Koiran motivointi ja palkkaus
Oppimiselle oleellista on, että koira on oikeassa mielentilassa ja vireessä. Jos koira on kiihtynyt esimerkiksi toisesta koirasta, se saattaa suorittaa tutun tehtävän, mutta tehtävässä ei tapahdu oppimista.
Motivaatio on kaiken toiminnan voima, minkä vuoksi sen ylläpitäminen on tärkeää.
Miksi koira ei motivoidu?
Ensinnäkin tehtävä saattaa olla koiralle liian vaikea, jolloin koira on epätietoisuuden tilassa. Tällöin kannattaa pohtia, onko kriteeri liian korkea ja tarvittaessa laskea kriteeriä, jolloin saadaan onnistunut suoritus. Jos koira tietää, mitä siltä odotetaan, se osaa hyödyntää virhetiedon ja parantaa sen perusteella omaa käytöstään. Esimerkiksi jos koiraa pyydetään istumaan ja se meneekin maahan, koiralle sanotaan "oho", jolloin koira ymmärtää, että sen toiminta ei johda palkkioon. Tällöin koira terästäytyy ja yrittää työskennellä entistä kovemmin palkkion eteen. Kun koira tekee hyvin, se palkitaan. Jos koira palkitaan kaikista suorituksista, miksi se koskaan tekisi hyvin, jos keskinkertainenkin suoritus riittää palkkioon? Oho-sana ei saa olla koiraa uhkaava tai latistava "nyt prkl rakki tottelet tai susta tulee hakkelusta", vaan kannustava "tuo ei ollut ihan sitä, mitä pyydettiin, yritä uudelleen."
Tärkeää motivoinnin kannalta on se, että
1. koira tietää, mitä siltä vaaditaan
2. kriteeristä pidetään kiinni ja vain hyvät suoritukset palkitaan -> koira pyrkii aina hyvään suoritukseen
Jos koiraa pyydetään maahan ja se menee maahan, mutta hitaasti, kannattaa koiraa kehua. Näin koira ymmärtää, että se teki oikean suuntaisesti. Koska koiran halutaan kuitenkin menevän maahan nopeasti, kehun lisäksi koira palkitaan namilla, tempulla tai lelulla vain nopeista maahanmenoista. Näin koira alkaa tarjota nopeita maahanmenoja, koska se tietää, että nopeasta suorituksesta saa parhaimman palkkion.
Miksi motivaatio sammuu?
Kesällä koiralla saattaa olla liian kuuma, jotta se jaksaisi antaa parastaan. Koira voi myös olla väsynyt. Tämän vuoksi pitäisi huolehtia, että koira saa levätä tarpeeksi. Treeni-/kisapaikalla koiran tulisi tauoilla oikeasti rentoutua ja levätä, eikä kuluttaa energiaansa turhaan sähläämiseen ja häsläämiseen. Koiran pitäisi kuitenkin pystyä nousemaan nopeasti kisa-/treenivireeseen. Tässä kannattaa apuna käyttää tiettyä virittelysanaa/rituaalia. Ohjaaja voi esimerkiki peruuttaa muutaman askeleen ja sanoa, että "mennäänkö hommiin?"
Motivaatio saattaa myös sammua, jos ympäristö on koiran mielestä ahdistava. Koira saattaa ahdistua vieraista ihmisistä ja koirista tai vaikkapa epävakaisesta säästä esim. ukkosesta. Ympäristössä saattaa olla myös liikaa häiriöitä, jolloin koiran on vaikea keskittyä. Treenitilanteessa kannattaa ottaa etäisyyttä häiriöihin, jotta tilanne on helpompi koiralle ja lisätä häiriötä pikkuhiljaa.
Tokossa ohjaaja on yleensä selvästi eleettömämpi kuin rally-tokossa. Mika sanoi, että hän toivoisi rally-tokoonkin eleettömämpiä ohjaajia. Koska rally-tokossa ohjaajalta ei vaadita eleettömyyttä, moni ohjaaja sortuu liikaan sähläämiseen, jolloin ohjaaja viestittää kropallaan, käsillään ja suullisilla vihjeillä ristiriitaisia vihjeitä koiralle. Lopputuloksena koiralla menee pää ihan sekaisin kaikesta informaatiotulvasta. Käsimerkkejä ja vartaloapuja kannattaisi käyttää harkiten ja opetella käsimerkit ja vartaloavut siten, että ne ovat aina samanlaisia. Näin koira ymmärtää vihjeitä parhaiten. Käsiapujen kohdalla kannattaa myös miettiä, että ovatko ne oikeasti tarpeellisia vai osaako koira tehtävän myös pelkällä suullisella vihjeellä.
Palkkiot
Karkeasti jaoteltuna palkkioita ovat hiljainen hyväksyntä, kehu, nami, lelu ja temppu. Hiljainen hyväksyntä on oleellinen erityisesti tokokoiralle. Hiljaisella hyväksynnällä tarkoitetaan sitä, että koira on opetettu tulkitsemaan, että hiljainen ja eleetön ohjaaja tarkoittaa samaa kuin "hyvin menee, jatka samaan malliin".
Jos koira tykkää tehdä temppuja, koira voidaan palkita tempulla. Esim. jos koira tykkää juosta, se voidaan palkita sillä, että sen annetaan kiertää joku esine tai asia. Myös esimerkiksi pyörähtäminen tai peruuttaminen on useille koirille mukavia temppuja.
Palkkiot voivat olla eriarvoiset. Esim. kouluarvosanoin: kehu = hyvä, kehu + nami = erittäin hyvä ja kehu + lelu = erinomainen.
Pörri leikkii 8 viikkoisena |
Leikki
Paljon leikkivät koirat ovat Mikan mielestä helpoimmin koulutettavia. Leikin etuna on se, että leikin oppiminen ja leikkiminen itsessään lisäävät leikkihalua. Ruuan huono puoli on se, että koira kylläntyy ja palkkion arvo laskee koulutustuokion aikana. Leikkiminen vahvistaa koiran ja ohjaajan suhdetta eri tavalla kuin ruokapalkkio. Leikin yksi hyöty on myös se, että leikin sivutuotteena koira oppii luopumista ja hallitsemaan turhaumaa, jotka molemmat ovat koiralle tärkeitä taitoja. Leikistä seuraavien monien hyötyjen vuoksi ohjaajan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa opetellakseen leikkimään koiran kanssa. Parhaiten koira syttyy leikkimiselle alle 1-vuotiaana. Jos koiran kanssa ei leikitä nuorena, se ei todennäköisesti koskaan opi leikkimään niin hyvin kuin se oppisi, jos se olisi leikkinyt heti pennusta saakka.
TAITO määrää sen, mitä koira kykenee tekemään
MOTIVAATIO ratkaisee sen, mitä koira tekee
ASENNE ratkaisee sen, miten hyvin koira tekee
Olipas hyödyllinen teksti! Moni asia on tuttua, mutta en vain osaa toteuttaa :D Olen usein huono pitämään kriteeristä kiinni ja sorrun siihen, että kunhan koirani tekee sinne päin, niin palkkaan sitä ihan htä hyvin kuin oikeasti hyvästäkin suorituksesta. Osaan lähinnä erotella super suoritukset, joista sitten tulee lelua palkaksi. Olen nyt yrittänyt alkaa oikeasti vaatia Gatsbyltä asioita, joita se osaa ja palkkaamaan oikeasti vain niistä oikeasti hyvistä suorituksista. Esim agissa päähäni on vihdoinkin alkanut iskostua se, ettei korjatuista liikkeistä (esim tuli pois kontaktilta, laitoin koiran siihen uduestaan, jolloin se pysyy) saa namia vaan vain kehun, jolla osoitetaan, että näin sen pitikin mennä. Uskon, että kun minä alan johdonmukaisemmaksi vaatijaksi ja oikeasti keskityn siihen, mistä koiraani palkkaan, voimme saada hieman eri meininkiä moneen harrastukseen!
VastaaPoistaMulla on ihan sama tilanne Pörrin kanssa. Niin helposti se käsi menee taskuun ja ottaa namin ja niin helposti tulee palkattua se, jos Pörri tottelee edes toisella käskyllä, vaikka sen pitäisi totella jo ensimmäisestä käskystä. Mua on nyt vaikka kuinka moni tokokouluttaja tästä läksyttänyt, joten ehkä kohta oppi menee perille. :D
Poista