lauantai 4. lokakuuta 2014

Perusasento laatikon avulla

Seuraamisen teemakurssilla meille opetettiin perusasentoa laatikkomenetelmällä. Tämä oli minulle täysin uusi tapa. Aiemmin olin opettanut Pörrille perusasentoon tuloa namin avulla, mutta en ole ollut tähän menetelmään tyytyväinen, sillä Pörri on oppinut kiertelemään ja kaartelemaan. Perusasentoon tulo ei siis ole nopea, eikä kovin innokas, vaan enemmän päämäärätöntä haahuilua.

Laatikoksi kannattaa valita tarpeeksi pieni laatikko, jotta koira saadaan opetettua laatikon avulla oikeaan paikkaan perusasennossa. Pörrin kokoiselle koiralle hyvä laatikko on 15x15 cm tai siitä vähän isompi. Astia voi olla myös pyöreä.

Vaihe 1. Opeta koira laittamaan etutassut laatikon päälle.
Naksutin on tässä oiva apu. Ensin palkataan siitä, kun koira edes katsoo laatikkoa. Sitten, kun se koskee sitä ja lopulta, kun molemmat tassut on laatikon päällä.


Vaihe 2. Sama seisovaltaan.
Tassujen laittaminen laatikolle kannattaa treenata ensin tarpeeksi vahvaksi ennen kuin alkaa tehdä muuta.


Vaihe 3. Siirrytään koiran sivulle ja palkataan siitä namilla. Palkkauksen aikana siirrytään hieman.Vaihe 4. Odotetaan, että koira siirtää takapäätään.

Isi, mä en tajuu. Auta!
Vaihe 5. Odotetaan, että koira siirtää takapäätään ja palkataan namilla. Namin syöttämisen aikana siirrytään taas hieman.Vaihe 6. Pikku hiljaa aletaan vaatia, että koiran pitää siirtyä loppuun saakka eli oikeaan perusasentoon.

"No perkule siirrytään sitte"

Vaihe 7. Taas palkatessa siirrytään.

Ja odotetaan, että koira pyörii oikeaan paikkaan.

"Hölmöläisten puuhaa, mutta namia tippuu."

Vaihe 8. Jätetään koira istumaan vastapäätä laatikkoa 1-2 metrin päähän ja siirrytään laatikon viereen. Kutsutaan koira sivulle ja koiraa tulee sivulle laatikon avulla.

Vaiheita 7 ja 8 toistetaan niin monta kertaa, että laatikosta voidaan luopua ja silti homma sujuu hyvin. Sitä ennen kuitenkin paljon hurjaa leikkiä. 


Meiltä meni homman harjoitteluun 2,5 viikkoa. Lähtötilanne oli se, että laatikon nähdessään Pörri kiipesi siihen välittömästi kontaktiasentoon ja ihmetteli hölmistyneenä, miksei namia kuulunut. Vielä pitäisi saada lisää nopeutta, jotta laatikosta voitaisiin luopua, joten harjoittelu jatkukoon.

6 kommenttia:

 1. Teillä on aika kätevän näköinen laatikko :D T: kakkapussissa oleva pokkari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä se pokkarikin on. :) Meidän laatikko on Jannen joskus koulun käsityötunnilla tekemä korulipas, joka oli jo vähällä lentää roskiin.

   Poista
 2. Ihanaa, kun olet tehnyt näin hyvän tekstin tästä!!! Lainasin sitä törkeästi nykyiselle ryhmälleni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi hyvistä opeista! Hienoa, jos näistä on hyötyä jollekin. :)

   Poista
 3. Koutsit on ylpeitä, kun koulutettava on omaksunut jotain niin hyvin, että pystyy luomaan asiasta tällaisen ulosannin, jes!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs siinä oppiessa, kun on huiput koutsit! :)

   Poista