maanantai 16. heinäkuuta 2018

Pörrin ligamenttivamma

Tiistaina 5.6. oltiin sovittu kaverin kanssa tokotreenit kivalle kentälle. Tein ensin Tacon kanssa ja kaveri teki oman koiransa kanssa. Pörri oli joutunut odottelemaan tovin ja käytin sen pienellä lenkillä. Päätin ensimmäiseksi tehdä Pörrin kanssa ruutua. Lähetin koiran ruutuun ja se meni sinne hyvin. Palkaksi heitin Pörrin sen lempilelun: vinkupossun. Possu vieri maata pitkin ja Pörri sinkosi possun perään. Tämän jälkeen luokseni saapui kolmijalkainen koira.

Pörri vaikutti kivuliaalta. Se puski jalkojani häntä koipien välissä ja yritti kertoa, että äiti nyt sattuu. Nopeasti Pörri alkoi onneksi käyttää neljää jalkaa ja kipuilukin meni ohitse. Kävelytin sitä vähän pitkin kentän reunaa pitkin ja se käveli mielestäni ihan hyvin. Todettiin kaverin kanssa, että onneksi selvittiin säikähdyksellä. Ajattelin tehdä sille vielä nopeasti tunnarin. Kaveri meni viemään kapuloita ja minä otin Pörrin perusasentoon. Se tuli kyllä sivulle, mutta ei kyennyt istumaan. Aina, kun Pörri yritti istua, se nousi ylös ja vaikutti kivuliaalta. Laitettiin tunnarit laatikkoon ja lähdettiin kotiin.


Kotona Pörri pystyi istumaan lyhyitä aikoja kuvan mukaisessa asennossa. Kun iskin tämän kuvan Facebookiin alkoi kavereilta sadella ristisidevammaepäilyjä. Varasin Pörrille lääkäriajan seuraavalle päivälle. Yöksi sain Pörrille onneksi kipulääkkeen kaveriltani. Lääkäri tutki Pörrin polven ja polvesta tuli voimakas kipureaktio, mutta eläinlääkäri oli sitä mieltä, että ristarivammasta ei olisi kyse. Pörri päätettiin nukuttaa ja kuvata varmuuden vuoksi. Kuvat vahvistivat eläinlääkärin epäilyjä. Ristisidevammapotilaille tyypillisellä alueella ei näkynyt turvotusta. Jotain polvessa oli vialla, mutta eläinlääkäri ei osannut sanoa, että mitä. Pörri sai kipulääkkeen ja kaksi viikkoa lepoa. Kahden viikon jälkeen kontrollikäynti ortopedille.

Kontorolliajan varasin Pörrille Ortopetiin lääkärille, joka on leikannut useita tuttavien ristisidevammapotilaita. Tässä Pörrin sairaskertomus:

Pörrille tehtiin ontumatutkimus. Selkeä ja voimakas kipureaktio ulommaiseen polven nuljuluuhun eli ns. fabellaan. Röntgenkuvissa itse luu ehjä, joten todennäköisesti kyseessä on alueen ligamenttivamma. Jatketaan lepoa vielä 4 viikkoa, kevyttä remmilenkkeilyä. Suosittelen alueen laserterapiaa. Lisäksi jatketaan vielä kipulääkekuuria. Kotona iltaisin kylmäpussia, jatkossa ennen liikuntaa alueen lämmitys joko kevyesti hieromalla tai lämpöpussilla. Lisäksi aina treenin jälkeen jatkossa kylmäys. Varovainen paluu treeniin kuukauden kuluttua. Alkuun vältettävä tiukkoja käännöksiä! Jos tuntuu, että kipeytyy herkemmin, sitten mietitään paikallista krotisonipistosta.

Ortopetin käynnin jälkeen sain Pörrille nopeasti ajan Koirahieronta ja kuntoutus Helmiin. Pörri oli hoitoon mennessä todella jumissa ja tallusteli vain tönkköä peitsiä. Onneksi Helmiinalla oli mahdollisuus tehdä Pörrille normaalia pidempi hoito ja kuonat saatiin hyvin liikkeelle. Helmiinan taikanäppien jälkeen Pörrin liike näytti tyystin erilaiselta.

Nyt Pörrillä olisi yhteensä kuusi viikkoa lepoa takana. Tänään Pörri kävi uudelleen Helmiinalla ja oli selvästi paremmassa kunnossa kuin viimeksi ja saatiin lupa alkaa lisätä liikuntaa maltillisesti. Parin viikon päästä meillä on taas uusi aika ja katsotaan, miten Pörrin kroppa on reagoinut liikunnan lisäykseen.

Myös Taco kävi hoidossa Helmiinalla. Taco oli hyvässä kunnossa. Pahimmat jumit sillä oli niskassa. Myös selässä ja lähentäjissä oli kireyksiä. Seuraavan kerran tehdään ylläpitohoitoa syksyllä. 


Ikävin asia koko keississä oli se, että röntgenkuvista paljastui, että Pörrin vasen lonkka on mennyt kolmen vuoden aikana todella paljon huonompaan suuntaan ja sinne on muodostunut alkavaa nivelrikkoa. Pörri tuskin enää tulee harrastamaan agilityä ja tokonkin aktiiviharrastaminen jäänee varmaan pois. Aika näyttää, miten lonkan tilanne etenee, mutta toiveena olisi, että Pörri saisi vielä kivuttomia vuosia ja voisi elää edes normaalin kotikoiran arkea. Vielä en ole huomannut Pörrin oireilevan lonkkaa, mutta on vaikea sanoa, miten tilanne etenee. Elämme päivä kerrallaan eteenpäin.

2 kommenttia:

  1. It's actᥙally a cool and useful piece of information. Ӏ'm glad that you jᥙst shared thіs useful information ᴡith
    ᥙs. Please keep us informed like this. Thank you fօr sharing.

    VastaaPoista
  2. Hey there, You have done a great job. I will definitely digg
    it and personally suggest to my friends. I am confident they'll be benefited from this site.

    VastaaPoista