torstai 12. maaliskuuta 2015

Viime treenien plussat ja miinukset

Tässä tulee tämmöinen tiivistelmä oman muistini tueksi viime päivien treeneistä. Meidän arkihan ei normaalisti näytä tällaiselta, mutta edellisen viikon treenitauko, kaunis auringonpaiste ja sulaneet kentät houkuttelivat treenailemaan myös omatoimisesti. Koko talven aikana ollaan omatoimitreenattu todella vähän. Pääasiassa treenit ovat olleet ohjattuja. Kotona on naksuteltu vain jotain pikkujuttuja. Nyt lumien sulettua ja talvikauden lopputua siirretään taas painoa omatoimitreenaamisen puoleen ja kesän aikana ei ole tarkoitus käydä ohjatuissa kuin satunnaisesti.

Sunnuntai
- ryhmätreenit Tallilla

Treenien teemana ruutu. Unohdin kosketusalustan kotiin ja paniikkinaksuttelin Pörrille juomakupista uuden kosketusalustan. Ruutu meni tosi kivasti. Pörri juoksi sinne vauhdilla ja pysyi hyvin paikoillaan. Lopuksi paikallaolot.

Treenien + ja -
+ ruutu sujui hyvin
+ Pörri ei kokenut juuri häiriötä viereisen kentän agista
+ uskalsin pitää Pörriä irti
+ Pörri leikki hyvin
+ Pörri tuli ja lähti hallista haukkumatta!
+ asenne kiva

- kontaktia pitää saada paremmaksi
- lähellä olemista pitää vahvistaa
- nousi taas seisomaan paikkiksessa! (=jotenkin mielentila väärä)

Maantai
- agitreenit SDP:llä

Treenattiin väliajalla vähän tokojuttuja, sillä Pörri treenivuorossa vasta porukan viimeisenä. Tehtiin muutamia seuraamisen liikkeelle lähtöjä, askelsiirtymiä ja saksalaista täyskäännöstä. Lisäksi tehtiin käännöksiä kaiken 90 ja 360 asteen väliltä. Tehtiin myös perusasentoharjoituksia.

Treenien + ja -
+ kiva asenne -> häntä heilui ja iloinen ilme
+ teki mielellään töitä
+ vapautunut tunnelma
+ suoritukset meni hyvin
+ askelsiitymät sujuivat hienosti

- kontakti paremmaksi
- hieman häiriöherkkyyttä, kun molemmin puolin aksattiin -> katse harhaili, kun naapurikentällä huudeltiin putkeen

Tiistai
- tokovalkut Koirakoutsilla

Sheippailtiin mattoa/häkkiä mukavaksi oleskelupaikaksi, tehtiin liikkeestä seisomista luopumisen kautta ja opetettiin koiria seuraamaan edessä.

Treenien + ja -
+ Pörri oli koko tunnin vapaana
+ Tunnelma hallissa oli välillä melko villi, mutta Pörri ei karannut, vaikka olisi ollut mahdollisuus
+ Pörri pysyi hyvin lähellä
+ Tuli halliin haukkumatta ja käyttäytyi hallin ulkopuolella fiksusti, vaikka muiden koirien aiheuttama älämölö oli melkoinen

- Pörri oli jotenkin jähmeä
- sheippailu vei sen voimat ja täytti vatsan -> tunti tekemistä on Pörrille liikaa kerralla
- otti häiriötä naapurikentän treeneistä

Keskiviikko

Keskiviikkona poikettiin Ahlmannin kautta samalla, kun oltiin lenkillä. Tehtiin pari luoksetuloa ja harjoiteltiin puiden kiertämistä muutama kerta.

Treenien + ja -
+ Ihana asenne
+ Palkkautui kivasti lelulla ja leikki hyvin
+ Vastasi sosiaaliseen palkkaan mukavasti
+ luoksetulot sujui hienosti ja Pörrin luoksetulovauhti ei enää hyydy, vaikka palkkaa ei tulisikaan heti

- Pörri jäi tuijottamaan aidan takana ohikulkevia koiria (ei onneksi juossut luokse tms. aivopieruja)
- Pörri ei meinannut tajuta kiertää puita -> tätä pitää treenata lisää

Torstai
- omatoimiryhmätreenit Kalevassa

Tehtiin ruutua pari toistoa, seuraamista sieppaamalla, luoksetuloja pari toistoa, tötterön kiertoa pari toistoa ja lopuksi paikkamakuu. Lisäksi palkkailin hiljaa odottamisesta ja kontaktista.

Treenien + ja -
+ Uskalsin pitää Pörriä vapaana, vaikka häiriö oli kova (muita treenaavia koiria + jalkapallon pelaajat kentän toisessa päässä)
+ Asenne aluksi hyvä, mutta välillä meni haukkumiseksi tai nuuskimiseksi (=nosti kierroksia odotellessa)
+ Teki töitä hiljaa
+ Luovutti lelusta haukkumatta
+ Pysyi lähellä suurimman osan ajasta
+ Vastasi kivasti sosiaalisen palkkaan
+ Leikki hyvin

- pääsi treenien lopussa karkaamaan Priyan luokse (ei ollut käskyn alla)
- otti häiriötä kaikesta mahdollisesta
- hajut veti puoleensa
- nousi taas paikkiksessa! Jotenkin olemus ja mieli ihan muualla kuin itse suorituksessa
- meni jähmeästi ruutuun

Yhteenveto treeneistä:

Pörrin asenne tekemiseen on parantunut. Sellaisissa tilanteissa, joissa sen kontakti on ennen tippunut, se ei enää välttämättä tipu tai tippuu, mutta pian Pörri ottaa uudelleen kontaktia, eikä jää kiinni kohteeseen. Treeneissä on paljon hauskempaa, kun on enemmän onnistuneita asioita, joista voi palkata ja vähemmän asioita, joista huomauttaa. Tällöin asenne ja ilmapiiri muuttuu positiivisemmaksi ja iloisemmaksi, mikä taas poikii lisää onnistuneita suorituksia. Erityisen iloinen olen siitä, että Pörri on alkanut vastata sosiaaliseen palkkaan ja uskaltaa itse tarjota rohkeammin oikeaa käytöstä. Viime aikoina treeneistä on saanut lähteä hyvillä mielin kotiin ja meillä on ollut yhdessä mukavaa. Luoksetulotreenissä on päästy viime aikoina eteenpäin ja kevään mittaan saadaan toivottavasti kasaan kokonainen luoksetuloliike, joka on nopea (vauhti ei hyydy kesken kaiken). Pörri tarvitsee edelleen paljon kontakti- yms. treeniä ja vahvistusta sille, että treenaaminen on kivaa ja mun kanssa on hauskaa ja mukavaa. Treeni jatkukoon, sillä suunta on ainakin oikea.

2 kommenttia:

  1. Moi, en ole varma onko asia näin, mutta ainakin blogistasi saa sellaisen käsityksen, että käytte koirasi kanssa treeneissä todella useasti, eli ilmeisesti monta kertaa viikossa, ehkä jopa joka päivä? Omaan korvaani se kuulostaa todella paljolta. En tietenkään tunne koiraasi, mutta tuollainen määrä treenejä mille tahansa koiralle kuulostaa turhan paljolta, sillä treenitreeneissä käyminen on varmasti aina koiralle kuin koiralle henkisesti kuluttavaa ja myös jossain määrin stressaavaa, vaikka kyseessä olisikin ns. "hyväpäinen" koira. Siksi ei ole mikään ihme, jos koira välillä treenessä haahuilee tai haukkuu. Ja sinun koirasi on vielä aivan valtavan nuori. Nuoren koiran kanssa maltti on valttia, ja tulisi keskittyä paljon enemmän treenien laatuun kuin määrään.

    Oletko harkinnut treenaamisen vähentämistä tai jopa ihan totaalitauon pitämistä hetken aikaa? Oppimista nimittäin tapahtuu usein taukojenkin aikana, jopa enemmän kuin aktiivisesti treenatessa. Omien koirien kanssa treenaan ehkä 10min pari kertaa viikossa (kotona) ja ohjatussa treeneissä sitäkin harvemmin. Silti nekin edistyvät ja oppivat koko ajan. :) Se on nimenomaan se laatu, eikä määrä, joka ratkaisee.

    Tarkoitukseni ei ole kritisoida tai sanoa tätä mitenkään pahassa hengessä, tarkoitan vain ja ainoastaan hyvää, ja toivon, että osaat tämän ottaa oikealla tavalla, kuten varmasti fiksuna ihmisenä osaatkin. :) Ymmärrän myös, että itselläsi on varmaan tosi suuri into treenata ja kehittyä, eikä siinä ole mitään väärää, mutta kaikki aikanaan ja koiran ehdoilla. Kuten sanottu, koirasi on todella nuori, ja teillä on kaikki aika maailmassa tulla upeaksi koirakoksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolustukseksi pitää sanoa, että ennen tätä treeniputkea takana oli totaalitaukoa oman flunssani vuoksi. Meidän elämä ei siis ihan aina ole tämmöistä. :) Lisäksi esim. keskiviikon "treeni" tehtiin samalla, kun käveltiin Pörrin koirakaveria vastaan bussipysäkille ja se sisälsi kolme luoksetuloa ja neljä puunkiertoa, joista lelupalkka. Kieltämättä tämän viikon treenimäärä kasvoi suureksi, kun sulaneet hiekkakentät ja kaunis auringonpaiste houkuttelivat treenailemaan myös omatoimisesti. Olen tiedostanut sen, että Pörrille riittäisi paljon vähempikin harrastaminen ja mielessä on ollut myös lainakoiran hankkiminen. Tulevaisuudessa meille on tulossa toinen koira, jolloin treenejä on helpompi jakaa koirien kesken, eikä kuormitus yhden koiran osalta kasva liian suureksi. Ajatuksia on pyörinyt päässä monenlaisia ja yksi ajatus on ollut myös lopettaa tokon harrastaminen Pörrin kanssa, kun toinen koira tulee. Kesällä on tarkoitus pitää totaalitaukoa, sillä olen ilmoittanut lopettavani molemmissa tokoryhmissä talvikauden päätyttyä. Kesällä keskitytään enemmän uimiseen ja lenkkeilyyn ja blogikin tulee todennäköisesti jäämään tauolle.

      Poista