteeni. Lisäksi sellainen into ja halukkuus puuttuu seuraamisesta suureksi osaksi.

Luento-osuudesta tärkeimpinä jäi mieleen, että seuraaminen on oikeastaan vain kontaktin ylläpitämistä ja liikkuva muoto perusasennosta. Kun tästä ajatuksesta lähdetään liikkeelle, tärkeintä seuraamisen kannalta on 
1. hyvä kontakti
2. vahva perusasento.

Kurssin käytännön harjoitukset lähtikin liikkeelle juuri näiden vahvistamisesta. Ajatus oli, että pankkiin on laitettava rahaa ennen kuin sieltä voi tehdä nostoja.

Mun ja Pörrin ensimmäisiä perusasentoharjoituksia huhti-toukokuulta.

Perusasennon tulee olla koiralle sellainen paikka, jonne se mielellään hakeutuu. Tämä rakennetaan sillä, että koiraa palkitaan paljon perusasentoon. Tällöin koira oppii, että kun se hakeutuu ihmisen vasemman jalan viereen, koira saa jotain mukavaa. Sivulla olessaan koiran tulisi pitää katkeamatonta katsekontaktia niin kauan kunnes se vapautetaan. Jotta tämä onnistuisi koiran täytyy itse haluta pitää kontaktia ohjaajaan. Miten tähän sitten pyritään? Vahvistetaan spontaania kontaktia. Jos koiraa pitää anella töihin, ollaan väärällä tiellä.

Mehän ollaan menossa Pörrin kanssa metsään niin, että heilahtaa. Pörrin mielestä mä oon maailman tylsin ja tyhmin tyyppi, joka yrittää häiritä herran maan haistelua ja maisemien katselemista. Tähän on tultava muutos. Nyt. Heti. Aiemmin en ole oikein ole tiennyt keinoja, millä saisin tilannetta korjattua, mutta nyt viime aikoina olen saanut joitakin hyviä vinkkejä. Tärkeintä on tietysti edellä mainittu spontaanin kontaktin vahvistaminen, mutta lisäksi on olemassa muita tehokeinoja. Osa näistä opeista on siis muualta kuin tuolta kurssilta.

1. Pörri treeneissä hihnaan ja maan haistelulle täysi stoppi. Jos aikoo haistella maata, hihna tiukalle. Koiralle jää itselleen valinta yrittääkö haistella maata vai keskittyykö hommiin.
2. Pörri treeneissä kiinni. Toisten koirien luokse rallattelemiselle kesken treenien täysi stoppi.
3 a. Jos ei kiinnosta treenata, hihnalla kiinni puuhun ja ohjaaja leikkii yksin lelulla. "Tätä olisit saanut, jos olisit tehnyt yhteistyötä." Tämän jälkeen uusi mahdollisuus.
3 b. Jos ei kiinnosta pitää kontaktia/treenata, hihnasta kiinni ja kävelyä vastakkaiseen suuntaan. Kun koira ottaa kontaktia, superkehut ja palkka.
4. Jos ei kiinnosta leikkiä, tee itsestäsi niin hullu, että koiraa alkaa kiinnostaa.

Vaikka osa keinoista kuulostaa ylöskirjoitettuina melko kovilta, lopputulos on kuitenkin saada koira haluamaan samoja asioita kuin ohjaaja ja auttaa koiraa ymmärtämään, mikä treeneissä on hauskinta. Karkailu ja hatkojen ottaminen on myös vaarallista. Entä jos joku koira, jonka luokse Pörri on suinpäin rynnännyt, olisikin ollut agressiivinen irtokoiria kohtaan?

Saatiin kurssilla kehuja itse teknisestä suorittamisesta. Kaikki muu suoritusten ulkopuolella vaan reistaa. Odotinkin kovasti tämän päivän tokoja, kun olisin päässyt testailemaan saamiani oppeja. Valitettavasti yöllä iski kurkkukipu ja heräsin siihen, että olin umpijäässä, vaikka oikeasti oli paahtumaisillani peiton alle. Päätinkin tehdä tänään olohuonetokoja ja lepäillä, jotta olisin vielä loppuviikosta iskussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti