sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Tokoringin näyttökoe

Haettiin Riitan yllytyksestä Pohjois-Hämeen kennelpiirin nuorten koirien tokorinkiin ja sen näyttökoe oli tänään. Lähdettiin Pörrin kanssa aika soitellen sotaan ja se näkyi. En ehtinyt treenata näyttökoetta varten erikseen, vaan mentiin näyttökokeeseen ihan vain niillä taidoilla, jotka meillä oli ennakolta.

En tiennyt ennen näyttökoetta, että saako kokeessa palkata koiraa vai ei. Minulle selvisi vasta kisapaikalla, että koiraa ei saa palkata, mikä oli tavallaan hassua, koska nuorimmat rinkiin hakevat koirat olivat 10 kk ikäisiä eli pentuja vielä. Muutenkin tilanteen kisanomaisuus yllätti. Suoritukset tehtiin aivan kuin kisassa oltaisiin oltu. Jotenkin ajattelin, että näyttökokeessa olisi ollut rennompi ilmapiiri, mutta kaikki ohjaajat tuntuivat olevan kauhusta ja jännityksestä jäykkänä, mikä tarttui minuun itseenikin. Vaikka kisapaikalle saapuessa ei jännittänyt, oman vuoron koittaessa tuli ahdistunut olo. Pääsyy ahdistukseen oli, että me ei olla Pörrin kanssa treenattu kisamaisia tilanteita. 

Oltiin vuorossa vasta toiseksi viimeisenä, joten ehdin katsoa lähes kaikki suoritukset. Koirakoiden taso oli korkea ja tuntui, että kaikki tekivät tosi hyvin. Alkoi ahdistaa entistä enemmän: karkaako Pörri kehästä, miten se seuraa, miten se tekee luoksetulon, miten se reagoi palkattomuuteen ja mun ahdistukseen jne. Omatunto alkoi vähän soimata ja mietin, että miksi toin koiran tällaiseen tilanteeseen näin keskeneräisenä.

Näyttökokeen suoritukset:
  • Seuraaminen taluttimetta (vähän pidempi kuin ALO + suora hidas ja juoksu), kerroin 3
  • Suora luoksetulo, kerroin 3
  • Noutaminen tai noutokapulan pitäminen (kapula annetaan perusasennossa olevalle koiralle, joka pitää sitä suussaan n. 5 sekuntia ja irrottaa ohjaajan käskystä), kerroin 1
  • Vapaavalintainen liike, kerroin 1
  • ALO paikallaanolo, kerroin 2
  • Yleisvaikutelma, kerroin 3
Kun otin Pörriltä hihnan pois kehän laidalla, siltä karkasi taas mopo täysin käsistä. Se haukkui innostuksesta ja oli ihan liekeissä. Oli hankalaa saada se hallintaan ja olo oli turvaton ilman herkkuja. Kehässä sen vire onneksi laski järkevälle tasolle ja seuraamiseen lähdettiin hyvin fiiliksin. Ei olla viime aikoina treenattu juuri muuta kuin rally-tokoseuraamista, jossa ilmoitan Pörrille aina käännöksistä. Vasemmalle käännöksessä annoin Pörrille vahingossa käskyn. Jäin soimaamaan itseäni virheestä ja mokasin taas. Liikuri käskytti hidas käynti ja lähdin vahingossa juoksemaan. Hitto, että ärsytti. Pörri seurasi todella hyvin, mikä yllätti. Se piti kontaktia paremmin kuin ikinä aikaisemmin. Käännöksissä vähän herpaantui, mutta muuten tosi kiva asenne. Omat mokat jäi harmittamaan. En ole tehnyt seuraamista kuin pari kertaa Millin liikkuroimana ja silloinkin se on ollut todella vaikeaa. En osaa erottaa kovin hyvin oikeaa ja vasenta, joten yleensä käännyn siihen suuntaan, jossa on enemmän tilaa toivoen parasta. Kun saadaan seuraaminen paremmaksi, pitää ehdottomasti treenata huomattavan paljon liikkuroitua seuraamista, jotta en tekisi samoja virheitä kokeissa.

Luoksetulossa en sentään mokannut. Luoksetulo oli hyvin peruspörrimäinen. Lähti hyvällä vauhdilla laukalla. Pari metriä ennen tiputti raviin, mutta tuli hyvään perusasentoon. Pörri on edelleen aika epävarma luoksetulossa, eikä sillä edellenkään ole täyttä kokonaiskuvaa, mitä liikkeessä tapahtuu. Olin iloinen, että se tuli niin hyvään perusasentoon, koska usein sen perusasennot ovat jääneet aika vajaiksi. Pitää edelleen ottaa sitä paljon ihan sivulle asti luoksetuloissa, mutta muistaa myös välillä vapauttaa se hyvästä vauhdista. Myös sivulle tuloja pitää nyt tehotreenata, jotta saisi sen tulemaan laukalla loppuun saakka.

Kolmantena liikkeenä oli noutokapulan pitäminen. Mulla oli oma ohjatun noudon kapula. Kapulan ottamista ollaan jopa treenattu tätä näyttökoetta varten. Otti kapulan kivasti kivalla asenteella, mutta tiputti taas takahampaille. Ei onneksi pureskellut eikä mälvännyt. Luovutus ihan kiva. Pelkäsin, että olisi irrottanut ennen käskyä, joten hieman hätiköin.

Vapaavalintaisena liikkeenä meillä oli liikkeestä maahan eli meidän bravuuriliike. Liikkeiden välit olivat todella pitkiä ja tässä vaiheessa Pörrillä alkoi vähä kiehua ja päästi ilmoille melkoiset haukut. Jouduin aika tiukasti puuttumaan ja käskemään sitä sivulle. Liikkeen alkaessa ei lähtenyt heti seuraamiseen mukaan, vaan jouduin vähän kalastelemaan. Maahan tipahti nätisti ja pysyi hyvin. Itse mokasin taas liikkuroinnin kanssa. Kun liikkuri käskytti matka riittää, käännyin ja lähdin kävelemään takaisin päin. Parin askeleen jälkeen muistin, että ai niin piti odottaa sitä lupaa palata koiran luo. Pörri teki liikkeen ihan hyvin, mutta oma mokailu jäi harmittamaan. Ollaan tehty tätä liikettä jonkin verran liikkuroituna, mutta en tajua, miten en yhtään muistanut, että pitää pysähtyä. Odotin varmaan niin paljon sitä, että koko homma vaan loppuisi.

Yksilöliikkeiden jälkeen tehtiin paikkamakuut kolmessa ryhmässä. Pörri oli viimeisessä kolmen koiran ryhmässä ja se lähti paikkamakuuseen aivan väärässä mielentilassa. Ollaan treenattu viime aikoina paljon vain vauhtiliikkeitä ja sillä lähti ihan mopo keulimaan. Käskytettiin koirat yksitellen maahan. Tämä meni hyvin. Jätettiin koirat. Pörri jäi hyvin ja makasi kuin patsas. Olen pitänyt paikkamakuuta yhtenä meidän varmimmista liikkeistä, mutta mitä tekee Pörri: nousee istumaan. Pörri oli ainoa koira, joka mokasi paikkamakuun. Luulen, että meidän viimeisetkin mahdollisuudet ringin paikaan meni siinä. Harmitti ihan pirusti. En ole kiinnittänyt Pörrin mielentilaan paljon huomiota, koska se on ollut niin varma makaaja mielentilassa kuin mielentilassa. Nyt tulikin taas lisää treenattavaa koetta varten. Pitänee alkaa kiinnittää huomiota sen mielentilaan ennen liikettä ja ottaa käyttöön joku virittelysana.

Kokeen lopuksi käytiin läpi ringin toimintaa ja saatiin yleisesti palautetta suorituksista. Ohjaajia moitittiin liiasta jännittämisestä ja koiria liiasta haukkumisesta. No kumpikin täyttyi meidän kohdalla. Päällimmäisenä fiiliksenä kokeesta jäi pettymys. Harmitti, että Pörri teki niin hyvin ja itse torpedoin kaikki meidän mahdollisuudet mokailemalla sen mitä kerkesin. 

Riitta käski meidän keksiä viisi hyvää asiaa kokeesta:

1. Pörri seuraaminen oli parasta ikinä
2. Pörri oli koko ajan oikeasti hommissa mun kanssa
3. Pörri ei karannut kehästä
4. Pörri teki töitä niin hyvin kuin mitä olen sille opettanut
5. Pörrin vire ja into tehdä hommia oli kiva

ja bonuksena Pörri vastasi sosiaaliseen palkkaan todella kivasti.

Sitten sitä treenilistaa. Mitä vielä pitää treenata ensimmäistä koetta (edellä lueteltujen lisäksi):

1. Liikkeitä liikkuroituna
2. Liikkeiden väleihin joku selkeä rutiini
3. Pitäisi olla joku mukana hengailu käsky, jolla koiran siirrättäisi liikkeestä toiseen
4. Hallittu kehään meneminen
5. Opettaa se olemaan pitkiä aikoja perusasennossa
6. Lisää malttia
7. Tehdä paljon kisamaista treeniä ennen kisoja

Ajattelin, että tämä on hyvä välitsekkaus liikkeille ja tästä saa vinkkiä, mitä kaikkea vielä pitää treenata ennen ensimmäisiä kisoja. Sinänsä tavoitteet täyttyi ja nyt on kilometrin pituinen lista, mitä pitää treenata. Ensi viikolla Pörri viettää ansaittua treenilomaa, kun olen itse työmatkalla, mutta sen jälkeen sitten aloitetaan suunnitelmallisempi tokon treenaaminen ja jätetään rally-toko vähän vähemmälle.

2 kommenttia:

  1. Mä en ole liikkeiden virheistä niin huolissani, kun painotettiin ettei niitä pisteitä kannata murehtia, vaan eniten merkitsee se koirakon yleisvaikutelma ja potentiaalisuus. Kehän ulkopuolelle teidän suoritus näytti tosi kivalta. Niitä virheitä siellä näytti sattuvan kaikille yllättävän paljon, mut se tilanne oli kyllä vähän jänskä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Olisi ollut kiva saada se videolle, jotta vois näin jälkeenpäin analysoida. Meinasin sua tai Tiiaa pyytää, mutta sitten ajattelin, että parempi ettei tule videolle, jos siitä tulee ihan katastrofi. :D

      Mä toivon ihan tosi paljon, että te pääsette sinne rinkiin. :) Ootte ahkeria treenaamaan ja teette hommia tavoitteellisesti. Teo suoritui nuoresta iästään huolimatta todella hienosti kokeesta ja mun mielestä teissä on paljon kehityspotentiaalia. Pörrin kanssa mulla ei ole niin väliä päästäänkö vai ei, mutta seuraavan koiran kanssa olisi hienoa päästä mukaan ringin toimintaan. :)

      Poista