maanantai 23. joulukuuta 2013

Pörri 8 viikkoa

Pörri on ollut meillä nyt kolme vuorokautta. Tänä aikana on alkanut hyvin paljastua Pörrin luonne. Pörri on rohkea, itsenäinen ja itsepäinen, mutta toisaalta myös ihmisläheinen ja hellyydenkipeä. Yksinoloharjoituksia on jatkettu ahkerasti ja eilen illalla Pörri oli nätisti makuuhuoneessa sen ajan, kun olimme saunassa. Yleensä yksin jätettäessä Pörri vinkuu 1-2 minuuttia ja sitten rauhoittuu ja menee nukkumaan tai syömään luuta. Tänä aamuna jätimme Pörrin yksin olohuoneeseen ja söimme aamupuurot keittiössä portin takana. Pörri oli tosi nätisti, eikä vinkunut ollenkaan, vaan alkoi vain nukkumaan. Myös lounasaikaan Pörri laitettiin olohuoneeseen. Hetken Pörri vinkui, mutta sitten rauhoittui ja istuskeli portin vieressä selkä meihin päin. Tänään kävimme iltapäivällä joulun ruokaostoksilla Citymarketissa ja Pörri oli sillä aikaa keittiössä yksin. Tämä oli ensimmäinen selvästi pidempi yksinolo 1,5 h. Tullessamme kaupasta Pörri nukkui sikeästi keittiön lattialla. Hienon suorituksen kunniaksi Pörri sai kinkkua ja leikkihetken lempilelunsa vinkuoravan kanssa.


Eilen Pörriltä tuli sisälle sekä pissoja että kakkoja. Tänään on mennyt paremmin. Ollaan opetettu Pörriä menemään itse oma-aloitteisesti ulos, kun ovi avataan. Eilinen kova tuuli ja sateinen sää eivät innostaneet ulkoiluun. Ollaankin siirrytty käytäntöön, että heräämisten jälkeen Pörri nopeasti kainaloon ja ulos. Sitten, kun ei ole niin kiire, houkutellaan se tulemaan ulos itsenäisesti. Yöt ovat menneet hienosti. Pörri on nukkunut rauhallisesti joko sängyn alla tai omassa pedissään. Öisin pissat ovat tulleet nätisti pissa-alustan päälle. Tästä ollaan ihmeissään, sillä Pörriä ei ole missään vaiheessa opetettu tekemään tarpeita yläkerrassa pissa-alustojen päälle. Kehujakaan toiminnasta ei ole herunut, sillä olemme molemmat vedelleet hirsiä Pörrin pissiessä. Alakerrassa on samanlainen pissa-alusta oven edessä. Olemme aina kehuneet Pörriä, kun pissa on tullut alustalle. Pörri on nykyisin ottanut myös tavaksi mennä pissa- tai kakkahädän yllättäessä alustan päälle istumaan ja katselemaan ovea.


Eilen saatiin myös viitteitä Pörrin kovasta ja itsepäisestä luonteesta. Pörrin kynnet olivat todella pitkät ja ne oli leikattava. Toisin kuin harjaaminen kynsien leikkuu ei ole Pörrin mielestä yhtään kivaa. Saksien lähestyessä kynttä alkoi kova potkiminen ja rimpuilu. Ollaan aina koitettu Pörriin ensin lempeitä keinoja. Kun ne eivät toimi, on aika siirtyä järeämpiin keinoihin. Eilen päätettiin nyt ei luovuteta, vaan näytettään, että kuka on isäntä talossa. Janne otti Pörrin syliin. Samalla itse hain joulukinkkua jääkaapista, sillä aiemmin annetut namit eivät oikein tehonneet Pörriin. Kun Pörri oli rauhoittunut ja istuskeli nätisti sylissä annoin sille pienen kinkkupalan. Kinkun avulla kynsienleikkaus alkoi sujua ja koko operaatio taisi olla Pörrin mielestä ihan ok.


Eilen tutustutettiin Pörriä myös erilaisiin ääniin ja tavaroihin. Ovikelloon Pörri ei reagoi oikeastaan mitenkään. Munakello sai Pörrin heräämään unestaan ja uninen pää nousi hetkeksi ja taas nukkuminen jatkui. Järjestelmäkameran suljinääni oli aluksi vähän pelottava, mutta annettiin Pörrin vähän haistella kameraa. Sen jälkeen kamerakin oli ok. Pölynimuri olikin sitten melkoinen kauhistus. Laitettiin nameja imurin päälle, mutta ne eivät tehonneet. Ainostaan Pörrin lempilelun vinkuoravan avulla se saatiin jopa käynnissä olevan imurin lähelle. Imuriharjoituksia jatketaan lisää lähipäivinä, sillä imuroitavaa riittää ulkona ravaamisen seurauksena.


Jalkojen ja käsien pureminen ja näykkiminen sekä lahkeissa roikkuminen ovat vähentyneet paljon viime aikoina. Lähinnä tällaisia tilanteita tulee Pörrin ADHD-kohtausten aikana. Pörrin pureskellessa huudahdamme aina "AIH" ja poistumme paikalta. Pörrin roikkuessa lahkeessa jähmetymme paikoillemme. Vinkumisen, ulinan ja hakkumisen seurauksena huomiota ei saa koskaan.


Alkupäivien kotiutumisen jälkeen lelut ovat menneet piiloon. Varsinkin yksin leikkiessä Pörri vetää helposti itsensä täysin ylikierroksille. Ollaan käytetty leluja paljolti kouluttamiseen, sillä ne ovat toimineet paremmin kuin namit. Pörri ei osaa vielä osaa tehdä mitään käskystä, mutta osaa kylläkin esimerkiksi istua nätisti ennen kuin saa ruokakupin, osaa rynnätä ovelle, kun sanotaan, että "Pörri mennäänkö sisään?" ja osaa tulla luokse, kun vihelletään. Pörrin koulutus on lähtenyt vähän hitaasti käyntiin, koska käyttämämme namit eivät ole olleet sen mieleen. Onneksi joulukinkun voimalla on saatu jo melko hyvin harjoiteltua seuraamista ja luoksetuloa. Tänään kokeiltiin myös hihnakävelyä etupihalla ja se sujui Pörriltä oikein hienosti, kun oli kinkkua mukana.


Eilen Pörri pääsi tutustumaan myös naapuritalon shelttipoikaan. Olimme Pörrin kanssa omalla pihalla, kun shelttipoika omistajineen käveli ohi. Koirat saivat tutustua tällä kertaa vain portin läpi, sillä naapurin sheltin omistajilla oli vähän kiire. Seuraavalla kerralla pojat pääsevät tutustumaan ehkä paremminkin. Meillä kävi myös vieraita. Pörri oli heti tunkemassa vieraiden syliin. Ensi kerralla samat vieraat taitavatkin tulla koirakaveri mukanaan. Huomenna onkin sitten jo jouluaatto. Pörrillekin on varattu pieni paketti. Siitä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti