tiistai 6. syyskuuta 2016

Luoksetuloon uutta twistiä

Pörrin kolmen viikon tokotauko päättyi eilen, kun treenattiin Millin kanssa Voltin pentutokon jälkeen. Kolmen viikon tauon aikana olen ehtinyt pohtia kaikenlaista. Jopa kaikkea syvällistä koiraharrastamiseen ja sen järkevyyteen liittyen. Kuumeisimmin olen pohdiskellut koko kesän tapetilla ollutta Pörrin luoksetulo-ongelmaa. Pörrin kanssa pitää treenata luoksetuloa paljon, jotta saataisiin se kuntoon, mutta leipääntymisen välttämiseksi luoksetulotreeniin olisi hyvä löytää mahdollisimman paljon erilaisia variaatioita.

Mökkikyylä

Tässä jotain variaatioita, joita me ollaan Pörrin kanssa treenattu:

1. Jätä koira ja poispäin kävellessä vapauta yhtäkkiä leluun (vahvistaa jäämistä, parantaa koiran fokusta ohjaajaan)

2. Jätä koira, kutsu poispäin kävellessä seuraamaan (kuuntelutreeniä)

3. Jätä koira, kävele poispäin, käänny, vapauta leluun/namiin (vahvistaa jäämistä, parantaa koiran fokusta ohjaajaan)

4. Jätä koira, kutsu, vapauta leluun/namiin (parantaa lähtönopeutta, lisää odotusarvoa luoksetulon alkuosaan)

5. Jätä koira, kutsu, lähde juoksemaan poispäin, vapauta leluun/namiin (parantaa lähtönopeutta, lisää odotusarvoa luoksetulon alkuosaan)

6. Heitä lelu koiran taa (voi olla myös ruokakuppi), jätä koira, kutsu ja juoksuta itsesi ympäri lelulle (vähentää palkan kyttäämistä kädestä, lisää vauhtia luoksetuloon)

7. Heitä lelu koiran taa, jätä koira, kutsu, ota normaalisti sivulle ja vapauta lelulle (vähentää palkan kyttäämistä kädestä)

8. Lähetä koira kiertämään jotain/putkeen ja kutsu siitä sivulle (sivulle tuloihin lisää vauhtia ja virettä)

9. Jätä koira suoran putken taakse ja juoksuta putken läpi sivulle tai vapauta vauhdista (tuo vaihtelua, nostaa virettä agilitykoiralla, saattaa auttaa kaarratusongelmaan)

10. Jätä koira hyppyesteiden taa ja kutsu niin, että koira joutuu hyppäämään 1-3 hyppyä matkalla (tuo vaihtelua, nostaa virettä agilitykoiralla, saattaa auttaa kaarratusongelmaan)

11. Jätä koira apparille, joka pitää koiraa valjaista/pannasta, loppu oman maun mukaan (tuo vaihtelua, nostaa virettä)

12. Jätä koira apparille, joka hiljakselleen pakittelee koiran kanssa ohjaajasta poispäin, loppu oman maun mukaan (tuo vaihtelua, nostaa virettä)

13. Jätä koira joko istumaan, makaamaan tai apparille, kutsu, koiran ollessa tullut 2/3 matkasta avaa käsitarget ja ota koira targettiin perusasennon sijaan (tuo vaihtelua, mahdollistaa treenaamisen, jos koira ei vielä osaa perusasentoa)

Näiden "perinteisempien" ideoiden lisäksi sain lomalla älyväläyksen, että miksi ei luoksetuloa voisi tehdäkkin siten, että koira vietäisiin ohjaajan luota pois ja kutsuttaisiin. Kokeiltiin tätä Pörrille eilen Millin kanssa siten, että mulla oli luoksetulon lopussa laatikko perusasennon vahvistamiseen. Jäin seisomaan pönöttämään paikoilleni, kun Milli lähti taluttamaan Pörriä pois. Kun Milli ja Pörri olivat tavallisen luoksetulomatkan päässä, he kääntyivät ympäri ja kutsuin Pörrin normaalisti. Hemmetti, että se tuli lujaa! En muista, että Pörri olisi ikinä tehnyt noin vauhdikasta luoksetuloa.

Kokeiltiin myös suorapalkkaa siten, että tehtiin luoksetulo kuten edellä, mutta laatikon sijaan laitoinkin (tai no laatikon päälle pitkän ruohon vuoksi) jalkojeni juuren namirasian. Näytin Pörrille namirasian ennen kuin Milli lähti taluttamaan Pörriä pois. Pörri tuli hurrrrrrjaa kyytiä nameille. Toivon, että tällä ns. suorapalkalla saisin sille vahvistettua ajatusta siitä, että sen pitää tulla kovaa minun luokse asti, eikä hidastella 2 metriä ennen. Katsotaan, miten nämä kaksi uutta ideaa alkaa toimia. Eilen Pörri ainakin vastasi niihin todella hyvin. Näiden lisäksi treenataan myös variaatioita 1-13. Onko teillä vielä mielessä jotain muita treenitapoja/variaatioita suoran luoksetulon treenaamiseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti