keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Seuraamisen teemakoulutus osa 2

Eilen minulla oli toinen kerta seuraamisen teemakoulutusta. Valitettavasti jouduin menemään kurssille pelkästään kuunteluoppilaaksi ilman Pörriä, sillä Pörri sairastui sunnuntai-iltana yllättäen kennelyskään. Yskä on jo lähes kokonaan parantunut, mutta oireiden loppumisen jälkeen on odoteltava vielä kaksi viikkoa ennen kuin on mahdollisuus mennä treenaamaan yhdessä muiden kanssa. Nyt on siis luvassa paljon olkkaritreeniä ja varmasti lähikentälläkin tullaan pyörähtämään.

Teemakoulutuksen toinen kerta alkoi ensimmäisen kerran kotiläksyjen kertaamisella. Ensimmäisen kerran kotiläksyinä oli perusasentoharjoitukset ja luopuminen. Perusasentoharjoitus lyhyesti sanottuna oli siis tämä: 

1. käske koiran istua -> namipalkka
2. siirry koiran sivulle
3. käsky: sivu/kehu
4. namipalkka

Palkatessa käskyn/kehun jälkeen vasen käsi ottaa oikeasta kädestä namin ja antaa koiralle. Kun viisi namipalkkaa on annettu, annetaan lelupalkka. Lelupalkka pitää koiran työvireen sopivana ja rytmittää harjoittelua.

Luopumisessa tarkoitus on se, että koira oppii luopumaan siitä, mitä se eniten himoitsee. Nämä ovat Pörrille erittäin tärkeitä harjoituksia. Luopumista voi harjoitella myös arkielämässä. Esimerkiksi kun ollaan lähdössä lenkille, ovi avautuu, mutta koira saa luvan mennä ovesta vasta, kun se on ottanut katsekontaktin. Lenkillä ollaan tehty Pörrin kanssa tehty nyt sitä, että kun Pörri löytää kiinnostavan hajun, Pörri saa luvan mennä hajulle katsekontaktin jälkeen.

Uutena asiana tuli perusasennon opettaminen laatikkomenetelmällä. Tämän tavoitteena on parantaa koiran takapään käyttöä. Ensin koira pitää opettaa laittamaan etutassut laatikon päälle. Kun tämä onnistuu, aloitetaan siirtyminen laatikon ympärillä ja palkataan koiraa aina, kun koira siirtyy. Pörrin takapään käyttö on heikolla asteella, joten tämä harjoitus tulee meille todella tarpeeseen. Tällä hetkellä ollaan laatikon kanssa siinä vaiheessa, että Pörri osaa laittaa etutassut laatikon päälle, mutta ei osaa vielä siirtää pelkkää takapäätään, vaan hyppää laatikolta pois. Kuvassa Milli ja Priya näyttää mallia. Toinen uusi juttu oli vauhdista seuraaminen. Kuljeskellaan poispäin koirasta. Kun koira hakeutuu omasta aloitteestaan ilman vihjeitä ohjaajan vasemmalle puolelle, koira saa palkan. Aluksi palkataan, kun koira tekee jotain sinnepäin. Kun palkka annetaan housun sauman kohdalta, osaa koira seuraavan kerran hakeutua lähemmäs oikeaa paikkaa. Kokeilin tätä heti kotona Pörrin kanssa ja Pörrillä sujui oikein mallikkaasti. Olen viime aikoina paljon palkkaillut Pörriä lenkillä, kun se hakeutuu vasemmalle puolelleni.

Täytyy sanoa, että odotin tältä kurssilta jotain ihan muuta kuin, mitä se on sisältänyt. Ajattelin, että siellä tehdään jotain detaljien hiontaa ja ratkotaan yksilöllisiä ongelmia. Sen sijaan kurssi onkin keskittynyt hyvin perusasioihin. Tämä on hyvä muistutus minulle: kaikki lähtee siitä, että perusasiat ovat kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti