maanantai 16. marraskuuta 2015

Käännöstreeniä

Perjantain rally-tokon tehoryhmän treeneissä meillä oli teemana käännökset ja kukkaset. Rally-tokossahan erilaisia käännöksiä riittää enemmän kuin tarpeeksi. Oman haasteensa tuo myös se, että osassa käännöksissä koiran seuraamispuoli vaihtuu. Olen opetellut käännöksiä paljon siten, että Pörri on vasemmalla puolella ja seuraamispuoli vaihtuu oikeaksi. Perjantain treeneissä tulikin sitten käännöksiä myös siten, että seuraamispuoli vaihtui oikeasta vasempaan. Hui, että voikin mennä aivot solmuun.

Keräsin oheiseen kuvaan rally-tokon ylempien luokkien käännöksiä. Tässä on kivaa iltapuhdetta myös tokokoiralle, sillä monissa käännöksissä koira joutuu käyttämään takapäätään melkoisen tehokkaasti. Kylttien tarkemmat suoritusohjeet löytyvät Rally-Tokoyhdistyksen sivuilta.


Kuvailin eilen illalla hieman videolle meidän iltatreenailuja. Täyskäännös vasempaan ja käännös vasempaan kylteissä meillä on ollut ongelmana se, että en ole saanut Pörriä kääntymään pois alta. Tätä harjoitellaan videon aluksi. Tämän jälkeen treenattiin laatikon avulla oikean puolen perusasentoa. Esittelin Pörrille oikean puolen käännösten kautta. Nyt, kun se osaa jo ihan vähän seurata oikealla, olen ottanut mukaan perusasentoharjoitukset. Kokeilin aluksi myös perusasentoharjoituksia, mutta en saanut Pörriä ymmärtämään oikean puolen perusasentoa ennen kuin sain markkinoitua sille jollain tapaa ajatuksen siitä, että myös oikealla voi tehdä hommia. Perusasentotreenin jälkeen harjoittelemme valkovuokkoa ja molemmat täyskäännös vasempaan. Teemme myös pientä alkeisharjoitusta molemmat täyskäännös oikeaan, missä koiran seuraamispuoli vaihtuu oikeasta vasempaan. Pörri on oppinut pyörimään vain vastapäivään ja sille oli perjantaina treeneissä todella vaikeaa pyörähtää toisinpäin, joten joudun nyt aluksi auttamaan sitä kädellä.

Jotta ei täysin unohtuisi tokojututkaan niin aloitin lauantaina sheippaamaan Pörrille metallikapulaa. Laitoin kapulan keskiosaan vähän ilmastointiteippiä pehmentämään hampaisiin tulevaa kilahdusta. Hyvillä mielin Pörri tuntuu nostelevan myös metallikapulaa. Ajattelin naksutella kapulasta kivaa nyt jonkin verran teipin kanssa ennen kuin otan teipit kokonaan pois. Vaikuttaisi, ettei metallista tule suuren suurta ongelmaa. Hidas siitä saattaa tulla.


3 kommenttia:

  1. Ihana lukea rallykuulumisia! :) Näitä on harvemmassa blogissa.

    Kirjoitit ylempänä että, ''Teemme myös pientä alkeisharjoitusta molemmat täyskäännös oikeaan, missä koiran seuraamispuoli vaihtuu oikeasta vasempaan.'' Muistathan, että molemmat vasempaan ja molemmat oikeen täykäännökset voivat tulla millä puolella tahansa? Ehkä tiedätkin tekstistä jäi vaan vajavainen kuva.

    Eli koira oikealla molemmat vasempaan täyskäännös tarkoittaa sitä, että koira kääntyy ohjaajan selän takana ohjaajaa päin, päätyen vasemmalle. Helpompia ehdottomasti noin, että koira on käännöksen suuntaisella puolella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämä ei ollut kaikenkattava tietoisku rally-tokon käännöksistä. En ole vielä ehtinyt, enkä edes nähnyt tarpeelliseksi ottaa selvää kaikista mahdollisista rally-tokon käännöksistä. Pörri ei osaa vielä seurata oikealla puolella, joten lähinnä teemme alkeisharjoituksia kaikista helpoimpiin käännöksiin. Kisataan ensin edes alokasluokka läpi ja sitten katsotaan vasta tarkemmin ylempien luokkien juttuja. :)

      Poista
    2. Juu ehdottomasti :) Ei ollutkaan tarkoitus lytätä. Musta noi molemmat johonkin suuntaan, sekä kukkakäännökset on ihan huippuja. Koiralle kun on kamalan helppo opettaa pyörähdykset itseään palkkaaviksi tempuiksi, niin musta on niiiiiin kiva, että sellaisiakin tulee pidemmillä voi ja mes radoilla.

      Poista